Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Tanórák a vidék egyetlen Holokauszt Múzeumában

Hódmezővásárhely - Április 16-a a Holokauszt Magyarországi Emléknapja. Az emléknapon folyamatosan rendhagyó történelemórákon fogadják a diákokat a vidéki Magyarország egyetlen Holokauszt Múzeumában Hódmezővásárhelyen.
A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni az emberi szellem számára kötelező, elkerülhetetlen kihívás. 1944-ben - az ország német megszállását követően - e napon kezdődött a hazai zsidóság igazi tragédiája, amikor a Kárpátaljai településeken gettókba kényszeríttették és a náci haláltáborokba deportálták a zsidó származású magyarokat.

A tanulók az emléknapon a Holokauszt Múzeumban látottak segítségével könnyebben tudják feldolgozni a vészkorszak szörnyűségeit. Április 16-án a fiatalok a történelemtankönyvekben leírtakon túlmenően közvetlenebbül találkoznak 1944 borzalmaival; a vásárhelyi kiállítóhelyen húsvér emberek példáján keresztül érzékelhetik, hogy mi az, aminek soha többet nem szabad megtörténnie. A Shoa túlélői maguk mondják el azt, „amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel ölt". A 2004-ben létrejött hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumot eddig közel húszezren látták.

A Holokauszt Emléknapon nemcsak a múzeumot, hanem a Dél-alföld egyik legszebb - néhány éve felújított – zsinagógáját is megtekintik az emlékező diákok. A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak 737 helyi zsidót. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, akiknek a negyede 24 évesnél volt fiatalabb, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a Holokauszt Múzeum. A méltóképpen rendbe hozott zsinagógában egy igazi kuriózumot is láthatnak az érdeklődők: kiállításra került az a tóratekercs, ami megjárta a haláltábort is.

A vásárhelyi kiállítás emléket állít, azon Igaz Embereknek is, akik felemelték szavukat a bűnök ellen, s segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek. Ehhez kapcsolódóan mutatják be április 21-én az Emlékpont Múzeumban az „Ocskay László százados, az elfelejtett hős" című filmet. A 2500 embert – például az ismert előadóművészt, Kellér Dezsőt - megmentő Ocskayt a magyar Schindlerként tartják számon. A dokumentumfilm a bátor százados embermentő küzdelmeiről szól. A bemutatón a film alkotóin kívül jelen lesz egy Ocskay László által megmentett túlélő is.

Olvasóink írták

  • 3. Barbapapa 2008. április 17. 17:32
    „Valójában dícséretes,nagyon kár hogy a látogatók töbségének kötelező volt a program annak ellenére hogy L -J-cáfolja de nemtudom miért én inkább hiszek a saját gyerekeimnek, valamint a kb.35-40 tanárnak de legalább néhányan megtömték a pénztárcájukat.”
  • 2. Helyileg 2008. április 14. 14:05
    „Négy év, 20 ezer látogató, 5000/év - szép, megérte. Mellesleg helyesen: Dél-Alföld, de kit érdekel? Az egész.”
  • 1. Niep 2008. április 13. 13:49
    „Holokauszt márpedig nem volt. Legalábbis nem úgy és nem olyan mértékben, hogy egy ország létét és minden háborúját ráépítsék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Följelentéssel indult a tanév a tagiskolában

Hódmezővásárhely - Nyílt órákat tartottak a Táltosokért Tehetséggondozó Alapítvány vásárhelyi tagiskolájában az érdeklődők számára. Tovább olvasom