Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Pásztoróra citeraszóra Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal tartják a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a Gazdanapok „első felvonását", a népi mesterségek bemutatkozását, kiállítását és vásárát.
A gazdanapokat az idén „két felvonásban" rendezi meg a Benkő Zsolt vezette Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület. Az első, a hagyományos népi mesterségek bemutatkozása, kiállítása és vására ma 10 órakor nyitott és még holnap is tart, sok érdekességgel várva a látogatókat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ első és második emeletén. A „második részt" egy héttel később, február 16-án tartják, ekkor lesz a híres és látványos lovasbandériumi felvonulás, valamint az évszázados múltra visszatekintő – az idei már a 107. a sorban – Gazdabál, melynek a Fekete Sas Szálló impozáns bálterme ad majd otthont.

De térjünk vissza a jelenbe! A BFMK első alkalommal látja vendégül a gazdákat, a hagyományos mesterségek képviselőit, de amint azt Benkő Zsolt megjegyezte: ezzel hagyományt szeretnének teremteni. A tradíciók ápolása, megőrzése a cél. Az érdeklődők láthattak – és még láthatnak ma és holnap is, ne szalasszák el! – citerákat, fából készült gyerekjátékokat, hímzéseket, ékszereket, szőtteseket, az egykori pásztorélet kellékeit, mintegy 1000 évet átfogóan fegyvermásolatokat, játékfegyvereket (íjakat, fakardokat), bádogból készült dísztárgyakat, címeres tojásokat és kóstolhatnak családi recept alapján készült vásárhelyi sajtokat.

– Termékeinket a vásárhelyi piacon és Szegeden értékesítjük – árulta el a sajtkészítő Kiss Bálint neje –, családi tradíciók, receptek alapján 17 félét készítünk, és úgy tapasztaljuk, szeretik az emberek – vélekedett, majd egy érdeklődőhöz fordult: – Tessék megkóstolni! És érkezett az őt igazoló válasz: – Köszönöm, nem kell bíztatni, rábeszélni ismerem és szeretem a sajtjaikat.

Akadt olyan apróság, aki együtt zenélt, énekelt az egyik citerással, valamint az egykori népszerű gyerekjátékot, a pörgettyűt próbálta repülésre bírni. A kicsiket (és nagyobbakat is) kézműves foglalkozások is várják a BFMK-ban.

– Nem hiányozhatok innen, és elhoztam 32 húros citerámat, de másik asztalon van, az enyémre már nem fért – közölte az ismert vásárhelyi citerakészítő, Szakál László, majd még hozzátette: – Ilyen hangszert az ember egyet csinál az életben, és soha nem adja el, az csakis övé.
Minden árus, kiállító népszerű volt, de az egyik legnagyobb sikert – a farsangzáró jelmezes lovasfelvonuláson kívül – a pásztorok életét, felszereléseit, szerszámait bemutató kiállítás „Pásztoróra" című életképe aratta. Igen, a felnőttebbek jól gondolják: suba alatt szeretkező párt ábrázolt, a meleg és mindent takaró ruhadarab alól, a klasszikus pózt sejtetve, két–két férfi és női lábbeli kandikált ki.

Olvasóink írták

  • 1. xenopus 2013. február 11. 06:16
    „A nagy sikerről és a rendezvényről azért 2-3 képet feltehettek volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ostor pattogott a vásárhelyi promenádon

A hódmezővásárhelyi Gazdanapok keretében népi mesterségek és helyi termékek bemutatója és vására, pásztor gyűjtemény kiállítás várta az érdeklődőket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Tovább olvasom