Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Vásárhelyen készülhet a Wass Albert-szobor

Hódmezővásárhely - Wass Albert-szobrot kaphat Vásárhely – erről döntött tegnap a városi közgyűlés. Ezenkívül a képviselők tájékoztatókat hallhattak turizmusról, távfűtésről, e-önkormányzatról és a kistérség foglalkoztatottsági és munkanélküliségi helyzetéről.
Lázár János polgármester első mondataival a vasárnap megnyílt 55. Őszi Tárlatról és a Picasso-kiállításról emlékezett meg. A közgyűlés ezt követően is maradt a művészetnél, a kultúránál: a képviselők civil kezdeményezésnek zöld utat adva arról határoztak – tizenhat igennel, négy tartózkodás mellett –, hogy Wass Albert író szobrot kaphat Vásárhelyen. Az alkotást a Németh László Városi Könyvtár előtt helyezik majd el.

Mucsi László, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetője az idegenforgalomról elmondta: a korábbi jelentős beruházások létjogosultságát igazolja, hogy az elmúlt években stagnáló látogatói létszám mellett 30 százalékkal nőtt a városban eltöltött vendégéjszakák száma. Vásárhelyen 1023 szálláshely található, de ebből csak 278 minősége elfogadható. Javíthat a helyzeten a Fekete Sas mellett majdan felépülő 180 férőhelyes új szálloda.

Kovács Pál városstratégiai főtanácsadó a távfűtésről elmondhatta: a korábban veszteséget termelő divízió az első félévet pozitív mérleggel zárta, és ebben döntő szerepet játszik, hogy önkormányzati tulajdonban van, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. üzemelteti az ágazatot. A lakossági kintlévőség évek óta 12 millió forint körüli. Jelentősen csökkent a gáz felhasználása – ez idén 650 ezer köbméter –, és a jövőben is a termálenergiát részesítik előnyben.

A tavaly óta működő, 350 millió forintos költségvetésből megvalósított e-önkormányzat, e-ügyintézés eddigi tapasztalatairól Zakar Péter informatikai csoportvezető számolt be. Közölte, a hozzáférési korlátok miatt a lakosság még kevéssé veszi igénybe. A bővítés az online- és SMS-alapú fizetéssel, az ügytípusok felülvizsgálatával, az offline űrlapok kialakításával, az SMS-előjegyzési rendszerrel, valamint a szolgáltatások kistérségi, térségi szintre való kiterjesztésével képzelhető el. Távlati cél, hogy valamennyi háztartásban legyen internet-hozzáférés, s így mindenki ügyfele lehessen az e-önkormányzatnak, mely az országban egyedülállóan csatlakozott az ügyfélkapu rendszeréhez.

Vásárhelyen és térségében a foglalkoztatottság csökkent, ennek megfelelően a munkanélküliség nőtt – tájékoztatta a képviselőket Törjékné Pásztor Ildikó, a munkaügyi központ helyi kirendeltségének vezetője, megemlítve, hogy az aktív korú munkavállalók körében 10 százalék körüli a nyilvántartott álláskeresők száma. Érdekes, hogy szinte minden diplomás talál magának munkát, viszont az átlagos helyzeten csakis a kereslethez igazodó képzési rendszerrel lehet javítani.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. félnótás 2008. október 14. 12:00
  „Én csak Marxtól a Tőkét szoktam olvasgatni.
  Viszont van jobboldalt aki zsebre is teszi. (Mr. 20%)”
 • 46. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 14. 10:19
  „Tényleg minek ez a vita? Legyen LENIN vagy IVÁN szobra! Mind a kettő meg van. Nem kellene új szoborra kőlteni.Tudom hogy nem egészen értetek egyet velem de akkor is csak ingyen lenne a szobor nem? Ja én is csak egy műveletlen szélső balos vagyok!!!!”
 • 45. harcitomi 2008. október 13. 19:43
  „A hatalmas tudású észosztó brigádból tudja valaki pontosan mennyit is akar a város költeni a szoborra? Mert legalább fél éve gyűjtik rá a pénzt civilektől civilek. De azért megy az okoskodás a munkanélküliségtől kezdve a fasizmussal való ökörködésig.
  Egyébként meg a sok műveletlen balosnak nem mindegy mi van a könyvtár előtt? Mintha járnának arrafelé...”
 • 44. 1 vélemény 2008. október 13. 19:37
  „Pártoktól függetlenül!
  Ha valaki megkérdezné egyszer tőlem, hogy ember, kinek állítsunk szobrot, Göncz Árpádnak, vagy Wass Albertnek, akkor azt mondnám, hogy inkább Wass Albertnek. Gondolkodjon el minden párton kívül álló ember, hogy miért is!”
 • 43. 1 másik véleményező 2008. október 13. 18:45
  „1 vélemnyéző!

  Te egy beszűkült látókörű seggfej vagy és hallgasd tovább fekete pákót! Mert őrá biztos hallgatsz.
  Üzenem ezt Vásárhelyről én nem Zentáról.
  Egyébként gondolom akkor nem sikítozol amikor a "határontúliak" idehozzák a pénzüket a vásárlásaik során.”
 • 42. 1 véleményező 2008. október 13. 18:02
  „F.V.: természetesen lehetnek tapasztalataid, meg véleményed is, de az az érzésem korábbi hozzászólásaidat is olvasva, hogy vagy nagyon szelektív az emlékezeted, vagy olyan fiatal vagy, hogy nem is emlékezhetsz dolgokra. Ezzel együtt elegem van abból, hogy határon túlról kiabáljanak be a pályára, mert ők egészen másként élik meg a magyarságukat, mint mi, napról napra. Vonatkozik ez a határon túlról áttelepültekre is, akik most osztják az észt, de halvány fogalmuk sincs arról, hogy 1989 előtt milyen volt itt az élet, nincs semmilyen alapjuk. Ők csak azt ismerik, amit Titó, meg Ceausescu adott nekik. Szóval hagyjuk Ibolykát, meg Wass Albertet!”
 • 41. hm... 2008. október 13. 15:32
  „Kell a szobor, kell a szobor, DE csak azután, hogy létesítettek új munkahelyeket. Addig ez csak pénzkidobás. Nem vagyok én semmi kultúra ellen, de nézzük már szét a városban, hogy mennyi a munkanélküli! Az nem érdekel senkit!? Mindig csak pénzt költünk és nyalunk össze-vissza!?

  "Érdekes, hogy szinte minden diplomás talál magának munkát, viszont az átlagos helyzeten csakis a kereslethez igazodó képzési rendszerrel lehet javítani."- ez is szép mondta, csak nem igaz. :( Pedig én aztán diplomásként sem válogatok. Voltam már betanított munkás is. :( Mert úgye meg kell élni valamiből.
  Tehát ha van munkahely, van megfelelő adóbevétel, akkor lehet költeni a szobora is. Ilyen egyszerű a képlet.”
 • 40. rew 2008. október 13. 14:07
  „"Ahol a politika kezdődik, ott ér véget a becsület."”
 • 39. rew 2008. október 13. 13:59
  „http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=18850

  Itt egy cikk a halálraítéléséről.”
 • 38. félnótás 2008. október 13. 13:29
  „Állítsunk akkor szobrot Haynaunak, Szálasinak, meg az összes többi "nagy" embernek.
  Az, hogy pont oda bújt el, ahol és ahonnan keresték meglehetősen sántít. Az is furcsa, hogy a "bújkálásáért" még ki is tüntették.
  De megmarad a kérdés, miért ítélték halálra?”
 • 37. mackó 2008. október 13. 12:52
  „Szerintem se szóljanak bele a vásárhely dolgaiba Zentáról, mi se osszuk oda az észt.”
 • 36. hajrá 2008. október 13. 12:48
  „"ne oktassanak ki magyarságból"- de igen oktassan ki mert mi nem vagyunk még a saját hazánkra sem elég méltóak.
  Szégyelje magát mindenki aki szerint egy határon túlinak nincs joga beleszólni és véleményt mondani az itthon történtekről. Igenis van, mert MAGYAR!!!!!!
  Szánalmasnak tartom azt pont ebben az országban (ahol milliárdokat költenek önfényezésre) valakinek még van bátorsága felemelni a szavát egy magyar költő szoborállítása ellen. MIért nem azzal foglalkoztok, hogy a kormány mire herdálja el a pénzt? PErsze ők nem állítanak szobrot (csak őrzik a kommunistákét) mert nem tisztelnek se Istent se embert!!!”
 • 35. Fűzfa Vessző 2008. október 13. 12:17
  „1 véleményező!
  Természetesen"erdélyiekről" akartam írni .(még nehezen megy 10 ujjal)
  F.V.”
 • 34. Fűzfa Vessző 2008. október 13. 12:01
  „1 véleményező!
  Amit leírtál a vajdaságiakról és az erélyiekről nem felel meg a valóságnak,erről már 1972 óta napjainkig vannak tapasztalataim.
  Más,Louis Daniel Armsztrong (Szacsmó)Bánkon felállított szobra sem zavar bennünket (szül:1901 Los Angeles)
  aranka2!
  Művészi értékről nem vitatkozunk, főleg azért mert Budapesten tehénszobrokat állítanak fel.
  F.V.”
 • 33. félnótás 2008. október 13. 08:13
  „"...Wass Albert saját életrajzában meséli el, hogy alig három hónap után ,,két német a Gestapótól behatolt a szerkesztőségbe, felmutatva a parancsot, hogy a német hadsereg megbízásából >>felügyelniük<< kell a lapot, egyszerűen kisétáltam az irodámból, és felmentem a hegyekbe. Két hét múlva édesapám régi barátja, Veress Lajos tábornok üzent, hogy a németek >>keresnek<< engem. Hogy elkerülje a kellemetlenségeket, Veress tábornok, aki az Erdélyben állomásozó magyar hadsereg parancsnoka volt, egyenruhát adott nekem, s mint alhadnagyot Ukrajnába küldött a 9. Magyar Királyi Lovassággal, ahonnan csak karácsonykor tértem vissza." Ezt a feladatot olyan jól látta el, hogy kétszer is megkapta a vaskeresztet."
  Úgy látszik igen jól sikerült neki az elrejtőzés.
  De miért ítélték haklálra?”
 • 32. Észbontó 2008. október 12. 21:36
  „Igazad van 29: nekem se osszák az észt Zentáról.”
 • 31. Emlékművet minden magyarnak! 2008. október 12. 20:59
  „Kopjafa felőlem itt is rendben lenne, anyagköltség 10.000 Ft, fafaragó munkadíja 5.000.000 Ft, felállítása, önkormányzati alkalmazottak általi őrzése, avatási ünnepség kb. 2.000.000 Ft.
  Már ahogy a vásárhelyi költségeket ismerne lehet...
  Akkor mennyiből is jön ki egy szobor?”
 • 30. Ful 2008. október 12. 20:49
  „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.

  A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”
 • 29. 1 véleményező 2008. október 12. 20:47
  „Bírom, amikor határon túli magyarok akarnak kioktatni bennünket a magyarságról. Jól emlékszem, amikor az istennek meg nem szólaltak volna magyarul a jugoszláviai és román (vajdasági, erdélyi, szabadkai, aradi) magyarok, amikor magyarul próbáltam érdeklődni, mi hol található az adott városban.Akkor bizony be voltak szarva a magyarságtól. Most meg kioktatnak (lásd 27.), szóval hánynom kell.”
 • 28. uzsolt 2008. október 12. 17:46
  „"Kovács Pál városstratégiai főtanácsadó a távfűtésről elmondhatta: a korábban veszteséget termelő divízió az első félévet pozitív mérleggel zárta, és ebben döntő szerepet játszik, hogy önkormányzati tulajdonban van, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. üzemelteti az ágazatot."
  És miért játszik döntő szerepet? Sose értettem, hogy miért lenne jobb vagy rosszabb a tulajdonosváltás (akár magán, akár állami/önkormányzati). Persze ha ostoba a vezető, akkor érthető.
  Nem tudom, hogy milyen gazdasági "célokkal" és "eszközökkel" működött eddig, de nem hiszem, hogy nagyon buták voltak a vezetők.

  Szóval miért olyan "döntő szerep" az, hogy önkormányzati tulajdonban van?”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mostantól a Kiserdő soron kutyáznak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Évek óta hiába keresnek kutyakiképzésre alkalmas, állandó területet a Magyar… Tovább olvasom