Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Újváros épp kétszáz éve volt új

Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi Újváros idén ünnepli 200 éves fennállását. Létezését a tulajdonképpen a tűznek „köszönheti": az 1808-as vásárhelyi vészben ugyanis több mint ezer ház pusztult el, a károsultakat telepítették az újvárosi területre. A jubileumra készülve régi fotókat vár az önkormányzat a vásárhelyiektől.
Kétszáz esztendővel ezelőtt hatalmas tűzvész pusztított Vásárhelyen, összesen 1150 ház égett le. Az újvárosi területet a károsultakkal, valamint tabáni, tarjáni és csúcsi lakosokkal telepítették be, és jobbára reformátusok vették birtokba a kimért, ingyen osztott parcellákat. A szabályos keresztrácsos utcaszerkezet ezt az időt idézi. Alig telt el pár év, 1824-ben iskola építésébe kezdtek.

Újváros madártávlatból. Az 1808-as vásárhelyi tűzvész után született ez a városrész Fotó: Tésik Attila

– A suli szükségességét a gyermeklétszámon kívül azzal indokolták – mondta Molnárné Kecskeméti Rita települési képviselő –, hogy a Vásárhelyt Újvárostól elválasztó tavon csak egy átkelő van, az pedig veszélyes, nagy rajta a bivalyforgalom. Lakossági összefogással, adakozásból református templom is épült, akadt, aki egymaga 21 ezer forintot – ez akkoriban hatalmas összegnek számított – tett a közösbe. A már említett tó kiszáradásával fokozatosan összeolvadt Vásárhely és Újváros.

Több idősebb újvárosi említette Molnárnénak, hogy a Nádor és a Visszhang utca kereszteződésében valaha díszkút, sőt szökőkút állt. A képviselő asszony várja az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, fotókat; elképzelhető, hogy városrészi jellegzetességként újra megépítik. Ez a jövő, a születésnapi rendezvények viszont már tavaly decemberben megkezdődtek: a Nádor utcai iskolában gyertyákból megformázták a 200-as számot, ezt meggyújtva emlékeztek Újváros születésére.

– Szeretnénk a városrész múltját bemutató fotókiállítást tető alá hozni – közölte Molnárné Kecskeméti Rita –, várjuk a régi fényképeket. Képzőművészeti tárlatra is gondoltunk, minden ötletre nyitottak vagyunk. A Széchenyi téri központi, várhatóan egy- vagy kétnapos rendezvény a nyári szünet első heteiben lesz.

Az igazi ajándék az lenne, ha az idei évre tervezett beruházások közül több megvalósulna. Ilyen az utcák és az azokat szegélyező belvízelvezető árkok rendbetétele. Új óvodaépületre is szükség lenne, akárcsak az iskola fejlesztésére, korszerűsítésére. Az elkerülő és a tehermentesítő út megépülése is sokat jelentene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túri Mihály és a bűvös 04-es

Hódmezővásárhely - A mindszenti Túri Mihály tíz éve áll a vásárhelyi mentőállomás élén. Már tizenegy… Tovább olvasom