Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Parasztlányból könyvíró - 82 évesen vetette papírra godolatait Jusztika néni

Hódmezővásárhely - 82 évesen könyvet írt a vásárhelyi Kiss Jánosné. Az idős asszony első kötetét pár hét éjszakázás után vetette papírra.
Soha nem gondolta, hogy egyszerű parasztlányként egyszer majd írásra adja a fejét a 82 éves vásárhelyi Kiss Jánosné. Jusztika néni 67 évig élt a mártélyi tanyavilágban, és az ottani emberek, illetve saját történetét foglalta nyugdíjasként kötetbe. Két könyve jelent meg.

– Először egy pályázatra adtam be az írásomat, amelyet a rendszerváltás után az MDF hirdetett a lakiteleki fórumon. Sokat gondolkodtam rajta, hogy jelentkezzek-e vagy sem, végül néhány hét álmatlan éjszaka után ceruzával papírra vetettem a kéziratot. Ezzel harmadik díjat nyertem, amelyet a Parlamentben vettem át – mesélte lelkesen az idős asszony. Kiss Jánosnét két évig kérlelte a mártélyi olvasókör elnöke, Apró Lajosné, hogy kiadhassák az írását. Jusztika azt mondta, azért állt rá nehezen, mert nem hitte, hogy valakit érdekel a műve. Mind a 250 könyv elfogyott. A sikeren felbuzdulva született meg a közelmúltban a második kötet, A sorsok útjai címmel. Ezt már ő finanszírozta.

Kiss Jánosné éjszakánként ceruzával vetette papírra gondolatait. Büszkén mutatja a kész művet. A szerző felvétele
Kiss Jánosné éjszakánként ceruzával vetette papírra gondolatait. Büszkén mutatja a kész művet. A szerző felvétele

– Örömömet lelem az írásban, de mégis az a legfontosabb, hogy olyan életutakat vessek papírra, amelyek a mai világban már nem léteznek. Ezért is írtam bele annak a muzsikusnak a hányattatásait, aki a tanyavilágból, saját erőből, és csak a tehetségének köszönhetően küzdötte fel magát – magyarázta. Elárulta: 5 elemit végzett, soha nem volt jó tanuló, fogalmazni viszont tudott. Csak a helyesírással akadnak gondjai.

Férfias munkák

Édesapja halála után, 14 évesen már cselédnek szegődött. Ahogy ő fogalmazott: látta otthon, hogy kifogy a héjából a kenyér. Az asszonyi munkát nem kedvelte, a férfias feladatokban látott kihívást. Lóval szántott, vetett, hajnaltól késő estig. Grafikát is készített kedvenc állatáról, a lóról.

Olvasóink írták

  • 2. Kafka79 2010. december 16. 19:26
    „Én is szeretnék ennyi idősen ilyen fitt lenni szellemileg.”
  • 1. dzsorzso 2010. december 10. 11:14
    „Gratula a mamának!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kármentő alap

Elsősorban belvízhelyzetben biztosít segítséget az a kármentő alap, amelyet Székkutason hoznak létre. Tovább olvasom