Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tavak lettek a belvízből Szikáncson

Hódmezővásárhely-Szikáncs - Az utóbbi idő esőzései miatt tavak keletkeztek Szikáncs belterületén. A Fő utcán már az úton és a járdán is áll a víz. A helyieknek a közlekedés mellett a mosás és a fürdés is gondot okoz, az aknák tele vannak. Az illetékes képviselő szerint folyamatosan dolgoznak a helyzet javításán.
– Ide már egy csepp eső sem kellene – jelentette ki lapunknak egy szikáncsi asszony, aki 1952-ben költözött a Hódmezővásárhelyhez tartozó tanyaközpontba, de ilyen belvízproblémával még nem találkozott. Elmondása szerint 2011-ben jelentkezett először a gond, azóta viszont folyamatos. – Én egyedül élek, de így is problémát jelent a mosás, a fürdés, mivel nagyon lassan folyik le a víz. Hiába van nagy aknám, ha az tele van talajvízzel – folytatta, majd arról is panaszkodott, melegben mindez még büdös is.

Székkutason is gondot okoz

Székkutas déli területein az árkok telítettek, a pusztaszéli úton súlyos belvízhelyzet van kialakulóban – erről tájékoztatta Lázár János országgyűlési képviselőt Rostás Péter alpolgármester, aki kérte a miniszter segítségét. A víz nem folyik le, és már a szántókat is ellepte. A település Orosháza felőli része a megépült elvezetőrendszer miatt már nincs veszélyben.
Az év eleje óta lehullott csapadék nagy gondot okoz a szikáncsiaknak. A település laposabb részein kisebb-nagyobb tavak keletkeztek, az árkok telítettek. A Fő utca páratlan oldalának egy szakaszán szinte a házak bejáratáig áll a víz, a járdát is ellepte már. A lakosok nagyobb téglákat helyeztek a vízbe, ezekre deszkát fektettek, hogy közlekedni tudjanak.

– Az elmúlt fél évben lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt belvíz alakult ki Hódmezővásárhely egész külterületén, a szántóföldeken, illetve Szikáncson is. Három hónapja dolgozunk, hogy megoldást találjunk a víz kivezetésére, ami már több helyen megtörtént. Mintegy 6 millió forint értékben történik fejlesztés – mondta vasárnap a helyszínen Benkő Zsolt. A települési képviselő hozzátette: a Petőfi és az Ács Lajos utcában, valamint a Fő utca páros oldalán – ahol még az új buszmegállót is meg kellett bontani – takarítják az árkokat és az átereszeket, hogy le tudjon folyni a víz. Az elmúlt napok esőzései miatt a falu olyan részein is megjelent már a víz, ahol nincs megfelelő elvezetés, itt további munkálatok várhatók annak érdekében, hogy a felgyülemlett víz ne veszélyeztesse az ingatlanokat. Eddig az árkok telítettsége miatt nem lehetett hova szivattyúzni, de hétfőtől megkezdődik ez a munka is. Előbb az árkokból kellett elvezetni a vizet – magyarázta Benkő.

Tavak lettek a belvízből Szikáncson. Fotó: Antal Sándor (Galéria)

A településen zajlik az ivóvízminőség-javító program, a beruházás 150 milliós. A projekt munkálatai sem javítanak a helyzeten, de remélik, nem lesz több csapadék, és helyre tudják állítani a csatornákat. Benkő Zsolt elmondta, a lakosok folyamatosan jeleznek nekik. Türelmetlenek, ami érthető, hiszen mindenki azt szeretné, ha lefolyna a víz. Bíznak benne, sikerül megoldást találni.

Hódmezővásárhely korábban pályázott a külterületi települések szennyvízberuházására – a kishomoki projekttel egy időben –, de ezeket elutasították. Továbbra is cél a csatornázás, ehhez keresik az anyagi lehetőségeket, ezért sem szüntették meg a víziközmű-társulatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhelyen tartják az idei Balassi-misét

A hétfői istentiszteleten Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldja meg azt a két szablyát,… Tovább olvasom