Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Virtuális tankönyvből tanulnak a klauzálosok

Hódmezővásárhely - Nem csupán informatika-, de történelem- és magyarórán is laptoppal tanulnak a diákok Vásárhely hat oktatási intézményében. A Klauzál Gábor iskola hetedikesei azt mondták, így jobban élvezik az órákat. Diákcsínyre nincs mód, a tanár gépe ugyanis mindent lát.
– Töriből az 1848-as márciusi forradalmat már a laptopon tanulmányoztuk. Virtuális kockával dobtuk ki az időpontokat, meg kellett mondani, hogy passzol-e az eseményhez vagy sem – magyarázta lelkesen Horváth Kamilla, a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola diákja. A hetedikes tanuló és osztálytársa, Gy. Szabó Viktória is egyetértett abban, hogy a laptoppal sokkal különlegesebb tanulni, mint tankönyvből. A lányoknak nagyon tetszik, hogy nem csak informatikán használhatnak számítógépet. Kérdésünkre, hogy történelem- vagy magyarórán szoktak-e egymásnak egy-két személyes e-mailt küldeni, vagy az interneten játszani, rögtön rávágták: nem.

A Klauzál-iskola 540 diákja közül 306-an, valamint 14 pedagógus jutott a közelmúltban hordozható számítógéphez egy uniós pályázat jóvoltából. A laptopokat eddig három felső tagozatos osztályban vették birtokba a diákok, az ismerkedés időszaka zajlik – tudtuk meg Baranyi Imrétől, az iskola történelem szakos tanárától. A gyerekek percek alatt ráéreztek a laptopos tanulásra, úgy tűnik, a pedagógusok egy részének ennél több idő kell – jegyezte meg mosolyogva a tanár.

Baranyi Imre hétvégenként számítógépes programmal állítja össze a történelemhez a feladatokat, amelyeket az órán oldanak meg a diákok. A tanár bármelyik diák gépére rá tud csatlakozni, és azonnal kiderül, mit tud a gyerek. Diákcsínyekre – a már említett magánlevelezésre, játékra – azért nincs lehetőség, mert a pedagógus minden gépet bármikor ellenőrizhet. Dolgozatot még nem írtak laptopon, de a történelemtanár szerint a közeljövőben erre is sor kerülhet, arra viszont nem, hogy a tankönyveket végleg félretegyék. Azt mondta, a hagyományos oktatás jól ötvözhető a virtuálissal, a kettő eredményeként pedig nemcsak lexikális tudásra, hanem infokommunikációs kultúrára is szert tesznek a gyerekek.

Csak a suliban

Vásárhelyen összesen 832 tanulói és 38 tanári laptopot kapott a Klauzál-iskolán kívül még 5 oktatási intézmény. Minderre mintegy 112 millió forintot nyert a város. A hordozható számítógépeket csak az intézményekben használhatják a diákok és a pedagógusok is.

Olvasóink írták

  • 2. Én2 2011. február 06. 11:58
    „Az a lényeg, hogy hírértéke legyen és tudjanak dicsekedni vele az már másnapra tartozik, hogy nem használják!”
  • 1. bubuska73 2011. február 05. 21:06
    „A fent említett gyerekek a 7.a osztályba járnak.Viszont a 7.b-sek még egyáltalán nem használták a gépeket.Az alsósoknál is vannak laptopok /mivel a Klauzálon csak a felsősök vannak,az alsósok a Nádor utcára járnak/szóval ott is vannak,de még ők se használták.Pedig a gyerekek már nagyon szeretnék kipróbálni,milyen is a virtuális tanulás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családbarát cégek Vásárhelyen

Két vásárhelyi cég, a Csomiép Kft. és a Villeroy & Boch Magyarország Kft. is nagy gondot fordít arra, hogy lehetőség szerint munkatársaik családtagjai is náluk dolgozzanak. Tovább olvasom