Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nouri doktor és családja évente hazalátogat Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Ma is sokan emlegetik Vásárhelyen a város első arab orvosát, Nouri Naimot, aki a kórházban 6 évig dolgozott a hetvenes években. A szíriai szülész-nőgyógyász feleségül vette évfolyamtársát, Kovács Margitot, aki körzeti orvosként dolgozott, majd a házaspár a férj hazájába költözött.
Ma is sokan emlegetik Vásárhelyen a város első arab orvosát, Nouri Naimot, aki a kórházban 6 évig dolgozott a hetvenes években. A szíriai szülész-nőgyógyász feleségül vette évfolyamtársát, Kovács Margitot, aki körzeti orvosként dolgozott, majd a házaspár a férj hazájába költözött. Úgy gondolták akkor, hogy csak átmeneti időre. Ám azóta 27 év telt el. Nouri doktort ma is megismerik, és örömmel köszöntik az utcán egykori betegei.

– A nyakamba borulnak az utcán az asszonyok azzal, hogy doktor úr, hát visszajött? Én is magánál szültem! – ezzel indokolta Nouri Naim doktor, miért jó érzés számára most is a visszatérés Vásárhelyre. Nouri doktor a szegedi egyetemen szerzett diplomát, s 1974 és 1980 között dolgozott a vásárhelyi kórházban. Huszonhét évvel ezelőtt költözött vissza feleségével, a háziorvosként dolgozó Kovács Margit doktornővel a szíriai Damaszkuszba. Erkölcsi kötelességből utaztak az arab országba: a doktor úr idős édesanyját gondozták. Aztán kinn ragadtak, s a mamát még húsz évig támogatták.

– Az első öt évben állami kórházban dolgoztunk, azóta magánkórházakban és magánpraxisban gyógyítjuk a betegeket – mondja a doktor.

A mohamedán ima egészséges

Az arabok imája egészséges – mondta az orvos házaspár. Aztán meg is magyarázták, mire gondolnak: ima előtt kötelező megmosakodni, s tiszta ruhát venni. Aztán maga a rítus öt perc „tornával" is jár, hiszen legalább ennyi ideig kell az imaszőnyegen térdepelve hajlongani. A házaspár politikáról nem kívánt beszélni, csak annyit mondtak: nem igaz, hogy Szíria támogatná a terroristákat, az viszont tény, hogy az ország befogadott kétmillió iraki menekültet.

– Nem volt könnyű beleszoknom az ottani életformába – mondta Kovács Margit. – Vásárhelyen öt évig körzeti orvosként rendeltem, majd elkezdtem gyermekgyógyászatot tanulni. Ezt kinn folytattam, s Damaszkuszban a gyermekosztályon dolgoztam. Ám előbb arab nyelvből vizsgát kellett tennem, majd a diplomámat honosítottam. Mindez gyorsan, egy év alatt lezajlott, ráadásul akkor szültem meg Petrát. Szerencsére odakinn nincsenek olyan szigorú kötöttségek, mint más arab országokban, így például nem kellett csadorban járnom, sőt fiatalabb koromban vállpántos ruhákat is viseltem – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy milyen is ma az élet Szíriában, a házaspár elmondta, hogy a hírekkel ellentétben teljesen nyugodt. Olyannyira, hogy éjszaka akár a fővárosban, akár vidéken háborítatlanul lehet az utcán sétálni. A doktornő az arabokat kedvesnek, vendégszeretőknek ismerte meg, s férje családja is gyorsan befogadta őt. Egyébként az arab ország lakóinak többsége európai módon él.

– Ma is itt a szívem Vásárhelyen – mondta Nouri doktor, aki elárulta, hogy a huszonhét év alatt huszonhétszer jöttek haza, s mindig azzal mentek vissza, hogy végleg hazajönnek. Előbb a nagymama, majd a gyerekek mégis Szíriához kötötték őket. Öt évvel ezelőtt már majdnem hazajöttek, akkor visszafogadták volna őket a helyi kórházban.

A házaspár két másik lánya, Zenóbia és Szuzann is orvosként dolgozik. A velük együtt érkezett, s a vásárhelyi nagypapánál, dr. Kovács Péter Pál nyugalmazott jogásznál nyaraló Petra azonban más pályát választott. Angol–spanyol irodalmat tanult, angol–arab fordítói diplomát szerzett, s angol hiteles fordítóként dolgozik, arab, angol és magyar fordításokat készít. Most iratkozott be egy tanfolyamra, melyet ha elvégez, a magyar turistákat kalauzolja majd idegenvezetőként Szíriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell a láthatósági mellény, mert nagyon meleg

Hódmezővásárhely - Június elseje óta láthatósági mellényt kellene viselniük azoknak a… Tovább olvasom