Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Utcanév-változtatásra buzdít Vida Mindszenten

Mindszent - Viselje ismét Helfy Ignác nevét az az utca, amelyet a kommunista hatalom idején neveztek el Bajcsy-Zsilinszkyről – ezt szorgalmazza a mindszenti Vida Mihály.
A kisváros múltjával foglalkozó nyugdíjas férfi javaslatával a helyi képviselőkhöz fordult. A képviselő-testület kikéri a Bajcsy-Zsilinszky utcaiak véleményét.

– Nagy tisztelője vagyok Bajcsy-Zsilinszky Endrének, a nemzeti ellenállás jeles, de tragikus sorsú alakjának, s végtelenül sajnálnám, ha nem örökítené meg Mindszenten utcanév az emlékét. De azt szeretném, ha ismét lenne Helfy Ignác utca – mondta lapunknak Vida Mihály. – Ő 1887 és 1891 között Mindszent és Szegvár térségének nagy tekintélyű, jó szónoki tehetséggel rendelkező országgyűlési képviselője volt, aki sokat tett a településért és térségéért. Nagy barátja volt Kossuth Lajosnak, s ő szervezte az országgyűlés megbízásából azt az ezerfős küldöttséget, amely számos mindszentivel és szegvárival együtt 1889-ben elvonatozott Kossuthoz Turinba, majd onnan mentek tovább a párizsi világkiállításra. A történelem fintora, hogy 1948-ig volt Helfy Ignác utca Mindszenten, akkor azonban megváltoztatták, Bajcsy-Zsilinszkyre – fejtette ki lapunknak javaslata hátterét. Miska bácsi, végiggondolva a két politikus érdemeit, s életútját, más megoldást is el tudna fogadni. Lehet találni olyan utcát, amelynek átkeresztelése senkit sem sért.

Vida Mihály tiszteli Bajcsy-Zsilinszkyt, de szeretné, ha ismét lenne Helfy Ignác utca is. Fotó: Tésik Attila
Vida Mihály tiszteli Bajcsy-Zsilinszkyt, de szeretné, ha ismét lenne Helfy Ignác utca is.
Fotó: Tésik Attila

– Arra gondolok, hogy ha például a Hársfa utcából lenne a Helfy, az senkit sem zavarna – mondta.

Miska bácsit szenvedélyesen érdekli a múlt. Mióta nyugdíjba vonult folyamatosan kutatja a kisváros történetét. Megírta már a mihási kövesút 1943. október 27-i átadásának történetét, az 1848-as szabadságharc mindszenti centenáriumi ünnepét, most pedig Kossuth alföldi toborzókörútjának történetével foglalkozik. Írásait otthon őrzi, de másolatukat a városi könyvtárban mindig letétbe helyezi.

Megkérdezik a lakókat

Vida Mihály javaslatát megtárgyalta a helyi képviselő-testület, mely arról döntött: kikéri a Bajcsy-Zsilinszky utcaiak véleményét. Mint Hevesi István képviselőtől, a testület szóvivőjétől megtudtuk: azért teszik ezt, mert bármely utcanévváltozás után az ott élőknek ki kell cserélniük okmányaikat, az pedig pénzbe kerül. Ezt nem mindenki vállalja. A testület arról is határozott, hogy Helfy Ignác nevét előnyben részesítik új utca nyitásánál vagy régi átkeresztelésénél.

Olvasóink írták

 • 4. widéki 2008. május 30. 11:20
  „Nem lehetne inkább "legszebbtiszaparistrand" vagy "százmillásálomtanuszoda", netalán "baromarcúképviselőtestület" utca- sőt! SUGÁRÚT! :-)”
 • 3. Képvadász 2008. május 22. 16:31
  „Erre bezzeg lenne pénz?
  Minek ezzel a névváltoztatással is csak azt ott lakók szívnának, minden hivatalos okiratot lehetnem nem kis pénzért "újjávarázsolni"!
  Szerintem teljesen felesleges!!!!”
 • 2. egyszeru polgar 2008. május 22. 08:16
  „Tisztelt Mindszentiek!
  Nemzeti hoseink megbecsulese fontos dolog, az utcanev valtoztatas viszont hatalmas koltsegekkel jar. Amennyiben a regi nev nem serti a polgarok kozakaratat es a varos szemleletet, nem szabad feleslegesen szorni a penzt, hiszen nagyon sok helye van egy fiatal varos jeleneben es jovojeben.
  Viszont a javasolt uj utcaneveket a majd kesobbiekben kialakitasra kerulo varosreszek tervezesnel figyelembe kell venni.”
 • 1. Annusné Tatár Katalin 2008. május 20. 20:17
  „nem mindegy hogy hogy hívják az utcát. mit kell rajta variálni.igy se ismerik az utcákat mégha máshogy hívják még ugyse ismerik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb gázt használnak távfűtésre Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jelentős földgázmennyiséget takarított meg az elmúlt évek termálprogramja révén a vásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., ennek köszönhetően a megyében csak Szentesen olcsóbb a távfűtés. Tovább olvasom