Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Szülinapi játék - hitelre

Hódmezővásárhely - Régen is divat volt, manapság is az, hogy hitelre próbálnak vásárolni – közölték egy vásárhelyi hentesüzletben, ahol akár fél kiló zsírt is kérnek hitelre. Viszont nem kapnak. Más kisboltban azt mondták, a régi, jól bevált ügyfelekkel kivételt tesznek, de csak azokkal.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Felírod? – egyre gyakrabban kérdezik ezt az egyik Vásárhely környéki kisbolt tulajdonosától, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét.

– Már nem lepődöm meg, viszont megválogatom, hogy kinek adok hitelt. Két véglet van, a nagyon szegény, akinek tényleg számít 20 forint is, és azok, akikről évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy anyagi gondjaik lennének, és még a tej, a kenyér, a felvágott vásárlása is problémát okoz. Őket anno a középosztályba soroltam. Persze akadnak pofátlanok is, akik lazán, mindenféle szégyenérzet nélkül jelentik ki: „írd fel", miután megpakolták a kosarat több ezer forintért.

Csak a régi, jól bevált ügyfeleknek ad hitelt – árulta el. Nem akar ugyanis a pénze után futni. Megfizette a tanulópénzt, előfordult, hogy 20-30 ezres tartozás miatt „vadászhatott" a vevőre, aki persze a hitelfelhalmozás után a tájára sem ment, inkább másik boltban vásárolt.

– Az igazán nehéz helyzetben lévők nem csak az alapélelmiszerek vásárlásával vannak bajban. Akad olyan, aki arra kér, hogy a gyerek születésnapjára szánt játékot hitelezzem meg. Nagy bevásárlásokról egyébként már szó sincs, havonta 2-3 nap, amikor a nyugdíj vagy a fizetés megérkezik, amikor mondjuk egy picivel nagyobb a forgalmunk – magyarázta a bolt tulajdonosa.

Hitel nincs! Aki visz, fizet. Fotó: DM/DV
Hitel nincs! Aki visz, fizet.
Fotó: DM/DV

– Persze hogy próbálkoznak hitellel, de ilyen nincs a mai világban. Nem adok – közölte határozottan egy másik kisbolt tulajdonosa Vásárhelyen. – Ha én is bemegyek egy üzletbe, nekem is fizetnem kell, semmit nem kapok ingyen. Még 15 forinttal sem tartozhatnak. Régebben egyébként adtam, úgy emlékszem, hogy egy többgyermekes anyát sajnáltam meg, de megégettem magam, mert ezután nagy ívben elkerülte a boltot. Azt meg pláne ne mondják: „Innék egy üveg sört", de majd később fizetek. Sört hitelre? Amíg árultunk cigarettát, azzal is próbálkoztak, nálam ez is a sörrel egy kategória, naná, hogy nem adtam – jelentette ki. Hozzátette: egyébként sem könnyű manapság üzemeltetni egy kisboltot.

– 5 kiló sertésmáj. 1850 forint – közölte vevőjével Kádár Mihály. A vásárhelyi hentes, miközben a pénzt a kasszába csúsztatta, elmondta: régen is az volt, és most is divat hitelre vásárolni, csak nem nála, pedig naponta többen próbálkoznak akár fél kiló zsírt is elvinni adósság fejében.

– Sokan azt próbálják meg kihasználni, hogy vallásos vagyok, ezek a lenyúlósak, de valóban jönnek olyanok is, akiken látszik, hogy nagyon szegények. Fiatalabbak, idősebbek egyaránt, nincs korhoz kötve. Utóbbiakat persze szívből sajnálom, de nem tehetem meg, hogy bármit is hitelre adjak. Akármikor jöhet egy ellenőrzés, és akkor bajban vagyok – mondta.

Több vendéglátóhelyen is így vélekedtek. Próbálkozni próbálkoznak, hogy legurítanának egy üveg sört hitelre, vagy éppen egy felest, de még a törzsvendégeknek.

Olvasóink írták

 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. szeptember 26. 17:55
  „Akinek fél kiló zsírra hitel kell az nem húzza ki semmilyen kölcsön, privident, cofidis, meg az atyaúristen kormánya se a xarból”
 • 3. rt0831 2013. szeptember 26. 08:24
  „Gyermekkorom jut eszembe,akkor még a maszek boltosok mertek hitelt adni.”
 • 2. xenopus 2013. szeptember 25. 12:55
  „Sajnos ez valóban divat is és sok kisbolt annak köszönheti létét, hogy odaadja az árut hitelre. Ha nem tenné akkor be lehet nekik csukni.”
 • 1. zoolii 2013. szeptember 25. 09:24
  „Mert Magyarország jobban teljesít!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennap kultúra

Szerdán 14 órától szakmai előadásokból és gyakorlati foglalkozásokból álló bemutató napot szerveznek pedagógusoknak. Tovább olvasom