Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Nem számít a piros lámpa és a tilos tábla sem

Hódmezővásárhely - A legnagyobb veszélyt a közlekedő kerékpárosokra a többi biciklista jelenti – tapasztaltuk Vásárhelyen. A kétkerekű nyergében sokféle szabálytalansággal szembesültünk.
Vásárhely a kerékpárosok városa, annak ellenére, hogy immár kétségtelen: az autók uralják a város közútjait. A biciklisek száma azonban nem nagyon csökkent az utóbbi évtizedben sem, csak – köszönhetően a kerékpárutaknak – immár nem a legforgalmasabb utakat veszik igénybe.

Mi is két kerékre szálltunk, és az Andrássy utca kirakatsoránál mindjárt az ott parkoló autók háta mögött húztunk el – annak ellenére, hogy voltak kerekezők, akik a járdát, illetve az úttestet választották. Utóbbiak nagyon bátran a forgalommal szemben haladtak. Megelégedve tapasztaltuk: az autósok igencsak óvatosan közlekednek ezen a szakaszon, nemcsak a 30-as táblát tartják be, de körültekintően is manővereznek.

Mindez nem mondható el arról a villanybringás asszonyról, aki úgy vágtatott fel a Csengettyű köz felőli járdáról az úttestre, mintha rajta kívül senki sem lenne az utakon. Centiméterekkel szlalomozott el mellettünk, majd két, a zebrán átkelő gyalogos között, hogy némi kanyargás után máris az Emlékpont felé vegye az útját. Mi meg utána, gondolván, a tűzoltóságra igyekszik bejelenteni: ég a háza. Pillanatok alatt eltűnt a kanyarban, és a János téri boltnál láttuk viszont percekkel később. Jóízűen beszélgetett valakivel a forgalmas bicikliút közepén. Mi azonban nem csatlakoztunk, máris a Táncsics Mihály utca sarkára érkeztünk, ahol pirosat mutatott a lámpa. Igaz, ezt az itt várakozó kerékpárosok közül csak néhányan vették figyelembe, amint elhaladtak az autók, a zöldet meg sem várva páran azonnal nyeregbe pattantak.

Kerékpárosok és gyalogosok a belvárosban. Sok a szabálytalanság, nem tartanak egymástól. Illusztráció: Tésik Attila
Kerékpárosok és gyalogosok a belvárosban. Sok a szabálytalanság, nem tartanak egymástól. Illusztráció: Tésik Attila

Legközelebb már csak a Dr. Rapcsák András úton tekerve lepődtünk meg, miután megkerültük a bejárókon álldogáló autók be-belógó farát, hirtelen egy Suzukit kaptunk szembe. A kocsi végül a kerékpárútról a beállóra kanyarodott. Aztán a Lázár és Deák Ferenc utca torkolatánál már nem csodálkoztunk semmin, azon sem, hogy a bicajosok a telezöldnél keresztbe-kasul haladnak át a csomóponton. Majd két egymással csevegő férfit követtünk, kikerülhetetlenül, hiszen itt a járdát és a kerékpárutat csak egy sárga vonal választja el, és az előbbin folyton jöttek szembe a gyalogosok. A Kossuth téren a biciklisek addig felgyűlt csoportja szétvált, néhányan lekanyarodtak a posta felé, néhányan pedig fittyet hányva a tilalomra, a téren át hajtottak a Zrínyi utca felé.

Veszélyek

Különböző veszélyek leselkednek a város kerékpárútjain közlekedőkre – a legnagyobb saját figyelmetlenségük. Több férfi bicajos bámészkodik el a szemből érkező mély dekoltázsok láttán, s majdnem összeütközik egy másik kerékpárossal. Szintén veszélyes az a szokás, hogy szinte senki sem teszi ki a kezét, ha kanyarodni akar. És a hirtelen megállók vagy megfordulók sem kispályások. A kerékpárosok – magunk láttuk – csak akkor tartanak be minden szabályt, ha megpillantják az arra cirkáló rendőrautót.

Olvasóink írták

 • 5. Írástudatlan. 2008. július 06. 09:02
  „No csak!A kerékpárosokkal van a legtöbb baj? Szerintem az autósok sem külömbek.Ők is szabájtalankodnak éppen eleget.A kaszinak is teljesen igaza van.De még két kerékpáros ütközik akkor abból nagyon ritkán adódik halálosbaleset de viszont ha egy autós gázol el egy kerékpárost ráadásul a kerékpárúton akkor abból bizony legalább 70% halálos kivitelű.A polgármester úrnak is ki kellene venni a segge alol az autót és többet kellene neki is kerékpározni ha ugyan még nem felejtett el és úgy lehet hogy kerékpáros szemmel egészen másképpen látná a dólgokat.Kerékpárról lehet hogy feltünne neki is hogy az autósok sem angyalok.”
 • 4. kaszi 2008. július 03. 14:53
  „fff: ha a kerekparosok varosa, akkor miert nem a kerekparosok uraljak a kozutakat?”
 • 3. fff 2008. július 02. 15:30
  „Kaszi !Mi van benne ellentmondás?”
 • 2. kaszi 2008. július 02. 14:49
  „az autosok meg gyakran:
  - nem hasznaljak az iranyjelzot
  - nem adjak meg az elsobbseget gyalogosnak, kerekparosnak
  a kerekparozast tilto tablakrol pedig le kene szokni, en meg sehol nem lattam ennyi kerekparozast tilto tablat mint Magyarorszagon.
  a cikk iroja raadasul az elejen ellentmondasba keveredik magaval: Vasarhely a kerekparosok varosa, de az autok uraljak a kozutakat?!
  Kerekparral nem a gyalogosok kozott/mellett kell kozlekedni, hanem kozutakon. pont”
 • 1. szilvi32 2008. július 01. 17:05
  „Figyelmetlenek vagyunk mi emberek.A kossuth téren a tilosban csak addig közlekednének szabálytalanul még nem büntetnék meg őket.A gond csak az soha nem lehet GYALOGOS rendőrt látni.Miért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János: Minden rendszerben vannak csalók

Hódmezővásárhely - A következő 10 évben nőni fog az etnikai konfliktusok száma - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Lázár János. Interjú Hódmezővásárhely polgármesterével a város ügyeiről, a hatalomról, a bűnözésről és a szélsőjobbról. Tovább olvasom