Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Sütnek, hogy kirándulhassanak

Nyugdíj-kiegészítésként leginkább takarítást vállalnak a mindszenti idősek. Az egy éve átadott klubjukban megrendelésre házias süteményeket is sütnek, az így befolyt pénzből pedig nyári közös kirándulásuk költségét szeretnék fedezni.
Az intézmény ma már népszerű a nyugdíjasok körében Fotó: Tésik Attila
Naponta akár húsz-harminc kilónyi hókifli sül a mindszent-dózsatelepi idősek klubjának konyháján. A nyugdíjasok nem ennyire édesszájúak, hanem megrendelésre készítik régi, házias receptek alapján a különféle süteményeket. Az így eladott sütemények árából pedig kirándulni mennek a nyáron.

– A telepen korábban semmiféle szociális jellegű intézmény sem működött. Ezért az idősek eleinte nehezen vették birtokba új klubjukat, mert féltek minden szerveződéstől. Napjainkra már teljesen más a helyzet, hatalmas klubélet folyik nálunk – árulta el Gera Katalin klubvezető.

Az önkormányzatoknak kötelessége ilyen klubok működtetése. A mindszentiek sikeresen pályáztak, így átalakították és kibővítették az iskola volt szolgálati lakását. A 16 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy tágas társalgót, pihenőszobát, étkezőt, konyhát és különféle kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki.

Mivel nem bentlakásos intézmény, a klubot csak napközben vehetik igénybe a környéken lakó idősek. Többségük nap közben dolgozni jár – sokan takarítást vállalnak, hogy kiegészítsék kevéske nyugdíjukat. Ezért a klubvezető azt tervezi, hogy jövőre helyben végezhető munkával, például fröccsöntéssel, csomagolással, szortírozással kereshessenek egy kis pluszt az idősek.

– Pont a klubbal szemben lakom, így szerencsére nem kell messze mennem, ha egy kis társaságra vágyom. Leginkább délután jövök át, ilyenkor sokat beszélgetünk az asszonyokkal – mesélte Laskovics Jánosné.

Margit néni tepertős pogácsát süt, valamint – a karácsonyra készülve – töltött káposztát főz a többiekkel együtt. Reménykedik, hogy most is sikerült annyi pénzt összeszedniük, hogy kirándulhassanak. A múlt nyáron jártak Ópusztaszeren, és pár napot eltöltöttek a Mátrában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró hangulatban zajlott a romák közmeghallgatása

„Burkolt rasszistának" titulálta Jankovics Zoltán, a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat… Tovább olvasom