Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Padlóra kerültek a mindszenti polgárőrök

Mindszent, Mártély, Székkutas - Május után beszüntethetik a hétvégi járőrözést is a mindszenti polgárőrök, ha addig nem találnak támogatókat. Korábban évente 1 millió forintból gazdálkodtak, mára ez a pénz lecsökkent. Mártélyi kollégáik szerencsésebb helyzetben vannak, a székkutasiakat az idén 80 ezer forinttal támogatja a falu.
– Padlóra kerültünk anyagilag – fogalmazott Bereczki Lajos, a mindszenti polgárőr egyesület elnöke. – Az idén még egy fillér bevételünk sem volt. Tavalyról maradt 150 ezer forintunk, ebből próbálunk boldogulni. Ha nem változik a helyzet, nem jutunk támogatáshoz, talán májusig húzzuk, utána be kell szüntetni a hétvégi 5 órás járőrözést – magyarázta az elnök.

Mindszenten 21 évvel ezelőtt 19 fővel alakult meg a polgárőr egyesület. Korábban pályázatoknak, szponzoroknak köszönhetően évi 800 ezer–1 millió forintból gazdálkodtak. Ez később 300–350 ezer forintra csökkent, így fokozatosan lemondtak a hétköznapi járőrözésről.

– Jóval kevesebb a pályázati lehetőség. Legutóbb az országos szövetségtől tudtunk támogatást kérni, és egy szponzorunk is akadt, tőle 30 ezer forintot kaptunk. Ez 1 havi üzemanyagköltség. Senkinek sem könnyű manapság, sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek, de az önkormányzatoknak sem. Ugyanakkor érezzük, szükség van a munkánkra. Nem adjuk fel, várjuk például az 1 százalékot, a szponzorok támogatását. Májusban jótékonysági bált szeretnénk rendezni
– mondta Bereczki Lajos, aki 2004 óta elnöke az egyesületnek. Most 50 tagjuk van. Büszke arra, hogy telente rendszeresen segítenek a mindszenti tanyavilágba kijuttatni az élelmiszert, gyógyszert. Közösen a helyi rendőrökkel lefüleltek már bolti tolvajokat, illetve egy elkóborolt idős férfit is sikerült megtalálniuk. Múltjuk van, jövőjük is lesz – reméli az elnök.

Szerencsésebb helyzetben van a 27 tagú mártélyi polgárőr, tűz- és vagyonvédelmi egyesület, ezt mutatják a számok. Tavalyi költségvetésük több mint 1 millió forint volt, amelyre pályázati, szponzori, önkormányzati segítséggel tettek szert. Rózsa Szilveszter, az egyesület vezetője azt mondta: sokat köszönhetnek az önkormányzatnak, amely az idén havi 30 ezer forintot biztosít üzemanyagköltségre, fizeti a polgárőrház rezsijét, az autók biztosítását. Átlagban naponta 10–15 kilométert járőröznek. Feladataik nőnek, de egyre nagyobb harc folyik a pályázati pénzekért, a szponzori támogatásért – erősítette meg Rózsa Szilveszter.

Több mint 10 éve csatlakozott a vásárhelyi polgár- és vagyonvédelmi egylethez a székkutasi polgárőrség. A faluban jelenleg 6–8 polgárőr van, a létszám változó – hallottuk Szula Ferenctől, az egylet vezetőjétől. Szerinte sincsenek könnyű helyzetben manapság a polgárőrségek. Székkutason az elmúlt hónapokban 9 esetben indultak bűnmegelőzési szolgálatba a polgárőrök, gyalog vagy saját kocsival járőröznek, általában a körzeti megbízottakkal együtt. A falu önkormányzata az idén egyszeri, 80 ezer forintos támogatással segíti a munkájukat.

Olvasóink írták

 • 4. Holló 2012. május 14. 06:58
  „Falcao

  Te se én se tehetek! De ha nem is keresik a forrásokat akkor nem is lesz pénz! Egyébként meg szerintem meg kellene tanulni pályázni a pénzre!”
 • 3. Falcao 2012. május 12. 11:17
  „Sajnos erről nem én tehetek, hogy a mi városunkban csak azt halljuk a mi Károlyunktól, hogy nincs pénz. Semmire.”
 • 2. Holló 2012. május 11. 07:48
  „Falcao

  Máshol szokták úgy is, hogy köz intézményeket, mint biztonsági őrök védenek és azért támogatást kapnak nem pedig saját jövedelmük kiegészítésére vállalják el! ja és szokták úgy is máshol, hogy szerződéseket kötnek gazdálkodókkal, vállalatokkal, intézményekkel így egy kicsit több az eklézsia.
  Mondom máshol!”
 • 1. Falcao 2012. május 10. 13:55
  „Gyalog vagy biciklivel is lehet járőrözni.Egy mobiltelóval felszerelkezve. Máshol is így szokták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ünnepeken nemzeti lobogót kaphatnak a vásárhelyi ingatlanok

Valamennyi hódmezővásárhelyi épületre magyar lobogó kerülhet a nemzeti ünnepeken. Tovább olvasom