Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Sáros út, szabadon futkosó ebek az állatmenhelyen

Mártély - Sáros út, szabadon rohangáló kutyák, kennelbe zárt, lesoványodott ebek – foglalta össze tapasztalatait a mártélyi Bogáncs tanyáról egy olvasónk. Kerner Katalin, a kutyamenhely tulajdonosa azt mondta, saját pénzből tartja fenn a menhelyet, ami havonta több 100 ezer forintba kerül.
Elsírta magát, miután nagy nehezen átvergődött a Bogáncs tanyához vezető mintegy két kilométeres sártengeren, és meglátta a mártélyi állatmenhelyen lévő kutyusokat – írta e-mailben egyik olvasónk. Pandúr nevű kedvence mellé szeretett volna örökbe fogadni egy másikat. A tanya udvarán vagy 40 kutya rohangált szabadon, egymásnak ugrottak, veszekedtek, bottal választották szét őket. „Nem hittem a szememnek, megszédültem, amikor vagy 200 kutyát láttam bezárva sok-sok kennelbe. Volt, amelyik ki volt takarítva. Volt olyan is, amelyik az ürülékben állt, és nézett rám." Sovány és beteg kutyákat is látott. A legborzalmasabb állapotban lévőt kiválasztotta, de azt mondták neki, Németországba megy, így járt egy másikkal is. Meg is kérdezte, mit csinálnak ott a kutyákkal – számolt be benyomásairól olvasónk.

Kutya világ a Bogáncs tanyán. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Valóban csak terepjáróval vagy gyalog lehet megközelíteni a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület tanyáját – tegnap megtapasztaltuk. Még a telep dolgozója is gumicsizmában, gyalog vágott neki az útnak, kezében egy zsák táppal és a menhely új lakójával – pórázon vezetett egy nagy testű kutyát. A kerítéssel körbezárt, többhektáros területre betérőket 3 kutyus fogadta. Beljebb, újabb kerítés mögött jó néhány eb ugatott, kergette egymást. Az egyik állatgondozó sietett elénk, és vezetett körbe. Megkérdeztük: emlékszik-e arra az örökbefogadóra, aki néhány hete járt nála, és több dolgot is szóvá tett. Nem rémlett neki.

– Mindenki előtt nyitva áll a kapu, ha valakinek kétségei vannak, akkor eltölthet itt egy kis időt, megnézheti, hogyan dolgozunk. Már nem veszem fel a negatív kritikákat. Előfordul, csak azért hívnak, hogy pocskondiázzanak. Azoknak, akik az örökbefogadás miatt jönnek ki, már telefonon elmondom: nagyon sáros az út, készüljenek fel – jegyezte meg, miközben megmutatta a kennelekben lévő jószágokat. Láttunk tisztábbat és piszkosabbat, soványabb és testesebb kutyát.

Kutya világ a Bogáncs tanyán. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Naponta reggel 7-től takarítjuk a kenneleket, mire a végére érünk, kezdhetjük elölről. Bőségesen kapnak enni az állatok, jó néhányuk viszont bezárva nem akar enni – mondta. Hozzátette: szíve szerint mindet szabadon engedné, hogy mozoghassanak, de erre nincs lehetőségük.

Az összes befogadott kutyát – jelenleg 250 van, 90 százalékát a sintértelepről hozzák ki – szabadon kellene tartani, hogy kedvükre rohangálhassanak. Ezért van mintegy 50 kutya is a tanyaudvaron. Ha összevesznek, akkor szét kell választani őket, ez nem azt jelenti, hogy véresre verik az állatokat – mondta Kerner Katalin, a Konrád Lorenz egyesület elnöke. 5 évvel ezelőtt vásárolta meg a telepet azért, hogy biztonságban legyenek a kutyák. Szerinte ugyanis nincs állatvédelem Magyarországon. 30 éve él Németországban, havonta többször jár haza a menhely ügyeit intézni.

Kutya világ a Bogáncs tanyán. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Mindenhonnan hoznak kutyákat, Szegedről, Makóról is, többet betegen. Mindegyiket látja állatorvos, és chipet is kapnak. Ezért kutyánként 7600 forintot fizetünk, havonta egyébként több 100 ezer forint a menhely fenntartása. Havonta 10-15-öt fogadnak örökbe itthon. Ezért is alakítottam meg a német egyesületet. Fénykép alapján választanak ki kutyákat, és kint örökbe fogadják, ott biztos gazdájuk lesz, nem hozzák vissza őket – magyarázta. Katalin azt mondta, saját pénzéből üzemelteti a menhelyet, a sáros út rendbetételére nem futja, ahogy a mártélyi önkormányzatnak sem. Tudja, nem vetekszik egy német menhellyel, ahol padlófűtés van, de a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a kutyákon. Aki gondolja, próbálja utána csinálni – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 15. randika 2013. július 31. 18:54
  „a mi kutyánk is onnan való.2001ben a gyepiről vitték ki kölyökként Mártélyra,és 2007ig!!!!! ottis élt.Mi vagyunk az első gazdái. Ha ez elpusztul a következőt is onnan hozzuk ki.Egyetértek azzal aki aztmondja ez direkt provokálás.Lásd a szentesi menhely sorsát!!!!! aki aztmondja vannak ott sovány alultáplált kutyák azok nézzenek már meg egy AGARAT!!!!! azt lehet zabáltatni,a büdös életben nem lesz belőle kövér kutya!!!!! vannak fajta jellegek a soványságra,az nem egyenlő az alultápláltságra!!!! beteg kutyát párat láttunk,ők elvannak kerítve.”
 • 14. Légiós 2013. július 26. 18:54
  „ezeket a kutyákat többre nézzem mint azokat a mocskokat akik kinozzák öket bármelyik mocsoknak levágnám a kezét érte”
 • 13. gthomek 2013. április 05. 22:05
  „Itt a nagy lehetőség, a kutyusokat így tartani kínzás.
  El kellene gondolkodni más felhasználási lehetőségeken is.”
 • 12. Hugika010 2013. április 05. 19:59
  „mivel kóbor állatokról van szó többségében, nem kell azon csodálkozni, hogy soványak.... az biztos, hogy 250 kutyát nem lehet rendes körülmények között tartani sem Magyarországon, sem sehol máshol. ennyi kutya egy helyen, szörnyű... és ez a felelőtlen "gazdáknak" köszönhető!!!! nagyon szép dolog, hogy próbálnak ezeknek a kutyáknak segíteni!!! bárcsak jobb körülmények között élhetnének!
  "Egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél!" a baj, hogy ez csak egy szép gondolat, és sokaknál csak addig "érdekes" egy állat, amíg pici... pedig ahogy idősödik, úgy alakul a gazdájához. idén 9 éves a cicám, imádom, ahogy lustálkodik és ahogy a szemembe néz, és abból tudom enni kér :)
  én is úgy gondolom, mint egy előttem szóló, annyi háziállatod legyen, amennyiről gondoskodni tudsz!!! amennyit szeretettel tudsz gondozni élete végéig, és amíg él, a BARÁTOD legyen!!!
  a kutya az ember legjobb barátja... na de az ember a kutya legjobb barátja? kétlem :(((”
 • 11. Büfékocsi 2013. április 05. 13:19
  „A cikket végigolvasva nekem úgy tűnik, hogy "fizetett" provokátorral állunk szemben. Ha ennyire zavarja az állatok helyzete, nosza rajta, vegyen játszós ruhát és gumicsizmát, és menjen oda dolgozni önkéntesnek, ingyen. Lapátolja hát ő is hűvös halomba a kutyaszart. De van más lehetősége is, támogassa a menhelyet havonta akár több százezer Forinttal, hogy javítsanak néhány dolgon amit ő kifogásolt. És azt ő rendre számon is kérhetné rajtuk, de úgy tűnik, ő csak egy semmirekellő bajkeverő. Azon sem csodálkoznék, ha nem is járt volna ott sosem!”
 • 10. sziszi3ehe6 2013. április 05. 09:32
  „"Ezért is alakítottam meg a német egyesületet"

  A német állatvédők 3-400 euró fekete adományt is adogatnak az elvitt kutyák után... a németbe kikerült állatokért aztán ők ott nagyobb "adományokat" kéregetnek a néptől :(

  Ez egy mániákus! Mindamellett ha a teher miatt megroppan, senki sem fog neki köszönetet mondani, hogy a lakosság felelőtlen állattartása kapcsán tartotta a hátát :(”
 • 9. Elit 2013. április 05. 02:54
  „Kicsit furcsálom azt az olvasót aki ilyet írt és beleültette a bogarat a fülembe, (gondolom ez volt a célja mindegyikőnkkel) hogy azt a sok kutyakaját, és adományokat amelyeket például a Tesco parkolóban szoktak gyűjteni, hová teszik. Miután a cikket végig olvastam, bebizonyosodott, és jobb szájízt kaptam, hogy minden rendben van, azon a tanyán, ahova olyan sok kutyát visznek, és tudtommal etetik, és ápolják is őket. Egy volt osztálytársam is a tanyán dolgozott mint önkéntes, ő mesélt annak idején a dolgokról. Akkor úgy mentek a dolgok, ahogy menni tud egy ilyen helyen.
  Pár éve a panellakásból kitekintve többször is láttam reggelente egy kutyát amint a szeméttároló körül bóklászik. Facebookon megkerestem a Konrád Lorenz adatlapját (amit már régen bejelöltem, így több információt megtudok a "tanyai dolgokról") és írtam az üzenőfalra a kutyával kapcsolatban, hogy nem-e befognák. Rá pár óra múlva jött egy hozzászólás, hogy voltak kinn és a kutyát elvitték. Köszönik, hogy írtam nekik. Figyeltem még reggelente, de a kutya valóban nem bóklászott már ott, tehát valószínűleg nem elterelés volt az üzenet a részükről, pedig megtehették volna azt is. Az írást végigolvasva pedig, minden tiszteletem Katalinnak, aki így próbál segíteni az ostoba emberek által magukra maradt állatokra. Zsolt”
 • 8. lepkehalo 2013. április 05. 00:09
  „7. kekeczke
  Szállj be te is a "bizniszbe", csináld utána, vagy segíts nekik!”
 • 7. kekeczke 2013. április 04. 20:02
  „azért van szép bevétel ám a kutyabizniszben, nem ??? vagy a NAV ezt sem ellenőrzi ???”
 • 6. CsengeleMSN 2013. április 04. 18:19
  „Gratulálok a kedves olvasónak! Most majd miatta altatnak el 250 kutyát!”
 • 5. papika56 2013. április 04. 18:01
  „3. vajling
  MIRŐL beszélsz ???”
 • 4. zsóka 2013. április 04. 16:37
  „Én is nagyon szeretem az állatokat, állatvédőnek vallom magamat, éppen ezért csak annyit vállalok, amennyit tisztességesen el is tudok tartani. Jelenleg két kutyám és egy cicám van. Minden oltást megkapnak (a cica is!), rendesen vannak etetve, gondozva. Ha mindenki csak ennyit tenne, nem lennének kóbor állatok.”
 • 3. vajlingroka 2013. április 04. 14:07
  „2. papika56 2013.04.04. 11:44 : én ugyanezt javaslom neked!”
 • 2. papika56 2013. április 04. 11:44
  „Javasolnám Vásárhely vezetőinek..hogy az összegyüjtött / zongorára / pénzt ami ugye arra sohasem jön össze ,Adják oda a telepnek.Vegyenek rajta kutyakaját, az útra meg egy pár kocsi zúzott követ.”
 • 1. Hód 2013. április 04. 11:25
  „Minden tiszteletem Kataliné, én biztosan nem tudnám ezt utána csinálni!
  A kritizálóknak nyugodtan el lehetne tölteni egy-két napot önkéntes munkával a menhelyen, és rájönnek majd, hogy bizony az a kutya amelyik eszik, az sz..ik is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: milyen mobiltelefont használ?

Ezúttal arról faggattuk a vásárhelyi olvasóinkat, hogy vajon milyen mobiltelefont használnak? Tovább olvasom