Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Vendégcsalogató az olcsó ebéd

Húsz éve a menü egy-két féle levest és másodikat jelentett. Ma már több olyan étterem is van, amelyikben szinte étlapról lehet menüt választani, de divat a svédasztalos, szabadszedéses étkezés is.
Menüt, vagyis olcsó, viszonylag ízletes és gyorsan elkölthető ebédet szinte minden vásárhelyi étteremben, sőt egy-két sörözőben is találni. Egy Zrínyi utcai vendéglő 550-től 690 forintig kétfajta levest (gyümölcsleves mindennap van), három másodikat kínál, s házhoz szállítást is vállal. Az egyik, ugyancsak belvárosi étteremben egységes az ár (620 forint), ezért a levesen kívül két főételből lehet választani.

Hasonló a helyzet a Kinizsi utcához közeli étteremben és sörözőben (ahol az ár 600 forint), de ha ott valakinek egyik második sem kedvére való, kaphat rántott szeletet. Túri István bérlő elmondta: bizonyos létszám alatt nem éri meg két főételnél többet készíteni. Tapasztalata szerint az emberek nem csupán az árra, de a mennyiségre és a minőségre is figyelnek.

A Teleki utcai söröző és kisvendéglőben 18 éve szolgálnak menüvel – egy leves, egy második az ajánlat, amihez az előfizetők 610, az alkalmi vendégek pedig 630 forintos áron juthatnak hozzá. Házhoz szállítást csereételhordóval vállalnak, ezt a szolgáltatást több menüztető egység nyújtja.

Szívesen térnek be a  vendégek a vásárhelyi halászcsárdába. Fotó: Schmidt Andrea
Szívesen térnek be a vendégek a vásárhelyi halászcsárdába.
Fotó: Schmidt Andrea

A vásárhelyi Táncsics utcában, a Kálvin János térhez közeli csárdában januárig leves és két főétel szerepelt a kínálatban, de olyan szolid volt az érdeklődés, hogy váltottak. – Ma már 650 forintért 10-féle másodikból választhatnak a vendégeink, és desszertet is adunk az ebédhez – mondta Basits József tulajdonos. – Minden héten másik 10 második szerepel a menükártyán, vagyis havonta 40 különböző étel. Számításunk bevált: a menü népszerű lett, a forgalmunk megduplázódott.

Érdekes színfolt a Hősök terén üzemelő étterem, ahol svédasztalos, szabadszedéses menü járja, külön gyerekekre (580 forint), nőkre (990 forint) és férfiakra (1150 forint) szabott tarifával. Az árkülönbözetet – mint azt Rostás Gyöngyi üzletvezető elmondta – elsősorban az elfogyasztott mennyiségek közti különbség indokolja. A betérők két levesből, hat főételből, két köretből választhatnak, s desszert is jár az ebédhez. A céghez tartozik a Petőfi utcai főiskolai étkezde, ahol 620-tól 690 forintig négy menü van, utóbbi már speciális, fogyókúrás.

A nagyállomásnál található vendéglő (két leves, három második, 580-tól 750 forintig) üzletvezetője, Galambos Csaba kijelentette: van igény a menüre. Szerinte a vásárhelyi éttermek 90 százaléka ebből tartja fenn magát.

Megyei menühelyzetkép

Makón átlagban 620–640 forintért lehet menüt enni, de olyan vendéglátóegység is van, ahol a leves mellé plusz 560 forintért extra, a menükínálatban nem szereplő másodikat is lehet kérni. Szegeden 600–800 forint között mozognak az árak, de a Szivárvány kitérőnél lévő étteremben 950-ért lehet rendelni 6–7-féle levesből, köretből, savanyúságból, és több mint 10 fajta másodikból zónaadagot. Szentesen 650-től 750 forintig kínálják a vendéglők a menüt, akad hely – az Arany János utcai ételbár –, amely kifejezetten erre specializálódott, ott általában három levesből és négy főételből lehet választani.

Olvasóink írták

  • 8. utazó81 2010. április 09. 22:21
    „Pár éve ettünk ott halászlevet azóta az algyői halászcsárdába térünk be ha hallevet szeretnénk enni.”
  • 7. gavallér 2010. április 09. 13:49
    „Hogy a p..ba lehet valamit a mai világban 600-ft-ért adni? Bármit egy vendéglőbe?
    A cérához bátorkodom annyit, hogy ez olyan mint a brassói aorópecsenye. Egy helyen zöldborsóval tálalták.”
  • 6. abszurd 2010. április 09. 12:40
    „Mondjuk nem tudom mért a Halászcsárdát reklámozzák, mikor a városban ők készítik a legsilányabb minőségű ételeket! A tavalyi torkos csütörtökön pl. csiríz állagú burgonyapürét kínáltak fel. És nem egyszer láttam a tulajdonos nőt amint a Tescoban, leértékelt húst, zöldséget vásárol!!”
  • 5. favágó 2010. április 09. 11:46
    „Szegeden elég szegényes a kínálat! Csak a Bodó! :-)”
  • 4. efje 2010. április 09. 10:31
    „A vásárhelyi éttermek némelyike kínál Cézár salátát azonban eléggé szokatlan és kiábrándító módon ezért had jegyezzem meg hogy Julius Cézárnak annyi köze van hozzá mint a vécézárnak. Semmi. Alapkövetelmény a római saláta, a parmezán sajt és a Cézár öntet mely nem helyettesíthető jégsalátával, trapistával, majonézzel. Paradicsom és uborka meg végképp nem kell bele.
    Jó étvágyat!”
  • 3. efje 2010. április 09. 10:12
    „Cézár saláta

    Hozzávalók:
    A pirított kenyérkockákhoz:
    2 nagy gerezd fokhagyma
    3 evőkanál extraszűz olívaolaj
    2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből

    A salátához:
    1 db tojás
    1 teáskanál Worcestershire-szósz
    3 teáskanál frissen facsart citromlé
    1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma

    1/2 teáskanál frissen őrölt bors
    1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella
    1 teáskanál kapribogyó
    1 teáskanál dijoni mustár
    1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj
    1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt
    2 közepes fej római saláta
    Elkészítés:

    A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

    A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik).

    A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

    Megjegyzés:
    Sokféle saláta fut Cézár néven. Ez az a recept, ami szerint 1924-ben a mexikói Tijuana-ban Cesare Cardini étteremében elkészítették a salátát, miután egy nyári hétvégén kifogytak egyes alapanyagok.”
  • 2. szobikari 2010. április 09. 09:58
    „a nagy falban is van svédasztal, mindennap, 1500 körül ( 1530 volt legutóbb ) van a díjazás, én szeretem :)”
  • 1. Amira 2010. április 09. 09:56
    „Szegeden nincsenek ilyen éttermek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ginkgo-Sas: már berendezték a szobákat

Júliusban próbaüzemmel indul a négycsillagos Ginkgo-Sas Szálloda Vásárhelyen. Tovább olvasom