Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tanyákat veszélyeztet a belvíz

Székkutas - Belvíz veszélyeztet néhány tanyát Székkutas külterületén, a Pusztaszéli útnál. Egyelőre azonban nem kellett beavatkozni a megmentésükért.
 Szentes térségében és a keleti megyehatáron

Kistelek és Balástya területén I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben – tájékoztatott Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, védelemvezető. Az Ativizig működési területén az elöntött terület nagysága az elmúlt napokban nőtt, jelenleg 24-25 ezer hektár van víz alatt. A legnagyobb terület – összesen 7400 hektár – Békés megye nyugati és Csongrád megye keleti részén található, Szentes térségében pedig 6600 hektárt borít belvíz.

A hétvégi, mennydörgéssel és villámlással járó esőzés nyomot hagyott Székkutas határában is. A 47-es főút mentén sok helyütt áll a víz a földeken. A tervezett kerékpárút nyomvonala is vízben úszik.

– Az építkezés miatt a régi vízelvezető árkokat a munkaterületen betemették, az újak pedig nincsenek készen, hiszen a beruházás még folyamatban van. Vagyis egyelőre természetes, hogy ott áll meg a víz, ahol „medret" talál magának – nyilatkozta Szél István, Székkutas polgármestere. Mint mondta, azon sem kell csodálkozni, hogy a főútfejlesztés túlsó oldalán is megállt a víz a szántókon.

– Ezek a földek pusztai földek. A téeszek idején törték fel őket. Meglehetősen rossz a vízelvezető képességük, meg kellett volna hagyni őket legelőnek – tette hozzá a településvezető.

A Székkutast és Kardoskutat összekötő út mentén is víz alá került a szántóföldek egy része. Az Ativizig tájékoztatása szerint a hétvégén Kardoskút térségében esett a legtöbb, 18-19 milliméter eső. – Itt sajnos 4-5 tanya is veszélyben van. Egyelőre még nem kellett beavatkozni, de felkészültünk arra is, hogy esetleg tartósan esni fog az eső. Sajnos az ottani földek gazdái sok esetben folyamatosan kijjebb szántottak, az árkok így eltűntek, a víznek nincs hol elfolynia.

Székkutas Orosháza felőli határában áll a víz a földeken. A szántók eredetileg legelők voltak, a vízelvezető képességük nem a legjobb. Fotó: Kovács Erika
Székkutas Orosháza felőli határában áll a víz a földeken. A szántók eredetileg legelők voltak, a vízelvezető képességük nem a legjobb. Fotó: Kovács Erika

Szél István hangsúlyozta, azon a területen több száz millió forintba kerülne a vízelvezetés, ami állami feladat. Az önkormányzat a tanyákat menti szükség esetén. – Szerencsére a belterületet nem veszélyezteti a belvíz. Orosháza felől 70 millió forintos beruházással sikerült megóvni a települést, így nem fordulhat elő ugyanaz a helyzet, mint 2010–2011-ben – nyilatkozta Szél István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő betlehem Rudival, Tökivel

A betlehemi jászol körül csacsi, birkák és kecske vigyázta a kisded álmát Székkutason advent utolsó vasárnapján. Tovább olvasom