Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Sorban állnak a hódfós munkáért

Hódmezővásárhely - Naponta akár 10-en is jelentkeznek munkára a vásárhelyi szociális foglalkoztatóban. Több mint százan várnak arra, hogy bekerülhessenek.
Órákat is képesek üldögélni a vásárhelyi Hódfó Szociális Foglalkoztató vezetője, Chappon Adrienne irodájának előterében azok, akik munkát szeretnének. Mindennap, folyamatosan érkeznek a jelentkezők, akár 10-en is érdeklődnek állás iránt. Az sem ritka, hogy már a reggel 7 órai munkakezdéskor jó néhányan várnak az igazgatóra.

Így tett a minap Szabó László és Olasz Imre is. A két férfi türelmesen várta, hogy a vezető üzleti tárgyalása véget érjen. Az 51 éves László elmondta: régebben már dolgozott a foglalkoztatóban. Azonban 1998-ban a havi 4–5 ezer forintos fizetést kevésnek találta, ezért kilépett. Más munka után próbált nézni, nem sikerült. Kiderült: a rokkantnyugdíjas férfinak nincs saját otthona. Évekig a hajléktalanszállón élt, most pedig albérletben lakik. Nagy szüksége lenne a munkára, mert nem tudja kifizetni a költségeket.

– 44 ezer forint a havi nyugdíjam. Árulom a hajléktalanokról szóló újságot, de ez nem biztos jövedelem. A legjobb esetben 20 ezer forintot keresek vele. Most még kapok támogatást a bérleti díj kifizetéséhez, de januártól lehet, hogy erre sem számíthatok. Kell a munka, ha boldogulni akarok – magyarázta László, aki elvált feleségétől, családja nincs. Lakásától tartozása miatt kellett megválnia.

Szabó László és Olasz Imre Chappon Adrienne-től, a Hódfó Szociális Foglalkoztató vezetőjétől remél segítséget. Fotó: Tésik Attila
Szabó László és Olasz Imre Chappon Adrienne-től, a Hódfó Szociális Foglalkoztató vezetőjétől remél segítséget. Fotó: Tésik Attila

Imrének sincs otthona. A két férfi a hajléktalanszállón ismerkedett meg, most egy albérletben laknak. Ő szintén rokkantnyugdíjas. Szív- és érrendszeri betegsége miatt 86 százalékos besorolást kapott. Ennek ellenére dolgozni akar, mert a havi 52 ezer forintos nyugdíjából nem tud megélni.

– Évtizedekig hivatásos focista voltam. Erre ment rá az egészségem. Később tanyásnak szegődtem, de fizetést nem kaptam, csak szállást és ételt – mondta az 54 éves férfi.

Néhány perc múlva már az irodájában faggatta őket az igazgató. Chappon Adrienne szerint az orvos nem fogja engedni, hogy Imre dolgozzon. Azt kérte, regisztrálják magukat a munkaügyi központban, utána jöjjenek vissza. Nem titkolta: több mint százan várnak arra, hogy bekerülhessenek a foglalkoztatóba, ahol jelenleg 211-en dolgoznak. Ha van üresedés, általában azt veszi fel, aki akkor éppen jelentkezik. Most nincs hely.

A vezető végigkísérte az üzemen a két férfit. Laci és Imre bármelyik feladatot – illatosítógyártás, lámpakészítés – szívesen vállalná.

Olvasóink írták

 • 5. 4Angel 2009. október 02. 16:30
  „Szia Mindenki

  Én szívből kívánom mindenkinek,hogy legyen munkája mert éhezni nagyon rossz.”
 • 4. Filctoll 2009. szeptember 30. 10:40
  „Az ilyenekből is láthatná a város vezérkara hogy munkahely teremtésre kellene pályázni és munkahelyek kellenének! Hihetetlen, de léteznek olyan emberek akik szeretnének dolgozni, csak nincs hol!
  Sajnos az egész város és az ország csúszik lefele a semmibe!”
 • 3. latyi 2009. szeptember 28. 13:17
  „Érdekes módon ott is az a kisebbség van többségben,akik anno pénzért megvették rokkantságukat.
  Jelzem mind idegalapon beteg.Bizonyítsa valaki be ennek ellenkezőjét!
  Az igaz ezt a lehetőséget kellene fejleszteni és nem más sületlenséget.”
 • 2. klj_54 2009. szeptember 26. 15:41
  „Nem hülye az, több esze van mint nekünk!
  Megél belőlünk...”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 26. 11:33
  „a Hódfót kelett vólna bővíteni nem azt a főrmedvényházat azt az Emlékpontot! Csak nagyon hülye ez a Lázár!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagycsoportosok az általános iskolában

Megtanulják az irányokat, a testrészeket, korongokat számolnak a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskolába járó nagycsoportos óvodások. Tovább olvasom