Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Paraszti emlékek az egykori tanyai iskolában

Székkutas - A Székkutas határában élő Nagy Lajos nyugalmazott pedagógus több évtizede gyűjti a paraszti élet munka- és használati tárgyait, amit otthona, az egykori szőkehalmi iskola falai között bárki megtekinthet.
Székkutas külterületén, a 47-es főút mentén áll az egykori szőkehalmi iskola. Ha az épület falára tekintünk, már kívülről is látszik, hogy ez a ház több mint csupán otthon.

Padlások kincsei

– Jó néhány tanyasi iskola működött Székkutason is, amelyek 1973-ban szűntek meg. A szőkehalmi iskolába hajdan több mint száz gyerek is járt. A bezárás után évekre csend költözött a falai közé – mesélte Nagy Lajos, aki 1977-ben költözött az épületbe. A nyugalmazott pedagógus eredetileg a szegedi konzervatóriumban végzett harsona szakon. Zenei pályafutásának azonban véget vetett egy motorbaleset.

– Székkutason kezdtem dolgozni 1964-ben. Tanítottam és a művelődési házban dolgoztam. Munkámhoz hamarosan képesítést is szereztem népművelés és könyvtár, majd történelem szakon. Bár városi gyerek voltam, a paraszti élet mindig is érdekelt. Gyűjteni kezdtem a régi tárgyakat. A tanyák padlásairól sok, számomra értékes kincs került elő. Hamarosan híre is ment a szenvedélyemnek, és sokan hozták el a már használaton kívüli eszközeiket. Így van ez a mai napig is – sorolta a gyűjtő.

Nagy Lajos több évtizede gyűjti a paraszti élet tárgyait, amelyeket otthona egy részében ki is állított. Fotó: Kovács Erika
Nagy Lajos több évtizede gyűjti a paraszti élet tárgyait, amelyeket otthona egy részében ki is állított.
Fotó: Kovács Erika

Segíts magadon!

Nagy Lajos arról is beszélt, hogy évekig tartott, míg az egyre romló állapotú iskolából otthont varázsolt. Az épület nagyobb volt, mint ami az ott éléshez szükséges, a gyűjteményének pedig hely kellett. Így a ház egy részében a kincseit állította ki, a nyolcvanas évektől kezdődően.

– A régi parasztembereknek nem volt egyszerű dolguk. Ha szükségük volt valamilyen eszközre a munkájukhoz, nem mehettek be csak úgy, egyszerűen a boltba, mint manapság, hanem sok esetben maguknak kellett kitalálniuk és elkészíteniük a hiányzó eszközöket – mondta. A 47-es út melletti gyűjteményt gyakran keresik fel látogatók, számos diák is. Nagy Lajos nemcsak bemutatja, hanem szívesen beszél is a tárgyairól.

Gondolkodóhely

– Sok eszközt nemhogy a gyerekek, de még a felnőttek sem ismernek. Ma már csak kevesen tudják, mi is volt az a bolondkocsi, mire jó az ördögvilla, az üsztöke, a teknővájó, a gyümölcsszedő, vagy a dohányvágó. Hogy egy példát említsek a parasztemberek leleményességére, itt van például a zsákfogó. A parasztemberek sok mindent végeztek egyedül. A zsákon nemigen volt fogás, így kitaláltak egy egyszerű eszközt, ami jobbára olyan, mint egy kicsi, kétfokú létra. Ezzel fogták magukhoz a zsákot, így nem csúszott ki a kezük közül.

A gyűjteményben régi fésülködőasztalok, konyha- és egyéb bútorok is helyet kaptak. Nagy Lajos hivatalosan 2003-tól, gyakorlatilag 2010-től nyugdíjas. A volt iskola udvarán állatokat is tart, mangalicákat, kecskéket, aprójószágokat. Ha ideje engedi, maga is szívesen ül le házi múzeumában, hogy rendezze az újabbnál újabb relikviákat vagy éppen a gondolatait. Azt mondta, közel 40 éve jól döntött, hogy odaköltözött. Semmi pénzért nem hagyná el beszédes otthonát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

Költségvetésének nagyobbik részét fejlesztési célokra fordítja 2015-ben a hódmezővásárhelyi önkormányzat – döntött pénteki ülésén az alföldi város közgyűlése. Tovább olvasom