Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Palya, a libamatuzsálem

Egészséges. Orvos még csak egyszer látta. Majd tizennyolc évvel ezelőtt Abdul Rahim háziorvos, amikor a mindszenti Kósa családnak ajándékozta.
Egészséges. Orvos még csak egyszer látta. Majd tizennyolc évvel ezelőtt Abdul Rahim háziorvos, amikor a mindszenti Kósa családnak ajándékozta. Karácsonyra kapták a libát, és eredendően az lett volna a sorsa, hogy étek formájában az ünnepi asztalon végezze. De a família megszerette, és ez megmentette Palya – mert rögtön nevet is kapott – életét.

– Fantasztikus jószág – mondta Kósa Lajosné Marika –, most is együtt napoztunk az udvaron, amit úgy kell elképzelni, hogy én fekszem a nyugágyon, ő pedig a fejemnél áll, mondja a magáét, válaszolok, beszélgetünk. Ez nyaranta rendszeres, mindennapos program. Tavasszal ünnepelte a tizennyolcadik születésnapját, most tapossa a tizenkilencediket.

Palya lány, vagyis tisztesség ne essék, már öreg hölgy. Egyszer voltak kislibái, és akkor kedvelte meg a vizet, amikor utánuk vetette magát a színültig teli vályúba. Azóta mindennap fürdik az udvaron, ügyel a tisztaságára. A napi menüje egyszerű: kukoricát és napraforgót kap, de kedveli a céklát, a vöröshagymát, az almát, a gyökeret és a sárgarépát is, és ha valamelyik edénye kiürül, „reklamál", jelzi, hogy utánpótlásra szorul. De igazi ínyencként a házi készítésű sütemény a „nambervan" Palyánál.

– Nagyon szereti a süteményt, egyik lábáról a másikra áll, toporog, időnként a miénkre is rálép, olyan türelmetlenül várja, hogy kapjon.
Palya az óljában alszik, ahova esténként elkísérik, jó éjszakát kívánnak neki, és reggel is lejátszódik az üdvözléses „szertartás". Palya egészséges, és a libák jó körülmények között tartva 25-30 évig is élhetnek. Erre pedig nem lehet panasz – érdeklődésünkre nekünk sem mondott egy rossz gágát sem történetünk főhőse –, a hideg téli napokon forró vízzel teli pillepalackot tettek a hálóhelyére, a „vánkos" alá, és ő így pihenhetett, szunnyadhatott reggelig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2009-re megújul a vásárhelyi belváros

Jelentős, 2,6 milliárd forintos felújítás indul Vásárhelyen. A Tornyai János kulturális… Tovább olvasom