Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Pert nyert az elbocsátott vásárhelyi halőr

Majd kétmillió forintjába került a vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesületnek az, hogy 2004 végén elbocsátották a halőrüket. A férfi szabálytalan horgászaton érte az egyesület akkori titkárát, majd miután elküldték, munkaügyi pert indított, és ezt a napokban meg is nyerte. Az egyesület elnöke előbb nyilatkozott lapunknak, majd küldött egy faxüzenetet, mely szerint nem járul hozzá, hogy ez a cikk megjelenjen.
Selmeczi Tóth János volt halőr a bírósági iratokkal. Neki adtak igazat. Fotók: Tésik Attila
Jogellenesen bocsátotta el a vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület azt a halőrt, aki 2004. szeptember 8-án a mártélyi holtágon szabálytalan horgászaton érte az egyesület akkori titkárát – állapította meg jogerős ítéletében a Csongrád megyei bíróság. Így Selmeczi Tóth János volt halőrnek egyéves átlagkeresete, illetve elmaradt munkabére is jár. A horgászegyesület már kifizette a közterhekkel együtt 1,9 millió forintra rúgó összeget – és ezzel nehéz anyagi helyzetbe került.

A 2004. október 25-i rendkívüli vezetőségi ülésen kezdődött az ügy, amikor ismertették Bokor János titkár levelét. Ennek kapcsán a tagok közül többen is kifogásolták a szabálytalan horgászaton ért titkárral szemben intézkedő halőr modorát. Felmerült annak is a lehetősége, hogy emiatt el kell bocsátani Selmeczi Tóth Jánost. Elhangzott: egyébként is csökkenteni kellene a halőrzés költségeit. A vezetőség végül határozott: felmondtak Selmeczinek, aki ezután munkaügyi pert indított az egyesület ellen.

Patócs Sándor horgászegyesületi elnök a vezetőség hatására vonta vissza pecsétes faxon lapunknak adott nyilatkozatát
A bíróság első fokon, majd a megyei bíróság másodfokon is az elbocsátott halőrnek adott igazat. Azt látta bizonyítottnak, hogy Selmeczinek nem gazdasági okok miatt, hanem azért mondtak fel, mert tetten érte az akkori titkárt. Azt is megállapították, hogy nem ő intézkedett saját felettese ellen, hanem az ellenőrzést vele közösen végző rendőr. A titkárt a szabálytalan horgászat miatt az illetékes hivatal jogerősen egy évre el is tiltotta a horgászattól. Pikali Sándor korábbi elnök lapunknak azt mondta: a halőr felmondásáról nem ő, hanem a vezetőség döntött, ő maga az elbocsátás ellen szavazott. A felmondó levelet azonban – munkáltatói jogkörében eljárva – neki kellett aláírnia.
A Dobó Ferenc Horgászegyesület a bíróságon nem élt a megegyezés lehetőségével.

Az ügyről természetesen megkérdeztük Patócs Sándort, a horgászegyesület jelenlegi elnökét is, aki Simonffy György ügyvéd – az egyesület alelnöke – jelenlétében válaszolt is kérdéseinkre. Ezután közölte, szeretné megjelenés előtt elolvasni a nyilatkozatát. Visszaküldtük neki a szöveget, amit a következő megjegyzéssel faxolt vissza. „Az elnökségi tagokkal történt egyeztetés alapján a Dobó Ferenc H. E. nevében a fenti cikk és az egyesületünket érintő bármilyen cikk, információ megjelenéséhez NEM járulok hozzá." A különös iraton Patócs Sándor elnök aláírása, s a bélyegző is látható.

Azt természetesen nem tilthatja meg az elnök lapunknak, hogy a bíróság ítéletéről, az eset körülményeiről beszámoljunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István egyedül maradt

A sóstóparti Papp Lukács ikrekkel több könyv, fotógyűjtemény és film is foglalkozott. Ma már csak… Tovább olvasom