Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nyári diákmunka: kevés lehetőség Vásárhelyen

Vásárhelyen nincs olyan cég, amely nyári diákmunkát közvetítene. A munkaügyi kirendeltségen sem tartanak nyilván külön diákoknak szóló lehetőséget, csak általános állásajánlatokat. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél hagyományosan 50-80 tanulót foglalkoztatnak nyaranta.
A vásárhelyi Kossuth téren futottunk össze a József Attila Általános Iskola három végzősével. A három barátnő közül kettő azt tervezi, hogy a nyáron valami könnyű munka után néz, mert jól jönne a zsebpénz-kiegészítés.

– Pihenéssel, kirándulással szeretném a nyaramat tölteni, nem munkával. Nővérem 17–18 éves korában dolgozott külföldön, a spanyoloknál árult fagyit. Megérte neki, mert közben nyelvet is tanult. Én ennek ellenére sem akarok dolgozni – mondta a nyolcadikos Illikmann Szabina.

Két barátnője, Varsányi Edina és Szűcs Csenge viszont nem osztotta véleményét. Edina fiatalabb nővére már dolgozott újságkihordóként, ezért ő is szeretne válallni ilyen munkát nyáron.
– Nem az egész szünidőben, csak úgy másfél hónapon át dolgoznék. Ha egy-egy kihordásért ezer forintot kapnék, azonnal elvállalnám – mosolygott.
Csenge sem dolgozott még korábban, de most szeretne. Nincs konkrét elképzelése, de szívesen sétáltatna pénzért kutyát, vagy benzinkútnál, parkolóban mosná a kocsik szélvédőjét.

A vásárhelyi munkaügyi kirendeltségen megtudtuk, hogy külön nem tartanak nyilván diákmunkát, így az általános állásajánlatok között válogathatnak az őket felkereső fiatalok.
Nagyon kevés az olyan ajánlat, amelyen feltüntetik, hogy tanulókat is alkalmaznának nyaranta. Ezek többnyire úgy szerepelnek, hogy rövid idejű álláslehetőség, például 90 napos idénymunka.

Vásárhelyen egyetlenegy olyan cég sincs, amely diákoknak közvetítene munkát. A munkaügyi kirendeltség ezért szegedi szervezetekkel áll kapcsolatban, s hozzájuk irányítják a diákokat. Vásárhelyen nyaranta a Hód-Mezőgazda Zrt. foglalkoztatja a legtöbb diákot. Átlagosan 50-80 tanuló dolgozik egyszerre náluk júliusban és augusztusban.
– Elsősorban saját dolgozóink gyermekeinek ajánljuk a nyári pénzkereseti lehetőséget. A vetőmag- és a keverőüzemben kapnak idénymunkát – nyilatkozta lapunknak a cég humánpolitikai vezetője, Tóth Anikó.

Azt mindig figyelik, mennyien jelentkeznek. Ha túl sok a „saját diák", akkor kétheti váltásban alkalmazzák őket, hogy mindenki kereshessen. Kevés érdeklődő esetén pedig külsősöket is felvesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely és Nagybánya megerősítette kapcsolatát

Vásárhely és a romániai Nagybánya képviselő-testülete tegnap közös díszközgyűlést tartott, amelyen… Tovább olvasom