Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Tíz hónapja csöpög a rejtélyes víz

Hódmezővásárhely - Tíz hónap alatt sem sikerült megállítani a plafon csöpögését egy zárószinti panellakásban Vásárhelyen. A szakemberek még mindig csak találgatják az okot. Ígéret van, megoldás nincs.
Tehetetlennek érzi magát a vásárhelyi Bereczki Imréné, akinek zárószinti, 5. emeleti panellakásában 10 hónapja csöpög valami a plafonból. Az asszony problémájával már korábban is foglalkoztunk, ám azóta sem változott semmi.

– Lassan egy éve, április óta tart a kálváriánk. Tenyérnyi folt jelent meg a nagyszoba mennyezetén, majd elkezdett csöpögni. Először csak meleg időben, de most már nem számít, hogy tavasz, nyár vagy tél van. Ha odakint nincsenek mínuszok, akkor idebent jön a piszkos lé. Karácsonykor a fenyőfa szomszédságában díszelgett a vödör – jegyezte meg Bereczkiné, aki hónapok óta alig alszik éjszakánként az idegesítően csapódó cseppek miatt. A Centrum Lakásszövetkezet kezelésében lévő panelházakban csak itt van ilyen probléma. Az elmúlt időszakban több szakértő is megfordult már a család otthonában, hiába.

Tehetetlen a vásárhelyi Bereczki család. Fotó: DM/DV
Tehetetlen a vásárhelyi Bereczki család.
Fotó: DM/DV

Megfúrták a plafont, ennek eredménye pedig az lett, hogy már azon az 1 centis lyukon is jön a lé – tette hozzá elkeseredetten a tulajdonos, aki tételesen, naptárban jegyzi, hány napja tart az idegőrlő csepegés. Egy szakértő által felvett jegyzőkönyvön kívül viszont nem tud eredményt felmutatni. Ebben az eddig elvégzett munkák – tetőszigetelés, szellőzőrendszer átvizsgálása, kitisztítása – olvashatók. A csöpögés okáról egy szó sem esik. Kárszakértő is járt a lakásban, aki újabb iratot hagyott. A biztosító némi pénzt fizetett a plafon rendbehozatalára, de Bereczkiné szerint addig nem érdemes hozzányúlni, amíg végleg meg nem oldódik a probléma.

– Továbbra is csak találgatnak a szakemberek, hogy miért csöpög a plafon – ismerte el Basits Ferenc, a Centrum Lakásszövetkezet elnöke. Hozzátette: még igazságügyi szakértőt is fogadott, aki fizikaórát tartott arról, mi okozhatja a problémát.

– Szerinte a plafon és a tető között lecsapódott pára összegyűlt, ezért csöpög a mennyezet. Viszont arra nem tudott választ adni, miért csak ebben az egy zárószinti lakásban – jegyezte meg az elnök. Megérti Bereczkiné problémáját, de gyors megoldást továbbra sem tud ígérni. Ha az időjárás engedi, akkor 20 centinként megfúrják a tetőt, hogy kiszáradjon, de ez ismét hónapokig eltarthat. Addig marad a csöpögés.

Olvasóink írták

 • 20. Léni 2010. január 23. 18:42
  „Nem a plafont kell 10 centiméterenként megfúrni, a tetőt kell normálisan megcsinálni!
  Fizet valószínűen hosszú évek óta felújítási részt is a közösköltségben a család, tehát annak a terhére
  kellene kijavítani, mert ez a probléma a családon kívül álló ok miatt húzódik mint a rétestészta.
  Milyen az a közösképviselő és milyenek azok a "szakemberek", akik 10 hónapig csak a szemüket
  forgatják. Talán valami égi jelre gondolnak, vagy földönkívüli tevékenységre? Állítom, hogy ez egy
  megjavítható tetőhiba, amit egy jó tetőfedő meg tudna csinálni.”
 • 19. Filctoll 2010. január 20. 20:09
  „9. hozzászólás flexsnake Igazad van! Alulról nem tud beázni tehát csak a tető a hibás!
  Én megpróbálnám a 2 panel összeillesztéséből kikaparni a betont. amit feltöltenék valami műanyagbázisú ragasztóval. Ez lezárná a nedvesség útját. Mondjuk ha a tető car akkor máshol csöpögne aztán.

  Nem értek hozzá de miért kellene megfúrni a tetőszigetelést 20 centinként? Hogy ott biztos még több viz befollyon? Szép kis szakértők ezek, fogadjunk kis pénzből meg lehetne oldani a problémát csak mindenki a másikra mutogat és várja a csodát.”
 • 18. Norman_Bates 2010. január 20. 16:48
  „Nyáron szerintem is erről volt cikk, azóta nem oldódott meg?? (durva!!)
  Vezeték mentén szépen tud folydogálni a víz, akár 10 méterre lévő helyről. Lyukat a plafonba, flexibilis orvosi endoszkópot bele, aztán kukker.
  Bár nem hiszem, hogy lehet látni valamit is, de egy próbát megér.

  "de gyors megoldást továbbra sem tud ígérni." Jahh, hogy a hat hónap az gyors megoldás lett volna? Akkor mennyi a lassú, 6 év??
  Tessék már belebújni azokba a k*va tervrajzokba!!! Vagy kádár mellé temették az összes panel építészmérnököt, mint a fáraó mellé a piramis építőket?”
 • 17. Yucca 2010. január 20. 16:04
  „Idegesítő és elkeserítő helyzet, voltam hasonlóban úgy 20 éve én is, azóta rég elköltöztem onnan.
  Javaslatom a hölgynek, ideiglenesen: fölfúrni a mennyezetbe egy lógós virágtartót a csöpögés alá, bele cserepes virág zárt cseréptányérral, így abba csöpögne a víz, -- néha üríteni, ha szükséges. (És még esztétikus is. Én biztosan ezt tenném!)”
 • 16. Pipacs50 2010. január 20. 15:58
  „Hasonló helyzetben voltam egy szegedi lakásnál. Szintén záró szint, nem panel, de lapos tető. Csak és kizárólag a mi lakásunk ázott be. Nem akkor, amikor esett, hanem utána. Tetőt javítottak, többször felmentek megnézni! Semmi, semmi! A mellettünk lévő lakást is megnézték, ott nem ázott! Megoldhatatlan rejtély volt! Azután a ház szigeteltette a tetőt és megszűnt a beázás! Azóta sem tudja senki, hogy honnan jött a víz, mert rés sem volt, vezeték sem volt, csak víz volt!!!”
 • 15. cikicakk55 2010. január 20. 14:54
  „Legalább addig ameddig a hibát ki nem javítják, kárpótlásként az elszevedett, és jelenleg is fennálló hibák miatt, a közősköltséget legalább engednék el a hölgynek.”
 • 14. tzrtz 2010. január 20. 14:05
  „10. Pontosan ugyanezt akartam én is említeni: én nem akarom elkeseríteni a lakókat, de egy japán film már szólt erről a plafoniból csöpögő víz témáról egyszer, és ott semmi jó nem sült ki a dologból. Sőt, meglehetősen csúnya vége lett a lakóknak...”
 • 13. bélás 2010. január 20. 13:39
  „Dr. Hause”
 • 12. CsImre 2010. január 20. 11:50
  „Krisztus könnye, vagy az ufók okozta paranormális jelenség, más nem lehet.”
 • 11. meinl 2010. január 20. 11:43
  „9-es:Már nyáron is volt róla cikk,amikor hetekig eső sem esett,mégis csöpögött a víz folyamatosan.Akkor a más tulajdonában lévő légkondícionálóra fogták.Mindenesetre tényleg relytély,a lakónak pedig jó adag bosszúság.”
 • 10. xene@freemail.hu 2010. január 20. 10:33
  „A lakók figyelmébe ajánlom a következő filmet:
  http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=4585&VID=066-405774097-15962538087160640
  Fekete víz

  Rövid tartalom:
  Dahlia le akarja zárni korábbi életét. Elhagyva férjét, akivel megromlott a kapcsolata, új munkát és új lakást keres, ahol kislányával Cecivel új életet kezdhet.
  Az új lakás -- egy ütött-kopott, öreg apartman -- azonban nem az az otthon, amelyre Dahlia vágyott. Kopottsága még nem lenne baj, de a különös zajok, a résekb?l szivárgó sötét víz és néhány más megmagyarázhatatlan esemény egyre inkább szorongással tölti el Dahliát, aki végül elhatározza, hogy kideríti, ki vagy mi áll a dolgok hátterében.”
 • 9. flexsnake 2010. január 20. 10:33
  „Ahogy látom az a két panellap toldásánál van ha zárószínt akkor pont felette a tető elvezetése, hát hatalmas rejtély. Valahol a tető szigetelése meghalt és esőtől, hótól feltölti a rést, majd szépen átázik a menyó és jön a víz. Mi ebben a rejtély? Meg kell javíttatni a tetőt.”
 • 8. gehry 2010. január 20. 10:27
  „Egy nagyobb szivacs a vödörben vagy hasonló legalább az idegesítő csöpögéstől kímélné meg a lakókat. Azt meg nem értem, hogy milyen szakértő az aki nem tudja a probléma okát,valószínűleg ez a történelem első zárószinti beázása.... de az biztos, hogy nagy meló lesz a javítás, le kell majd húzni a biztosítót.”
 • 7. InTheLongRunWeAreAllDead 2010. január 20. 09:45
  „A párás magyarázat kicsit sántit, mert szerintem annak éppenhogy hidegben kéne fokozottan jelentkeznie. A lakó meg azt mondja, hogy "Ha odakint nincsenek mínuszok, akkor idebent jön a piszkos lé." No mindegy.. egyébként annyira jellemző ez az egész, senki nem tud semmit, vagy ha igen, azt rosszul. 2010-ben szakértők hada nem találta meg a megoldást, vicces.”
 • 6. WU 2010. január 20. 09:22
  „Sok szagértő, kb. mint akormány. :DDD”
 • 5. azigazitrebitsch 2010. január 20. 09:08
  „Valahol befolyik a háztető és mivel gondolom az ő lakásuk felé lejt,a szigetelés alatt búvópatakként ott csorog ki.
  Megoldás:az egész ház tetejét fel kell(ene) szedni és újra csinálni.Ennyi.”
 • 4. nanemaaa 2010. január 20. 08:41
  „Hmvhely. :-(”
 • 3. gróf 2010. január 20. 08:41
  „1! :D ;) Egy mondatba 2x írták le, hogy melyik városban van...bocs, hogy kinevettelek.

  "Hódmezővásárhely - Tíz hónap alatt sem sikerült megállítani a plafon csöpögését egy zárószinti panellakásban Vásárhelyen."”
 • 2. ankusz 2010. január 20. 08:39
  „1-es...
  Főleg hogy Vásárhelyről van szó.”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2010. január 20. 08:06
  „Ez lehet a rejtélyek háza itt szegeden!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stílfűrész miatt került fogdába egy férfi

Öt éve vette Hódmezővásárhelyen azt a stílfűrészt az orosházi Farkas Krisztián, amelyet a kaposvári rendőrök tavaly óta lopott áruként keresnek. Tovább olvasom