Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Töltött csirke a kedves olvasónak

Földeák - Nem kell fizetni beiratkozáskor, arra se néznek csúnyán, aki későn hozza vissza a könyvet – sőt idővel névre szóló meghívót küldenek neki a főzőcskézésekre, és ő is hozhat süteményt. A falu lakosságának negyede könyvtári tag Földeákon, most új épületet kapott az intézmény, de még nem költözik.
Boldogság, Müller Péter könyve. Négy másikkal együtt ezt is visszahozta kedden kora délután a földeáki könyvtárba Molnár Jánosné, szemlátomást elégedetten. Most azt kérdezi a könyvtárosoktól, hogy Wass Alberttől érkezett-e valami újabb, amit ő nem olvasott. A két kislány, Csányi Bíborka és Tapasztó Fanni boszorkányos könyveket keres, illetve A két Lottit és A Pál utcai fiúkat. A falu könyvtárában ugyanazokat a műveket keresik, amelyeket máshol, a felnőtt olvasók jelentős része az Alkonyat sorozat vámpírjaival szeret hadakozni álmában. A könyvtárosok, Farkas Sándorné és Rakonczai Katalin azt mondják, ez a divat nagyrészt a médiának köszönhető. Középiskolába járó falubeli diákok Szabó Magda regényeiért jönnek, és vannak, akik azért, hogy elolvashassák azokat az újságokat, amelyekre régebben még elő tudtak fizetni.

A könyvtári tagság luxusnak nem nevezhető, miután ingyen lehet beiratkozni. – Késedelmi díj sincs, problémás lenne könyvelni, nincs is rá szükség – felel egy fontos kérdésre Farkas Sándorné. – Ha találkozunk valakivel az utcán, akinek már régen vissza kellett volna hoznia a könyvet, persze hogy szabódik, ilyenkor csak azt kell mondani, hogy nincs harag, szívesen látjuk. Mert az ember olyan, hogy ha elfeledkezik a határidőről, utóbb szégyenében sem jön.

Molnár Jánosné (középen) kikölcsönözte, majd időben vissza is hozta a Boldogságot. Fotó: Karnok Csaba

Molnár Jánosné (középen) kikölcsönözte, majd időben vissza is hozta a Boldogságot.
Fotó: Karnok Csaba


Azok a fiatalok, akik egyetemre mennek továbbtanulni, utóbb rémtörténeteket mesélnek a borsos késedelmi díjakról. Itt csak azért kap névre szóló levelet az olvasó, mert meghívják a kávéházi beszélgetésre, a művelődési ház másik termébe, ahol igazi kávét szoktak inni. Ír kávé is volt már, krémlikőrrel. Máskor – a Kavar a nagyi című sorozatban – süteményt sütöttek, vagy húsételeket készítettek az idősebb olvasók, volt töltött csirke is, a fiatal anyukák figyeltek, tanultak. Az ilyen rendezvényeknek nagyobb a vonzereje, mintha itt működne a teleház, mert azt tudatosítják, hogy egymás megismerése és az olvasás is hagyományos, hétköznapi öröm. A 3200 helybeli több mint negyede könyvtári tag. 16 ezer kötet közül választhatnak, az idősebbek otthonról is: a könyvtáros házhoz viszi a kiválasztott művet.

– A névre szóló meghívókkal nyertünk igazán, a közmunkás viszi ki mindenhová, százat elküldünk, eljönnek ötvenen. Tudjuk, kit mi érdekelhet. Valaki nemrég megállított, és kérte, küldjünk neki megint levelet – mondja Katalin. – Újabban azért nem kapott, mert sosem jött el. Ez igaz, mondta, de mégis: olyan jó volt érezni, hogy gondoltunk rá.

Költözés nyáron

A földeáki könyvtár nemcsak új könyveket, de most új helyet is kapott. Az Unió 45 milliós támogatásával újították föl a művelődési ház másik szárnyát e célra. A hétvégi búcsún és Szent László-napon avatták, eljött Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Arról volt szó, hogy a falu, ha munkát nem is tud biztosítani helyben a fiataloknak, a színvonalas kulturális szolgáltatás az élő közösségekkel együtt mégis komoly megtartó erő, és itt napról napra bebizonyosodik, hogy a kultúrára igenis érdemes áldozni. A könyvtár nyár végén költözik az új helyre, mert a renovált épületnek ki is kell száradnia.

Olvasóink írták

  • 2. Filctoll 2010. július 03. 10:13
    „Hát szerintem se! :-) Egy ilyen kis faluban mindenki mindenkit ismer. Igy az emberek ismerik egymást és tudják kiben lehet bízni és kiben nem.”
  • 1. baldrick 2010. július 01. 22:19
    „Ezt azért ne próbálja ki egy nagyobb (pl. városi) könyvtár (nincs késedelmi díj? akkor viszi vissza a könyvet az olvasó, amikor akarja?)! Teljes anarchiához vezetne..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzó fatuskó az utcán

Hódmezővásárhely - Kivirágzott egy árokparti fatuskó a Szántó Kovács János utcában – nem… Tovább olvasom