Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Vajdovich Károly, az állatorvos vízipólós

Bordány, Hódmezővásárhely - Vajdovich Károly tagja volt a vásárhelyi legenda, Török Sándor első vízilabdacsapatának. Állatorvosként is bizonyított, egykori klubtársaival máig tartja a kapcsolatot. A víztől sem szakadt el, mindennap úszik pár hosszt a strandon.
– Ma is mindennap járok az uszodába, tempózok pár hosszt, amire a csípőprotézis-műtétek, a rehabilitáció miatt is szükség van, de az évek során belém is ívódott a víz szeretete – mesélte dr. Vajdovich Károly (74). Az állatorvos tagja volt a vásárhelyi vízilabda legendás megalapítója, a 10 éve elhunyt Török Sándor első csapatának. Szegedi születésű, szüleivel 1954-ben 14 évesen került Bordányból Vásárhelyre. Ekkor lett középiskolás a Bethlenben.

Kapuban

Doktorcsapat

Török Sándor mindenre, vízilabdásai tanulmányaira is figyelt. Nem véletlenül emlegették úgy az együttest: Dr. Hódiköt. Hiszen Kmetykó Lajos, Nagy István, Aranyossy Zsolt, Kárai László, Baráth Ferenc orvosi, míg Vajdovich Károly, Szabó András és Szabó József állatorvosi diplomát szerzett, és mindannyian gyakorolták is hivatásukat.
Akkor már egy kicsit tudott úszni, de a vásárhelyi fiatalokkal nem vehette fel a versenyt. Ismerkedett a várossal, öccsével nézték az edzéseket, közben majszolták az uzsonnára kapott margarinos kenyeret. Ezt sem tehették nyugodtan, mert a hosszak végén egy-egy srác kipattant a medencéből, majd „Adj egy harapást!" felkiáltással már haraptak is a kenyérből. Akkor még nem ismerte őket, későbbi osztály- és csapattársait, Molnár Zoltánt és Nagy Istvánt. Vajdovich falusi gyerekként nem tudott jól úszni, ezért kapus lett. Az úszóedzéseket sokak példaképe, a ma már a kilencedik ikszen is túl járó Bánki Horváth Béla tartotta. Az első pólómeccseket is nála játszották le.

Török Sándorral 1957 tavaszán találkozott először, akkor egyesítették a város úszószakosztályait. A legendás tréner első pólócsapata a bethlenes osztályra épült, amelybe Vajdovich Károly is járt. – Az első jelentős vásárhelyi pólósiker a területi bajnokságból az OB II-be jutás volt 1958-ban. Ezt a területi első hely után Budapesten, a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában rendezett osztályozó megnyerésével vívtuk ki – mesélte az egykori kapus. Hozzátette, könnyű volt őrizni a hálót, a társak segítették, Szűcs Dezső, Molnár Zoltán és Nagy István jól fogták az ellenfél támadóit, blokkoltak, ő pedig jó reflexekkel hárított. A sikeres védések növelték az önbizalmát, a többiek is dicsérték. – Jó volt ezzel a társasággal játszani, és külön érdekesség, hogy mindenki jól tanult, és orvosi vagy állatorvosi diplomát szerzett.

Dr. Vajdovich Károly (jobbról) örökös bajnok társaival. Fotó: DM
Dr. Vajdovich Károly (jobbról) örökös bajnok társaival. Fotó: DM

Állatorvoslás

Vajdovich állatgyógyításra kötelezte el magát. – A bordányi gyerekkor befolyásolt a pályaválasztásban: figyeltem az állatokat, az állatorvos munkáját. Ez eldöntötte, mi lesz a hivatásom – mondta. – Majd 50 évet dolgoztam a szakmában, 2006- ban vonultam vissza, majd 2 évet nyugdíjasként, vállalkozóként még ráhúztam. A Gorzsai Állami Gazdaságban dolgoztam, szép és nagy feladatok vártak rám, például a szarvasmarhák gümőkor elleni mentesítése, de azonkívül is több járvánnyal kellett megküzdeni. Kisállatrendelője nem volt, de nagy örömöt szerzett neki, ha egy magányos ember kedvencét kezelte, és a gazdival együtt örülhetett a sikernek. A pólóról is felidézett egy szép emléket. A pólótól 1975-ben, 35 évesen, a 100. meccsén búcsúzott, amikor beállított Török Sándor. – Ő mindenről statisztikát vezetett, a születés- és névnapokról sem feledkezett el. Mindig ünnepeltünk valamit, egyéni vagy csapatjubileumot. Azt akarta, hogy maradjanak emlékeink.

Vissza a vízilabdához

Nem szakadt el teljesen a vízilabdától. Az OB I-be háromszor jutott fel a HVSE, akkor már Vajdovich Károly volt a klubelnök. Akkoriban valósult meg a szabadtéri medence lelátója, alatta a versenyzők öltözőrendszerével. Török Sándor még azt is megélte, hogy fedett uszoda épült Vásárhelyen, ez nagy hatással volt rá. (10 éve hunyt el.) És a célját is elérte: – Sanyi szellemisége a mai napig összetart minket, több közös programot szervezünk, a névnapokon rendszeresen összejövünk. Szinte testvérekként éljük az életünket – mondta Vajdovich Károly. Büszkén megjegyezte, egyik unokája, Legeza Péter örökölte a sportágát, amelyben kétszeres utánpótlás országos bajnok, pillanatnyilag a Semmelweis Egyetem csapatával a Budapest-bajnokságban játszik, másik unokája, Csókay Lenke az úszók között jeleskedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czuprák László, a vajkezű kosaras

Az 56 éves egykori kosaras, Czuprák László legenda Vásárhelyen. Tovább olvasom