Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Vidu Pál: a sportban őszinte az öröm

Hódmezővásárhely, Szeged - Vidu Pál 19 éve tanít földrajzot és történelmet a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, és szinte napra pontosan ennyi ideje dolgozik rádióban, majd televízióban sportriporterként – másodállásban. Két nyári olimpián járt, Londonban ő közvetítette a tornász Berki Krisztián aranyérmét.
– Furcsa és kicsit morbid is, akkor határoztam el végleg, hogy sportriporter leszek, mikor 1994. május 1-jén versenybalesetben elhunyt a Forma–1 legendás brazilja, Ayrton Senna – mondta Vidu Pál (45), akit főállása nem a mikrofonhoz, a katedrához köt, 19 éve tanít földrajzot és történelmet a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, a sport, a riporterkedés „hobbi" volt és a mai napig az maradt.

– Szécsényben sportpálya mellett cseperedtem fel, és édesapám mindig hátulról, a sporthíreknél kezdte olvasni az újságot – folytatta. – Senna halála után 1 évvel alapították Szegeden a Média 6 rádiót – a Tiszával és a Rádió 88-cal megosztott hullámsávon sugárzott –, melynek Jáksó László és Halkó Gabriella volt a főszerkesztője. Bár nem volt szakirányú végzettségem, jelentkeztem. Jáksó bedobott a mélyvízbe, azt mondta: tekintsem őt Krisna-tudatú hívőnek, beszélgessek vele erről, a vallásról, csináljak interjút. Feltaláltam magam, megfeleltem.

Rádióban kezdett, majd következett a városi tévé, az MTV Szegedi Körzeti Stúdiója, 2000-ben elvégezte a Komlósi Gábor vezette KOS-t, vagyis a Komlósi Oktatási Stúdiót, és a TeleSporthoz került.

19 éve tanít földrajzot és történelmet a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. A szerző felvétele
19 éve tanít földrajzot és történelmet a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. A szerző felvétele

Tudósítóként először a 2006-os angliai Etonből közvetített külföldről, az evezős-világbajnokságról, a Varga, Hirling kettős nem remekelt. A téli olimpiákat (Torino, Vancouver, Szocsi) nem a helyszínről, itthonról, képernyőről – szaknyelven: off tube – kommentálta. 2008-ban Pekingben (evezés, asztalitenisz), majd 2012-ben Londonban (torna) ott lehetett a kínai és az angol fővárosban a nyári játékokon.

– A londoni olimpia óriási élmény: 2 és fél hónappal előtte tudtam meg, a torna vár rám; a TF-en Gyulai Gergelytől igyekeztem mindent megtanulni, amit csak lehetett ennyi idő alatt a sportágról. Méhes Gábor is arra intett: készülj úgy, mintha sportoló lennél, hogy te is a döntőben legyél a legjobb. Ehhez tartottam magam. Még ma is alig hiszem el, hogy mindez velem történt, én tudósíthattam Berki Krisztián aranyérmét. Sohasem felejtem el a vele való beszélgetést, és hasonlóan maradandó élmény a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sebastian Loebbel készült exkluzív interjú, kedves, közvetlen embert ismertem meg benne.

Bár a „kincstári, királyi" tévétől megvált, a sporttól és a televíziózástól nem: tavaly tavasztól a Diginél dolgozik, most teniszt és az IndyCar 500-ast közvetíti.

– A tanításban az a szép, hogy leendő felnőttekkel foglalkozom, azonnali a visszacsatolás, munkám eredményét az arcokon, a szemek csillogásán látom. A sportriporterkedésben az a különleges, hogy olyasminek lehetsz a részese, mikor irigység nélkül, őszintén örülünk mások sikerének – mondta Vidu Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénysorompó az átjáróban

Közel 7 év után meghallgatásra talált a mindszentiek kérése, fénysorompót kapott a Déli utcai vasúti átjáró, amelyben korábban csak andráskereszt volt. Még 2007-ben történt halálos baleset az átjáróban, két fiatal vesztette életét. Tovább olvasom