Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Vásárhelyen zárva maradtak a borítékok

Hódmezővásárhely - Minden képviselőnek átadta Havránek Ferenc a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen azt az iratot, amely szerinte kétségkívül bizonyítja az egyik városatya apjának ügynökmúltját. Lázár János óvatosságra intette a munkáspárti képviselőt, aki felbontatlanul kapta vissza a borítékokat.
Másfél évvel ezelőtt – ahogy arról lapunkban is írtunk – órákon át tárgyalt a vásárhelyi közgyűlés arról, hogy a munkáspárti Havránek Ferenc képviselő (képünkön) édesapja nyilas volt egykor. A tegnapi testületi ülésen viszont a baloldali városatya beszélt arról, hogy megkereste őt egy Kanadában élő házaspár, és olyan iratokat mutatott neki, amely kétséget kizáróan bizonyítja, hogy több képviselő édesapja is érintett az ügynökügyben. Havránek ezt követően a közgyűlés minden tagjának átadott egy lezárt borítékot, benne az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó fénymásolt dokumentummal.

Havránek Ferenc azt mondta, most csak egy képviselőt választott, aki a polgármester bizalmasa. Hozzátette: a neveket olvashatatlanná tette benne, de az egyéb adatokból következtetni lehet arra, kiről van szó. Azt is elmondta, hogy csupán Lázár Jánosnak és az érintettnek adott olyan iratot, amelyen nem tüntette el a neveket.

Havránek Ferenc és Takács Róbert a tegnapi közgyűlésen. Fotó: Tésik Attila
Havránek Ferenc és Takács Róbert a tegnapi közgyűlésen.
Fotó: Tésik Attila

A városvezető erre úgy reagált, hogy mindenkit óv a boríték felnyitásától addig, amíg ki nem derül: az illető valóban ügynök volt-e – minderről egy hat évvel ezelőtti törvény rendelkezik. Azt is hozzátette, ha kap egy állásfoglalást arról, hogy a nyilvánosságra hozatal nem ütközik a jogszabályba, nincs akadálya annak, hogy napvilágra kerüljenek az adatok. Közben Lázár János felállt, és a dokumentumot visszaadta Havránek Ferencnek, aki a többi lezárt borítékot is visszakapta – a jobboldali képviselőktől. A baloldaliak eltették a borítékot. Később a munkáspárti képviselőtől megtudtuk, a 2007-es eset miatt kezdett kutatásba, és csupán egy bocsánatkérést vár azoktól, akik akkor az apja múltja miatt támadták őt.

A tegnapi közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja a rendőrség munkájáról és a közbiztonságról szóló beszámoló volt. A polgármester az országgyűlés rendészeti bizottságának vezetőjeként azt hangsúlyozta: a rendőrség ma nem azt teszi, amire képes lenne, hanem azt, amire futja a pénzből. Azt is hangsúlyozta, a közbiztonság és a rend felértékelődik majd a választási kampányban. Dezső József városi rendőrkapitány arról beszélt, hogy a városban 14 százalékkal csökkent az ismertté vált bűnesetek száma, ugyanakkor egyre több a kis értékű lopás. Ma már az sem ritka, tette hozzá, hogy a befektető cégek útja is a rendőrkapitányságra vezet – így például a földgázkutatást végző amerikai ExxonMobil hamburgi biztonsági főigazgatója is járt Vásárhelyen, hogy a bűnügyi helyzetről érdeklődjön. A tegnapi közgyűlésen részt vett Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány is, aki jónak nevezte Vásárhely közbiztonságát.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 14. 10:30
  „Lehet hogy a borítékos sórsjegynek nagyobb sikere lett vólna!”
 • 23. misty.cum 2009. február 11. 22:26
  „Azért kell most nyilvánosságra hozni a témát, mert a Nagy Házban is így tesznek.
  Megbosszulják a vélt, és valós félelmeiket, elterelik a figyelmet a valóságról A legfontosabb pedig az érdek, hiszen e nélkül nem tesznek semmit. Az ördög tudja Havránek elvtársnak ez most éppen mi?
  A fórumozóknak is van min csámcsogni, és van kit mocskolni, pedig meg érthetnék már végre, hogy a mostani helyzetért, az életkörülményeikért nem L.J. a hunyó, és nem árulok el vele titkot, ha azt mondom, nem is a Fidesz.”
 • 22. cikicakk55 2009. február 11. 17:09
  „Mi a csudáért boncolgatják, hogy kinek mi volt az apja, anyja.Az kell nézni, hogy most mit csinál.Mennyire segíti a nép boldogulását.Ha az apja ügynök volt, akkor az volt.Gondolom egyik gyerek sem mondhatta annó az apjának, hogy " Apa ne légy ügynök, mert majd ha én városvezetők közzé fogok tartozni ,az én megítélésem miattad megsínyli a munkámat" Dolgozzon most a jelenben becsületesen, a nép javát nézve, és akkor a fenét sem fogja érdekelni, hogy mi volt az apja.Sajnos csak én gondolkozom így meg a hozzám hasonló egyszerű emberek.De ott fenn, ha valakibe bele akarnak kötni, akkor úgy teszik mint a viccben a nyuszikával.Ha van sapkája azért, ha nincs azért verik el rajta a port.”
 • 21. aranka2 2009. február 09. 18:44
  „Ha érdekel: http://www.vasarhely.us/phpforum/viewtopic.php?f=25&t=722
  Ha ez nem jön be, kezdd: http://www.vasarhely.us/
  A forumon először természetesen regisztrálnod kell.”
 • 20. Beth 2009. február 09. 16:06
  „Én nem tudom kiről van szó!

  Felvilágosítanátok?”
 • 19. nemtom 2009. február 09. 13:36
  „kisbuta Egyettértek de ez a Havranek ugy kell ide mint a parlamentbe Torgyán bácsi igy néha nézhetö de csak NÉHA ?”
 • 18. Én2 2009. február 07. 14:38
  „Aki a közgyúlésben ül mindenki tudja, hogy kiről szól a boríték.Demokrácia, hol van. Havráneket lehetett kipellengérezni az nem is ismert apja miatt , ezt az urat nem lehet megnevezni. Az úr bólintott és a csatlósai nem merték kibontani a borítékot. Ugyan mitől féltek.
  Lj-nak fel kellett volna bontani a borítákot és kimondani a nevet, hogy kiről van szó, de mivel úgyis tudta ki az illető így nem tette. Egyenlőség, hol van azt kellett volna csinálni amit Havrénekkel csinált. De az a valaki én tudom ki nem meri vállalni az apját , nem kellene neki sunyizni amikor sokat megbánt otta már Havráneket.
  Szégyelheti magát a polgm. nem volt a vtv-ben sem nem úgy mint annak idején.
  Hallgatnak mint szar a fűbe, úgyis mindenki megtudja, nem dughatja a fejét a homokba. Nem kell megbüntetni a szülő miatt senkit de vállalni vállalhatná ha korrekt volna. De NEM Ő Nem ilyen.”
 • 17. kisbuta 2009. február 07. 13:15
  „Megint előjönnek azok: mi volt az apám??? Nem az az érdekes: mi vagyok ÉN??? Kit érdekel ez ? Talán ezért nem nyitják ki azokat a borítékokat. Az én nagyapám rendőr volt a Horthy-érában. Nem volt fasiszta, csak tette a dolgát. A "felszabadulás" után nem kapott munkát sem ő, sem a családja, mert: "biztos fasiszta volt". De nem volt fasiszta sem a családja, az anyám, senki, ő sem. De ez most folytatódik? Nem lesz ennek végre vége: "mi volt a felmenőm? Vagy talán most is meg kellene tagadnom anyám, apám, mert hogy ők mik voltak?”
 • 16. achilleus 2009. február 07. 10:24
  „14. hozzászólás kissjohn 2009.02.07. 10:20
  Na és ez a másik! Így igaz!”
 • 15. achilleus 2009. február 07. 10:22
  „Egyetértek aranka2-vel, de amíg nem lesznek nyilvánosak azok a bizonyos akták, addig aki ilyeneket oly módon hoz nyilvánosságra, ami sérti mások (elsősorban az áldozatokra gondolok!!) személyiségi jogait, vagy ilyen aktákat birtokol, súlyosan meg kell büntetni!
  A BIRTOKLÁSUKAT is.”
 • 14. kissjohn 2009. február 07. 10:20
  „KOMOLYAN SEMMI MÁS DOLGA NINCS A KÉPVISELŐ "URAKNAK" ? ? ? ? ? ? ? ? Az én apukámnak nagyobb van :) tiszta óvodás szint.
  Ha ennyire ráérnek adják le a képviselői mandátumot és mars vissza dolgozni a munkahelyükre, vagy a vállakozásukba! Ezek szerint teljesen felesleges ennyi képviselő Vásárhelyre IS.”
 • 13. Jaloska 2009. február 07. 10:14
  „korrektura:Elö a farbäval Dzsoni,nem fog fäjni!
  (bocs az elözö kicsit gyors volt)”
 • 12. Jaloska 2009. február 07. 10:11
  „Elö farbäval Dzsoni,ne felj nem fog fälyni!”
 • 11. totya66 2009. február 07. 09:42
  „Azért érdekes lehet Lázárra nézve, hiszen ha nem érintené már a Hiradóban hozták volna amint az iratot lobogtatva rohan az emlékpontba.”
 • 10. csavok 2009. február 07. 09:29
  „"baja2005"-nek: lázártól félnek ezek a seggnyalók, azért adták vissza a borítékokat. Gazdájuk példáját követték, szerintem nem is kellett rájuk nézni a bájmosolyú városépítőnek anélkül is tudták mit kell tenni.
  "aranka2"-nek : Mint annyoszor, most is tökéletesen igazad van. Lenne nagy ámuldozás Vásárhelyen is az ügynöklista láttán. Ebbe a koszos,korrupt, hazug országban ezek a férgek( "politikusok") mindent tönkretesznek, szétlopnak és mindezt a szemünkbe röhögve teszik.
  Rólunk, a népről meg csak annyit : valószínüleg nem sikerül összeszedni a 200ezer aláírást arra, hogy népszavazási kérdés legyen a képviselői költségtérítés számlás igazolása.”
 • 9. .suhym. 2009. február 07. 09:17
  „A demokrácia szégyene az, hogy nálunk még létezik egyáltalán az "ügynökmúlt".:((
  A németek csinálták jól!
  Amíg nem történik ez ügyben előrelépés, időnként mindig előkerül valakivel kapcsolatban hol igaz, hol még a fele sem igaz "ügynökmúlt"!”
 • 8. klj_54 2009. február 07. 08:56
  „No ezek a díszvirágok képviselnek bennünket?
  Demokráciánk szégyene!”
 • 7. zoltanz 2009. február 07. 07:48
  „Hol a kutyák egymást marják, rablók hordják szét a ház minden javát....
  Míg csak az ugatás hallik a "hogyantovábbról", rosszabbodik minden.
  Nos, közjogi méltóságok, honatyák, polgárok, itt az ideje, föl kellene kelni, a tettek mezejére lépni, tolni a MI ORSZÁGUNK SZEKERÉT!
  De addig, amíg arra megy el az energia, hogy a szomszéd nyakába okádjunk, nem marad erő előre menni.”
 • 6. hazaipalya 2009. február 07. 07:20
  „mindenkit beszerveztek régen ,ma már nehezebb .”
 • 5. DMagóg 2009. február 06. 20:22
  „Visszataszító volt a Havranek képviselőnek az apja múltjával történő lejáratására tett kísérlet. Most, a nem éppen elegánsan kipécézett képviselő kiállhatna, hogy én vagyok az, de én sem felelek apám múltjáért. A gerinctelenül lejárató személy pedig megkövethetné Havranek urat. Sokat javíthatna a megítélésén.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 milliárdot nyert Vásárhely

Hódmezővásárhely - Valamivel több mint 2 milliárd forintos támogatást nyert a vásárhelyi… Tovább olvasom