Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szántó Jenő vaskincsei

Hódmezővásárhely - Több száz darab, zömében öntvényekből álló, régi használati és dísztárgy tulajdonosa Szántó Jenő. A vásárhelyi férfi különleges kukoricamorzsolójára, a táncoló Iván szoborra és bibliai témájú bronzplakett sorozatára a legbüszkébb.
Harminc esztendeje gyűjtögeti az érdekes, szép, régi fémtárgyakat Szántó Jenő. A géplakatos-, gépésztechnikus- és hegesztőszakmával is rendelkező vásárhelyi férfi kollekciója több száz darabból áll. Szántó Jenő gyűjteménye egy részét saját háza kertjében állította ki.

– Azokat a vasból készült munkaeszközöket, használati és dísztárgyakat igyekszem megmenteni a jövőnek, amelyek már csak hulladékot jelentettek egykori tulajdonosaiknak. Sok ipartörténeti emléket és remeket fedeztem fel és őriztem meg – mondta a vásárhelyi férfi.

Gyűjteménye kezdeti darabjait azonban nem a mozsarak, szecskavágók, kukoricadarálók vagy varrógépasztalok jelentették, hanem az egykor népszerű Panni robogók.

– Elsőként motoralkatrészeket gyűjtöttem, ám gyorsan rájöttem, hogy számos jóval régebbi tárgy készült vasból vagy más fémből. Ráadásul az egykori mesterek, gyártók szép tárgyakat készítettek a rideg, kemény anyagokból.

A hódmezővásárhelyi férfi szecskavágója ma is működőképes. Fotó: Veréb Simon
A hódmezővásárhelyi férfi szecskavágója ma is működőképes.
Fotó: Veréb Simon

Kollekciójában több mint húsz vas varrógépasztal található, köztük olyan is, amelyet a Singer licence alapján a huszadik század elején Szegeden öntött Szántó Jenő egyik rokona. De sok faszenes vasalót, több réz- és vasmozsarat, I. világháborús töltényhüvelyekből készült díszes, egykoron rendkívül népszerű vázát, ónkelyhet, gyertyatartót, különféle, ma már legfeljebb csak skanzenekben látható, ritka mezőgazdasági szerszámot őriz.

– Nemcsak a MÉH-telepre bekerült tárgyakból gyarapodik a magánmúzeumom, de járom a kirakodóvásárokat is. Ezekre is ott leltem – mutatja a magyar huszár- és az osztrák tiszti kardot. Kollekciója különleges darabjai közé tartoznak Till Aran néhai egyházi szobrászművész fémszobrai, az egykor a pártirodák díszeként szolgáló táncoló Iván szobor vagy éppen egy bibliai témájú bronzplakett sorozat. – Már többen meg akarták venni tőlem ezeket, de a világért sem válnék meg a tárgyaimtól. Csak azokat cserélgetem, amelyekből több is van.

A gyűjtő maga hozza rendbe a tárgyakat, homokfúvással tisztítja meg a rozsdától, majd a megfelelő színre festi mindegyiket. A színes fémből készültekről polírozással távolítja el a szennyeződéseket, különféle vegyszerekkel tisztítja azokat, míg vissza nem nyerik eredeti fényüket. Büszke arra, hogy a kardok markolatán lévő elhasználódott, elvásott borítást is képes volt restaurálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem javítja ki az utat a plázs kivitelezője

A helyi önkormányzat az egyik út rendbetételére szólította fel az egykori kivitelezőt. Az Eurotitán II. Kft. ügyvezetője azonban közölte: nem végez munkát a területen. Tovább olvasom