Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Új helyre költözne a Gregus Máté iskola

Hódmezővásárhely - Újra felvetődött a vásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézmény költözése, amit az épület elavult állapota miatt a tantestület kezdeményezett. A kiszemelt ingatlan a Németh László Gimnázium és Általános Iskola Árpád utcai telephelye.
Ismét napirendre került a vásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézmény új helyre költözésének ügye – különböző verziókban már hónapok óta keringenek a hírek a városban –, amit most a tantestület kezdeményezett. Az április 7-i közgyűlésen elhangzott: amennyiben elkészül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola Ormos Ede utcai új, kétszintes, 12 tantermes épületszárnya, az Árpád utcai telephelyről odaköltöznek az osztályok, így az az épület kiürül. Lázár János polgármester közölte: várja az intézményvezetők utóbbi hasznosítására vonatkozó ötleteit.

A HISZK Gregus Máté Tagintézmény tantestületének nevében Nagy Zsuzsanna igazgató április 18-án azzal a javaslattal kereste meg az önkormányzatot, hogy az ingatlan kiürítése és nyárra tervezett felújítása után szeretne az Árpád utcai objektumba költözni a Gregus. – A Kaszap utcai épületet 1977-ben adták át, mára teljesen elavult, elhasználódott – mondta az igazgatóasszony. – A lapos tető átkaként, a javítgatások, folyamatos szigetelések ellenére rendszeresek a beázások a folyosókon és a tantermekben egyaránt, a tornacsarnokból szinte az eget is látni a mennyezeten keresztül. A fűtésrendszer is szivárog, alul-felül kapjuk a vizet. Penészesek, dohosak a falak, az elektromos hálózat elavult, a kollégák hetente jeleznek valamilyen műszaki problémát. A nyílászárók is rosszak. Az épület tanítás, a gyerekek szempontjából biztonságos, viszont olyan állagú, hogy megítélésünk szerint nem érdemes áldozni a rekonstrukcióra.

Az épület elavult: a tantestület kezdeményezte a költöztetést. Fotó: Frank Yvette
Az épület elavult: a tantestület kezdeményezte a költöztetést.
Fotó: Frank Yvette

Az intézmény nagy alapterületű, a fűtésrendszer esetleges csőtöréseit is nehezebb felderíteni. Ráadásul a HISZK Gregus Máté Tagintézmény a város egyik legsikeresebb iskolája, különböző szakterületeken – mezőgazdaságtól az informatikáig – eredményesen szerepelnek diákjai a tanulmányi versenyeken. A közelmúltban a városban elsőként bevezették az elektronikus, vagyis e-naplózást. A beázások, műszaki gondok az informatikai rendszert is veszélyeztetik, míg az Árpád utcán – a kiürítés és a felújítás után – jobb, korszerűbb körülmények várnák a diákokat és a tanárokat.

– A tantestület kezdeményezését még nem tárgyalta a közgyűlés, a közeljövőben tűzi napirendre. Mivel a Gregus esetleges költözéséről sem határoztak a képviselők, arról is később születhet döntés, mi lesz a sorsa a korszerűtlen Kaszap utcai iskolaépületnek – mondta el érdeklődésünkre Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense.

Olvasóink írták

 • 19. booo 2011. május 03. 19:45
  „Kicsit lehetett volna ésszerűség a dologban!
  A KZS épületébe levonult volna az Árpád utca, az Árpádra pedig átalakítás nélkül működhetett volna az a kommunikációs valami ami miatt a régi SZTK-t alakítják át.
  Vagy az most nem számít? Lényeg minél többe kerüljön?”
 • 18. Ádám1 2011. április 30. 08:15
  „Kíváncsi lennék hogy a volt Kossuthban a mai napig korszerűnek mondható kialakított számítógépes hálózatokat és termeket hogyan /miből/ kívánják újjáépíteni egy másik intézményben...”
 • 17. Munszu 2011. április 29. 23:59
  „Volt szerencsém mind a József Attila, mint a Kossuth diákjának lenni és szerintem az Árpád utcai épület képtelen lenni kielégíteni egy műszaki irányú iskola igényeit. Jó pár terem van ugyan az általános iskolában, de ezek egyike sem megfelelő az informatikus vagy éppen a gépész, elektrotechnikus képzésnek. Ezek kialakítása, már ha lehetséges is valószínűleg rengeteg pénzbe kerülne. Nem tudom honnan kívánja az ehhez szükséges pénzt előállítani a városháza. Valószínűleg Lázár János bedob egy kis aprót abból a pénzből amit a Gregus Máté telkéért kapott a McDonalds-tól vagy valamelyik multitól. Az épület egyébként is hasonló állapotban lehet mint a Gregus, legalábbis amikor oda jártam az is beázott, lévén ugyanúgy lapos tetős épület...”
 • 16. félnótás 2011. április 28. 18:22
  „Iskolában: "Gyerekek 10 önként jelentkezőt kérek! Te fiam, Te is, ......" Hát kb. ilyen a "...tantestület kezdeményezte...."
  Évek óta rágott csont ez, amit most egy kapitális hazugsággal spékelve nyomnak le a "zemberek" torkán!
  Elköszönhetünk a város legjobb szakközepétől és a szakképzéstől.”
 • 15. Én2 2011. április 28. 12:15
  „Sok fiatal elment már innen de azért mert nem volt számukra mhely.Ez a polgármester bűne ha tetszik ha nem!”
 • 14. airwaves 2011. április 28. 09:53
  „Lesz ez még rosszabb is...”
 • 13. terminátor 2011. április 28. 06:13
  „Szánalmas ez a szöveg, hogy ez se jó, az se jó, ezt se érdemes, azt se, milyen igaza van a derék polgármester urunknak hogy el kell innen menni.”
 • 12. fip 2011. április 27. 13:40
  „Na megint kezdődik elölről...”
 • 11. baja2005 2011. április 27. 13:29
  „Na arra kíváncsi lennék, hogy a tanárokat mikor kérdezték meg. Ismerős még húsvétkor semmit sem mondott róla.”
 • 10. hefecó 2011. április 27. 13:01
  „Kell a MCdonald s-nak a hely..... ez "kell" nekünk yeeeeeeeeeeeee”
 • 9. Én2 2011. április 27. 12:21
  „De miért is nem lehet megvédeni a diákoknak az iskolát??”
 • 8. yuhvan 2011. április 27. 11:38
  „Majd lesz helyette valami hiper szuper market vagy mi, szégyen, sem a Kossuth sem pedig a Gregus nem látja el a régi funkcióját, mezőgazdaság és elektronika vagy épp gépészet.”
 • 7. bogyó20 2011. április 27. 11:29
  „A tanárok nem mernek mondani semmit, mert ha olyat szólnak kirúgják őket!”
 • 6. Daei 2011. április 27. 09:02
  „Van egy mondás, aki ma nem épít iskolát, holnap börtönt fog építeni.

  S nem hiszem, hogy a Kossuthos tanárok nem a felújítás mellett voksoltak volna!”
 • 5. Én2 2011. április 27. 08:58
  „Kiknek kellenek ezek az épületekek ? iskolák, bölcsődék, mindent rombolunk semmit nem építünk.”
 • 4. bogyó20 2011. április 27. 08:43
  „Még egyelőre van gépész és elektronika osztály is.”
 • 3. eldorádó 2011. április 27. 07:45
  „Árpád u. (József Attila ált.isk.): kár volna bannerekért elkótyavetyélni! Az az épület iskolának épült. Kézenfekvő megoldás a Gregus odaköltözése, most nem volna protestáló gyertyagyújtás. Sőt, az aula belső homlokzati falán elférne a rengeteg tablókép!”
 • 2. eldorádó 2011. április 27. 07:38
  „szerintem, évek óta nincs már gépészet a Kossuthban! Lehet, hogy már elektronika sincs...”
 • 1. bogyó20 2011. április 27. 07:18
  „És mi lesz a gépész osztályokkal? Vagy új műhelyt fognak kialakítani? Vagy megszűnik az is mint a gimi? Nagyon kell az az épület valakinek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatra vár Vásárhely: kész az új élményfürdő engedélyes terve

Elkészült a vásárhelyi élményfürdő engedélyes terve, csak az új pályázat kiírására vár a beruházó Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. Tovább olvasom