Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nem lehet tudni, mikor kerül el megyénkből a német hulladék

Mindszent - Lezárult a német importhulladék miatt, tizenkilenc gyanúsított ellen indított nyomozás, a rendőrség az ügyet átadta az ügyészségnek. Tavaly húsz magyarországi helyszínre, köztük két Csongrád megyei település közelébe összesen négyezer tonna szemetet szállítottak.
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a kiskunmajsai önkormányzat feljelentése alapján tavaly december elején nyomozást indított a Magyarországra illegálisan érkezett importszemét ügyében. Ugyanis tavaly júliustól decemberig összesen négyezer tonna, főleg háztartási és elektronikai hulladékot hoztak be kamionszám két német tartományból, Bajorországból és Baden-Württenbergből.

Még mindig szállításra várnak a mindszenti bálák. Fotó: Tésik Attila

Elsősorban Bács-Kiskun és Pest megyei településekre, összesen tizennyolc helyre jutott a szemétből, Mindszent és Balástya is kapott belőle. A kisvárosba tíz, a községbe pedig húsz tonna érkezett.

A nyomozás során a rendőrség tizenkilenc gyanúsítottat hallgatott ki. A lefoglalt számlák, szállítólevelek és okmányok alapján kiderült, négy németországi társaságtól, illetve magánszemélyektől érkezett hulladékfuvar hazánkba. A szállításban pedig négy magyar gazdasági társaság volt érdekelt.

Balástya húsz tonnája

Balástya is hasonló helyzetben van, mint Mindszent. Vagyis a község önkormányzatához sem érkezett semmiféle hivatalos papír a szemétügy kapcsán. A húsz tonna német hulladékot befogadó balástyai szeméttelepet is bezárták, és a bálákat se vitte el onnan senki.

A kihallgatások során az is kiderült, hogy zömmel két férfi közreműködésével jutott az országba a szemét. A gyanúsítottak azt vallották, hogy az ő megbízásukból szervezték a fuvarokat, kerestek lerakóhelyeket. A rendőrök a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, magán- és közokirat-hamisítás miatt vádemelési javaslattal küldték tovább az ügyet a kecskeméti ügyészségre.

A mindszenti jegyzőtől, Hevesi Tamástól megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal még semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a német szemét ügyében. Az azóta bezárt Mihási úti hulladéklerakóban mind a mai napig ott van a 24 bála. Több településen viszont már elkezdték a hulladék visszaszállítását a feladóknak.

Olvasóink írták

 • 2. Vásárhelyi 2007. november 28. 06:20
  „Mikor még udvaroltak a magyar népnek, hogy lépjünk be az unióba, Kovács László elvtárs azt nyilatkozata. " velünk gazdagabb lessz az unió". Hát ez igaz lett, mert ha én veszek egy szemétládát, azzal gazdagabb leszek, de belerakom a szemetemet. Aztán jött a belépés: örömóda, tűzijáték. ..stb. Nesze magyar. Bárkivel beszélek azt mondja, hogy ő nem szavazott az unióra, hátakkor ki a fene volt az.
  Nem hogy örülnénk a szemétnek, hisz az unióból kaptuk, MEGÉRDEMELTÜK, MI AKARTUK.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 27. 17:05
  „Nem lehet tudni, hogy mikor kerül el a hulladék, de azt lehet tudni, hogy hogyan került ide? Érdekes senki nem vette észre, pedig ha a szomszéd lebillentet egy rakás sodert, már mindjárt mindenki észreveszi. Micsoda korrupt rendszer müködik, hogy ilyet nem akarnak/?/ észrevenni. Jól büntessék meg, azokat, akik ezt tették, és azokat is meg kellene, akik csak lapítva, közömbösen, érdektelenül nézték, hogy gyülnek a szeméthegyek.
  Nem lehetnek az emberek ilyen közömbösek a környezetük iránt!
  A kiszabott büntetés elrettentő példaként kellene, hogy szolgáljon, vajon az lesz-e?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártélyi levél: Adós, fizess!

Mindszent - Tizenhétmillió forinttal tartoznak helyi magánszemélyek és vállalkozók Mártélynak. Ez a… Tovább olvasom