Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Vásárhely a sztrájk városa

Hódmezővásárhely - A kórházban, a vízműnél, a városházán és az iskolákban is sztrájkoltak tegnap Vásárhelyen. Az Erzsébet-kórház 47 orvosa a reggeli roham és a vérvételek után – délelőtt 10 és délután 2 közt – tiltakozott az egészségügyi reform ellen.
A járóbeteg-ellátás szünetelt, a benn fekvő, és a sürgős segítséget igénylő betegek nem maradtak ellátatlanul.

Munkabeszüntetések Vásárhelyen

Reggel 8 és délelőtt 10 között szünetelt a tanítás a város általános és középiskoláiban, a pedagógusok csak felügyeltek a gyermekekre. Délelőtt kétórás munkabeszüntetést tartott a Szivárvány szociális otthon, a Kovács-Kűry idősek otthona, a védőnői szolgálat, a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ, a gondozási központ, és a Kapcsolat Központ hatvan dolgozója. Csak a szolgáltatói minimumot és a karbantartási munkálatokat végezték el a Zsigmondy Béla Zrt.-nél, azaz a helyi vízműveknél. A városházán 201 dolgozó egész nap sztrájkolt. Ez alatt az idő alatt az ügyintézés – a sürgős dolgok kivételével – szünetelt.

Alig kezdett el sztrájkolni a vásárhelyi Erzsébet-kórház 47 orvosa, az ÁNTSZ máris ellenőrizte, hogy a sztrájkolók betartják-e a tisztiorvosi szolgálat által két és fél oldalon leírtakat.

A kórházi betegroham egyébként délelőtt 10 előtt már lezajlott, azaz a reggeli vérvétel már régen véget ért. A kórház területén, illetve környékén a sztrájk idején alig találtunk járó beteget. A munkabeszüntetésről szóló tájékoztatót minden osztály ajtajára, s épületének bejáratára időben kifüggesztették.

– Borzasztó, amit a kormány az egészségüggyel akar csinálni – osztotta meg velünk véleményét Kovács Sándorné. Az asszony városszéli tanyájukból jött Vásárhelyre, és csak a kórház kapujában tudta meg, hogy délután 2-ig szünetel a járóbeteg-ellátás. Ugyancsak itt értesült a hírről szomszédja: Mitlasovszki Erzsébet, aki arról tudott csak, hogy tízig nem lesz tanítás. Az iskolabusszal azonban mégis beküldte időben a gyerekeit – hátha mégis lesz.

– Mindent megtettünk, hogy a betegellátás ne sérüljön a sztrájk ideje alatt, hiszen nem a lakosságot akartuk szankcionálni, hanem a kormányt kívántuk figyelmeztetni arra: tűrhetetlen, hogy ilyen törvényt akarnak átverni a parlamenten – mondta Veszprémi László sebész főorvos. A sztrájkot szervező Magyar Orvosok Szövetsége helyi képviselője hozzátette: a sztrájk előtt érkező betegeket mind ellátták, s a kollégáik lehetőség szerint a beutalásoknál is figyelembe vették a munkabeszüntetést. Hozzátette: sajnos nem minden beteg tudja, hogy a betegellátás egyébként folyamatos, volt aki tegnap reggelig várt sürgős problémájával, mert azt hitte, a hét végén az orvosok nem dolgoznak.

Sztrájkoló orvosok a vásárhelyi kórházban. Békésen demonstráltak. Fotó: Tésik Attila

Ma mindenhol tanítanak

Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi titkára elmondta: nyolc helyen jelezték a tanárok kék szalaggal a sztrájkkal való szolidaritásukat. Nem volt tanítás az első két órában a Kossuth Zsuzsanna Gimnázium, Egészségügyi és Könnyűipari Szakközépiskolában. – Ötvenegy dolgozónk nem vette fel a munkát, ami miatt több osztálynak maradtak el órái. A gyerekek felügyeletét megoldottuk – mondta Horváth Levente Attila igazgató. A Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában két órán át hét tanár sztrájkolt, de itt órák nem maradtak el. Ma minden szegedi iskolában a megszokott módon folytatják a tanítást. A szegedi klinikákon, kórházakban és szakrendelőkben nem volt tegnap sztrájk – mondta el Haraszti Gábor, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) szegedi elnöke.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 09:46
  „Sajnos Szegedről ez nem mondható el büszkén, de azért nem fogunk otthon csücsülni és várni a további megszorításokat!
  Gratulálok Vásárhelynek!!!”
 • 25. mathieau 2007. december 19. 20:35
  „Én is körbe vagyok véve vállalkozókkal, és legtöbbjük a FIDESZre fog szavazni 2010-ben (szoci településen lakom).”
 • 24. ditti 2007. december 19. 18:09
  „2010-ben is nyugodtan szavazzanak a szocikra, igaz már tuti nem lesz vállalkozásuk mert elvitte az Apeh!”
 • 23. Amati 2007. december 19. 16:41
  „Vállalkozókkal vagyok körülvéve, és csodálkoztam is, hogy egyik se a fideszre szavazott anno. Lehet azóta már más a helyzet.

  Szóval nem kell így leegyszerűsíteni a helyzetet.”
 • 22. ditti 2007. december 19. 15:20
  „Hát tuti nem a gazdálkodó, nem a vállalkozó és nem az értelmiség szavazta meg őket! Mert ezeket sanyargatják a legjobban! Címerező tábor, ugyan már?”
 • 21. Sumér 2007. december 19. 11:30
  „Ezen az útelzáráson sem minden gazda és nem az összes járművével vett részt. A gépek egy része lehet az utakon, a többivel pedig lehet vetni, aratni.
  A panellal meg teljes tévedésben vagy. Azért mert valakinek nincs pénze másra, attól még nem szoci. Az előző rendszerben szocializálódott gyerekek egy része rendszeresen járt pl.: címerező táborba, ami a mai fene nagy demokráciában nem jellemző.”
 • 20. ditti 2007. december 19. 11:24
  „Igen Sumér és akkor ki aratná le a búzát? Talán a panelban ücsörgő szoci szavazótábor?”
 • 19. Sumér 2007. december 19. 11:09
  „A gazdálkodók ilyenkor könnyen mennek utcára. Az igazi sztrájk az lenne, ha tavasszal és nyáron, igazi munkaidőben mennének az utakra .”
 • 18. Amati 2007. december 19. 07:51
  „Kötelező sztrájt.. Ez önmagában egy önellentmondás.”
 • 17. bubu 2007. december 19. 07:43
  „Jó lett volna, ha az iksolákban és a városházán nem teszik kötelezővá a sztrájkot”
 • 16. Amati 2007. december 18. 21:27
  „Meg hát. Minden hónapban ki tudoim fizetni az internetszámlámat, ha rosszul élnlék, nem lenne internetem.”
 • 15. mathieau 2007. december 18. 21:21
  „Azt gondolom, de megdolgoztál érte?”
 • 14. Amati 2007. december 18. 21:10
  „Én jól élek.”
 • 13. mathieau 2007. december 18. 21:02
  „triatlonos ---Te vagy a legszellemesebb, a 11-es számú hozzászólásod különösen frappáns.
  Csak nehogy Amati is úgy összelopja magát, mint a vezére, aztán meg szajkózza, hogy túl jól élünk ebben a k...a országban.”
 • 12. Amati 2007. december 18. 20:49
  „Ok, meggyőztetek, maradok :DDD”
 • 11. triatlonos 2007. december 18. 19:30
  „Szeretném tájékoztatni a Fórumozókat, hogy következőkben véleményt nyilvánitok, nem minősitek!
  Számomra egyre szimpatikusabb Amati, Ő egy jelenség, ha nem volna, ki kellene találni, de ahhoz fantasztikus fantázia kellene. Százezer emberből van egy ilyen -Vásárhely ezért duplán szerencsés - aki az önmegvalósitása közben valamilyen akadályba ütközik, és a reakcióit véleményével fejezi ki. Az ismertebb személyek közül talán a "pápai nyomorból felemelkedő közjogi méltóság" ilyen, de a neve most nem ugrik be. Ha valakinek eszébe jut, kérem, hogy segitsen! Köszönöm.”
 • 10. ditti 2007. december 18. 17:03
  „Amati te nem örvendsz valami nagy népszerűségnek? Nem zavar?”
 • 9. mathieau 2007. december 18. 16:31
  „Amati, te egy gonosz szörnyeteg vagy!
  Jobb, hogy elhúztad a csíkot.
  Menj keletre, de jó messzire!”
 • 8. Amati 2007. december 18. 14:25
  „Miért? Eddig olyan jól elvoltak egyedül a belterjességükben ezek a minta"polgárok"?
  Még szerencse hogy jöttem...”
 • 7. triatlonos 2007. december 18. 13:50
  „Szerencsések a Vásárhelyiek, mert minden fórumon nagyszerű vitapartnerre akadtak. Olyan képességekkel rendelkezik, hogy egy szó, egy jelző, egy ki nem mondott gondolat is vitára ösztönzi a többieket. Ilyenből kellene száz, de az a baj, hogy ... van!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társadalmi békét a karácsonyfa alá!

Hódmezővásárhely - A polgármester összetartást, sok szeretetet, az író társadalmi békét,a női… Tovább olvasom