Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Öt órán át repülnek a vásárhelyi galambok

Hódmezővásárhely - 4 óra 50 percet töltöttek a levegőben, és lettek bajnokok a vásárhelyi B. Tóth Flórián galambjai. Édesapja nyomdokait követve tenyészti a hódmezővásárhelyi ernyősszemű keringőt – a fajtát évekkel ezelőtt még a kihalás fenyegette.
– 4 éves lehettem, amikor édesapám galambjai alól kiszedtem a tojásokat, és összevissza pakoltam a fészkekben – mesélte első galambokkal kapcsolatos élményét a vásárhelyi B. Tóth Flórián. A csínytevésen apja, idősebb B. Tóth Flórián jót mulatott – fia pedig azóta sem mondott le a madarakról. Ott folytatta, ahol apja abbahagyta: a hódmezővásárhelyi ernyősszemű keringő tenyésztésével.

– Ez az egyetlen galambfajta, amely Hódmezővásárhely nevét viseli. Más kérdés, hogy meddig. 2003-ban, amikor úgy döntöttem, hogy csak velük foglalkozom, alig akadt pár példány az országban, a kihalás fenyegette. Most már valamivel jobb a helyzet. Vásárhelyen hárman tenyésztjük, és külföldről is egyre nagyobb az érdeklődés. Ugyanakkor jó lenne, ha központilag is támogatnák szervezetünk, a Vásárhelyi 40 Egyesület fajtamentési törekvéseit – állapította meg a 70 éves B. Tóth Flórián.

A vásárhelyi tenyésztő jelenleg 120 galambbal foglalkozik. Az elmúlt években közel félszáz elismerést, serleget, oklevelet gyűjtött be. Nemcsak tenyésztésben, röptetésben is nyertek a madarai bajnoki címet. – 4 óra 50 perc. Eddig ez a legjobb teljesítményük: ennyi időt töltöttek leszállás nélkül a levegőben. Minimum 16, maximum 24 madárból áll a röpcsapat. A verseny lényege: minél hosszabb ideig legyenek a magasban. A szabályok szerint minimum 14 galambnak egységesen kell megülnie a háztetőn, ekkor ér véget a viadal – magyarázta a tenyésztő, aki naponta több órát edz a galambjaival. Ilyenkor csendnek kell lennie B. Tóthék otthona körül. Felesége, Katalin elárulta: nem lehet kilépni a házból, nincs mosás után teregetés vagy kertészkedés. Akkor sincs, amikor a verseny zajlik, és a bírók a vásárhelyi tenyésztő házánál órákig figyelik a galambok repülését.

B. Tóth Flórián 120 galambbal foglalkozik. Hétpecsétes titok, hogy milyen speciális táplálékot kapnak. a szerző felvétele
B. Tóth Flórián 120 galambbal foglalkozik. Hétpecsétes titok, hogy milyen speciális táplálékot kapnak. 
A szerző felvétele


A hódmezővásárhelyi ernyősszemű keringő 600–800 méter magasan repül, ha felhőbe kerül, és elkeveredik az otthonától, nem talál vissza. A 2–3 éves kifejlett példányoknak 40 dekagramm a súlyuk, ők a legideálisabbak a versenyzésre. A galamb értéke: 1500 és 10 ezer forint között változik, vérvonaltól függően. Speciális táplálékot kapnak, hogy minél több energiájuk legyen, és minél tovább a levegőben maradhassanak. Hogy miből áll a speciális táplálék, az hétpecsétes titok: a tenyésztők maguk kísérletezik ki.

Olvasóink írták

  • 1. Soci 2012. január 04. 18:56
    „Csak becsülni tudom az ilyen embereket akik boldogságot találnak az állatokban a mai világban és folytatni tudják azt amit magukkal hoztak a gyerekkorukból.Én is Tatám galambjaival fogalalkoztam ugyanugy kezdtem én is kis gyerek koromban mint Flórián Úr,össze cserélgettem a tojásokat meg a fiókákat a galambok alatt,kivülről ismertem mindet,a nyári szünetem nagy részét ott töltöttem és egy egész napon keresztül álltam a padlás ajtó elött és néztem öket,röptettem,pároztattam.
    Sajnálom hogy nem adottak a körülményeim hogy igazán elkezdhessem a saját galambászatom de egyszer ugyis eljön az ideje.22 éves nő vagyok és remélem hogy vannak velem egyidösek akik látják az értéket ebben és nem csak a világ felszines dolgait veszik észre.Az a baj hogy aki nem ebben nött fel az sose fogja megérteni és félek hogy ezzel az idös korosztállyal véget fog érni az igazi galambászkodás mert nem lesznek sokan akik folytatni szeretnék és tudnák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális alapon osztják a támogatást Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A szociális helyzettől függően jogosultak a jövőben az úgynevezett… Tovább olvasom