Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Oda lett a paprikatermés egyharmada Mindszenten

Mindszent - A csapadékos időjárás, a belvíz elvitte a pritaminpaprika közel egyharmadát – mondta lapunknak Kaczor István, a mindszenti Pritavicha Szövetkezet elnöke. A májusban elültetett palánták alig nőttek, megsárgult a levelük.
Mintegy 30 százalékos terméskieséssel számolnak a sok csapadék miatt a mindszenti pritaminpaprika-termesztők, akiknek a belvíz ellepte a palántáit, amelyek egy része a levegőtlen talaj miatt elpusztult. Így a májusban elültetett növények feleakkorák, mint amekkorának lenniük kellene – mutatja szomorúan a mindszenti Kaczor István, aki 15 éve foglalkozik paprikával. A palánták levele is elsárgult. A gazdálkodó szerint két hét múlva derül ki, meg lehet-e menteni valamennyit a károsodott növényekből.

– Az idén sem számíthatunk nyereségre, sőt. Még nem lehet tudni, hogy mennyiért vásárolják fel a paprikát, tavaly kilónként 140 forintért vették át. Ez az ár az önköltséget sem fedezte – monda Kaczor István. A Pritavicha Szövetkezet elnöke egy hektáron gondozza a palántákat. Ennek művelési költsége 1 millió 200 ezer forint, optimális esetben pedig 400 mázsa termést hozna.

Kaczor István mindszenti gazda mutatja a víz miatt károsodott palántákat. Fotó: Karnok Csaba
Kaczor István mindszenti gazda mutatja a víz miatt károsodott palántákat.
Fotó: Karnok Csaba

Mindszenten 16 családi gazdálkodó 14 hektáron foglalkozik pritaminpaprika termesztésével. Évek óta azért küzdenek, hogy jobb technológiai feltételekkel, jelentősebb területen termeljék meg „Mindszent aranyát". Az elnök szerint ugyanis a kisváros ezzel kitörhetne a munkanélküliségből. Ezért is pályáznak a mindszenti pritaminpaprika eredetvédelmére. A gazdálkodó úgy véli: Mindszenten minden adott a jó minőségű, ízletes paprika termesztéséhez. Már a gyógyszeripar is felfedezte a vitaminokban gazdag növényt, amelynek még a magháza, csumája is értékes anyagokat tartalmaz – hallottuk Kaczor Istvántól. A kisvárosban egyébként szeptember 4-én újból megrendezik a pritaminpaprika-fesztivált, ahol a savanyúság mellett a zöldségből készült lekvárt is kóstolhatnak majd az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 4. TUNING 2010. június 28. 18:53
  „Tárgy:
  ÜZEMANYAG MEGTAKARÍTÁS.A SZŰRŐ ÉGÉSJAVÍTÓ EGYSÉGEKKEL.
  Magyar, Világ, Európa és Géniusz díjas termék ISO, TÜV, MSZ szabvány minősítés(gyakorlati mérésekkel, műszaki-, vizsgálati jegyzőkönyvvel bizonyítva.
  10-20% ÜZEMANYAG Megtakarítás +10% TELJESÍTMÉNY növelés.
  Személygépkocsitól a,- TRAkTOKON,- át Teherautókig, Hajóra, egyéb gépekre is.

  ÁDÁM TIBOR +3670/4525302, Honlap:
  http://www.uzemanyag.hupont.hu”
 • 3. zanane 2010. június 20. 21:09
  „filctoll: ha szárazság van akkor lehet locsolni, ha esik az eső folyton akkor napoztatni nem lehet. ész hova mész???

  falcao: hát akkor nem veszel. kit érdekel?”
 • 2. Falcao 2010. június 18. 20:01
  „Úgyis utálom a pritaminpaprikát.Idén se kötelező vennem:)”
 • 1. Filctoll 2010. június 18. 18:06
  „Ha esik az eső az a baj, ha szárazság van akkor meg az.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a mártélyi sportra

Mártély - A Vásárhelyhez közeli település, Mártély korábban ismert volt sportjáról. Tovább olvasom