Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vásárhelyi pedagógussorsok 1956 után

Három köztiszteletben álló vásárhelyi pedagógus családja is az 1956-os forradalom utáni megtorlások áldozatává vált. Üldözésük, elbocsátásuk azonban nem közvetlenül a forradalom leverése után kezdődött.
Belovai Sándorné, Surinya Antal, Felletár Béláné és a korabeli fegyelmi határozatok. Ellehetetlenítették az életüket. Fotó: Tésik Attila
Surinya Antal, Belovai Sándorné és Felletár Béláné nyugalmazott pedagógus családjával együtt szenvedte el az 1956-os forradalom utáni megtorlást Vásárhelyen.

Felletár Béla, akinek felesége a forradalom idején várta első gyermekét, minden este részt vett azon a tanácskozáson, amely Galyasi Miklósnál folyt. Feleségének azonban sosem árulta el, mikor hol járt, és mit csinált azokban a napokban.

– A férjemet 1957. június 12-én levélben értesítették, hogy azonnali hatállyal elbocsátották – mesélte az asszony. – Így ősszel már rakodómunkásként dolgozott, majd a forradalom első évfordulójának estéjén elvitték otthonról, s három hétig a rendőrségi fogdában őrizték.

Béla öt esztendeig fizikai munkásként dolgozott, volt cséplőgépnél, katalogizált könyveket, majd Medgyesegyházán tanított oroszt. Amikor az iskolából gimnázium lett, megkapta a németórákat. Közben a szakfelügyelő jóvoltából a szegedi tanárképző békéscsabai tagozatán lett főiskolai tanár. Ennek ellenére csak 1968-ban jöhetett vissza Vásárhelyre – mondta Felletárné. Hozzátette, amikor Melinda lányuk 1978-ban Vera Dulova hárfaművésznél akart tanulni Moszkvában, a vásárhelyi pártbizottságon feljelentették őket – a férje múltja miatt.

Belovai Sándor volt 1956 októberében a pedagógus forradalmi bizottság elnökhelyettese. A lánygimnázium szolgálati lakásában élő tanárt két nappal az érettségi előtt függesztették fel állásából.
– A férjem fellebbezett felfüggesztése ellen. Abban az szerepelt, hogy ugyan nem bizonyosodott be róla semmi, de ha ideje lett volna, akkor ellenforradalmárrá vált volna – idézte a képtelen indoklást felesége. Belovai Sándor segédmunkásként dolgozott a vízműnél Szegeden, majd Budapestre került. 1960-ban belépett az algyői téeszbe, s ott lett könyvelő.

– A lánygimnázium szolgálati lakásából is el kellett költöznünk – árulta el szintén pedagógus felesége –, hiába akartam én átvenni annak bérleti jogát. Karhatalommal lakoltattak ki onnan egy olyan szükséglakásba, ahol lehetetlen volt élni. Ezért nagyszüleimhez költöztünk. Engem végül – családvédelmi okokra hivatkozva – az algyői Irma majorba helyeztek, azaz lehetetlenné tették, hogy Vásárhelyre járjak dolgozni. Így kénytelen voltam lemondani tanítói állásomról. Jobb híján vagont rakodtam, hiszen még azt sem engedték meg, hogy felszolgáló legyek. Csak 1962 júniusában kerülhettem vissza a Szántó-iskolába. Férjem megírta lehetetlen helyzetét a pártközpontnak, ahonnan felkereste egy illetékes, aki megígérte, hogy katedrát kap. Hiába nem akarták Vásárhelyen, a központi ígérettel nem vitatkozhattak, így kapott állást 1962-ben végül a székkutasi iskolában.

Surinya Antalról elterjedt a hír 1956-ban, hogy szembeszállt a párttikárral, mert nem akart elmenni a párttaggyűlésre. Mondja, napszámosokkal akart menni dolgozni. A hír hatására választották meg a pedagógus forradalmi bizottság titkárának. 1957 március 15-én gyűjtötte be a rendőrség, majd felfüggesztették állásából, pedig csak írásos megrovást kapott.

– Ezután ide-oda dobáltak az iskolák között, majd az akkori Ságvári utcaiban állapodtam meg. A KISZ-titkár azonban egyszer rám ordított, hogy ne ugráljak, azért vagyok itt, hogy megfigyeljenek. Végül a tízöles úti tanyai iskolába helyeztek, ahol egy évig dolgoztam, majd beláttam, hogy el kell mennem Vásárhelyről.

1961-ben családostól a Békés megyei Gerendásra költözött, s fél év múlva már az iskola igazgatóhelyettese, majd megbízott igazgatója lett. Csak 11 év után jöhetett vissza Vásárhelyre az akkori 602-es ipari szakközépiskolába, ahol már nem zaklatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok újították fel a gyűjteményt

Látványos és érdekes gyűjteményt bemutató iskolamúzeum nyílik ma délután 2 órakor a vásárhelyi… Tovább olvasom