Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Új üvegház - 185 millióból

Hódmezővásárhely - Új, 5000 négyzetméteres üvegházat avattak tegnap Vásárhelyen. A beruházás 185 millió forintból valósult meg.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Új, 5000 négyzetméteres üvegházzal bővült a Hódkertész és a Zöldség Farm 2008 Kft. Vásárhelyen. A 185 millió forintos beruházást, amely a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósult meg, tegnap adták át. 2008-ban alakult a cég, 10 dolgozót foglalkoztat, a bővítéssel plusz 4 főt tudnak felvenni. Tavaly évi 600 tonna paradicsomot termeltek, idén 1000 tonnát terveznek. Az értékesítést saját termelői csoport végzi, a legnagyobb hazai áruházláncokhoz szállítanak. Az új üvegházukban 15 ezer palánta van, a régiben 15 ezer négyzetméteren, 30 ezret nevelnek. Az üvegházakat termálvízzel fűtik – tudtuk meg Keszthelyi Krisztiántól, a cégcsoport ügyvezetőjétől.

Az átadási ceremónián részt vett Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki többek között arról beszélt: a kormány hosszú évek vitájának lezárásaként hozott egy fontos döntést, hogy a gazdasági hasznosításra szánt termálvizet ne kelljen visszasajtolni. Ez érdemben hozzájárul a hazai zöldség versenyképességéhez – tette hozzá. Lázár ismét szólt arról is, hogy a következő uniós ciklusban az 1000 milliárd forintos agrártámogatással a helyi kis- és középvállalkozásokat célozzák meg. Október 15-éig megjelennek az első pályázatok.

Új üvegház - 185 millióból. Fotó: Török Anita (galéria)

– Tavaly 1,1 százalékkal növekedett a GDP, ennek nagy részét, 0,9 százalékot az agrárium adta – sorolta az avatás után Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. – 2013-ban 8,1 milliárd euró volt az agrárium exportbevétele, ami mintegy 10 százaléka a nemzetgazdasági exportnak. A zöldségfélék termesztése 2012-höz képest tavaly 12 százalékkal nőtt. 260 millió forintot fizettünk ki a zöldség- és gyümölcstermelői csoportok működésére, beruházások támogatására 2,7 milliárdot – fejtette ki. Azt tervezik, a jelenlegi 2,5 millió tonna zöldség- és gyümölcstermelés 1 millió tonnával emelkedik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyártól építik a vásárhelyi elkerülőt

Becslések szerint 1 milliárd köbméter földet mozgatnak majd meg a 47-es számú főút északi elkerülőjének nyáron kezdődő építése alatt. Tovább olvasom