Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Visszatér a pultosok réme

Hódmezővásárhely - Újabb bőrt húznak le ezzel rólunk – mondta el a véleményét az egyik vásárhelyi vendéglátós az égetett szeszek napi standolásának bevezetéséről. A pultosok pedig azt mondják: felháborító, hogy februártól munkaidő után nem mehetnek haza, hanem akár órákig méricskélik a szeszt.
Februártól újból napi standolást kell végezniük a vendéglátósoknak. 2004-ben volt már ilyen jogszabály, hogy az égetett szeszek fogyását a vendéglátóhelyeken zárás után le kellett mérni, s az úgynevezett standlapon pontosan feltüntetni. Arra voltunk kíváncsiak, vajon Vásárhelyen a vendéglátósok, pultosok mit szólnak a szabály újbóli bevezetéséhez. – Ez semmi másra nem jó, csak arra, hogy újabb bőrt húzzanak le rólunk, mert egy esetleges tévesztésért keményen megbüntetnek. Így is eleget fizetünk: itt van például a szerzői jogdíj, én negyedévente 36 ezer forintot fizetek, mert rádió és tévé szól a presszómban. Ráadásul készülékenként ezerötszáz forint üzemben tartási díjat is szednek tőlem – mondta Orgovány Rudolf. Orgoványéknál korábban is volt napi standoláshoz hasonló mérés, mert így ellenőrizték az italfogyást.

– Mi naponta nem nyolcórás ülőmunkát végzünk, hanem 10-12 órán keresztül állunk a pult mögött, illetve visszük ki az asztalokhoz a rendeléseket. Ezek után nem mehetünk haza, hanem órákig még standolhatunk – mondta Kristó Kata. A Hordó pultosnője hozzátette: ha nyáron kinyit a kerthelyiségük, és hétköznaponként este 11-ig, pénteken és szombaton pedig hajnali egyig tartanak nyitva, akkor a két helyszínen fogyott égetett szeszeket akár hajnali háromig is méricskélhetik, amiért egy fillért sem kapnak, mivel munkaidőn túl végzik.

Kristó Katának is pluszmunkát ad majd az égetett szeszek fogyásának mérése. Fotó: Tésik Attila
Kristó Katának is pluszmunkát ad majd az égetett szeszek fogyásának mérése.
Fotó: Tésik Attila

Kolléganőjétől, Székesi Henriettől megtudtuk, hogy ők minden tömény ital kiadásakor felírják egy papírra, miből és mennyit töltöttek ki. Így mérik most is a fogyást, ami egy kicsit segít a standolásnál is.

Aláírásgyűjtés Gyulán

A napi standolás bevezetése ellen aláírásgyűjtést indított a gyulai Kisgazda Polgári Egyesület. Azért tiltakoznak, mert napi 1-1,5 órás többlettevékenységet jelent a standolás, s az ellenértékét senki sem fizeti meg. A gyulaiak hozzátették: a napi alkohol-nyilvántartás kötelezettsége a világon sehol másutt nem létezik, csak nálunk.

Törvénymódosító javaslat

Ujhelyi István szocialista képviselő, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke a standolás megszüntetésére törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. Még a tavaly decemberben elfogadott adócsomagban hozták vissza a vendéglátósok napi standolási kötelezettségét. A pénzügyi tárca azzal indokolta a napi készletforgalom rögzítését, hogy ezzel elejét veszik az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek forgalmazásának.

Olvasóink írták

 • 13. bea118 2009. január 26. 19:20
  „mondjátok csak...ti vendéglátásban dolgoztok? mikor voltatokl utoljára a Hordóban? csak azért mert én ott dolgozom...és egyszerre hárman szoktunk standolni...és képzeljétek csak el: MÉG ÍGY IS MÁSFÉL ÓRÁBA TELIK!!!! majd akkor járjon ennyire a kis szátok amikor 12-16 esetleg több óra kemény talpaló munka után nektek kell még éjjel(van hogy reggel 6kor) neki állni standolni és másnap délelőtt 11re menni nyitni és ugyanígy 10-12 órát lenyomni...valóban annyira semmirekellők vagyunk hogy azt el sem lehet mondani...”
 • 12. Norman_Bates 2009. január 20. 16:34
  „Ezt most nem teljesen értem, az a probléma, hogy számolni kell, hogy mennyi pia fogy??!!
  figyelsz?!... van 10 liter víz, ebből kiveszek 3 litert, akkor mennyi marad?... nehogymár le kelljen mérni, számolni tudsz , nem? ugyanez, csak nagyban.
  Mi ebbe a bonyolult?
  Amúgy ezt úgy hívják, hogy háttérmunka, ami lehet, hogy a fogyatékos kocsmárosok számára idegen fogalom, de rengeteg olyan (kicsit értelmesebb) munkakör van ahol szintén van ilyen (akár papírmunka, leltározgatás, mindenféle bizbasz) jóhogynem már az a gond, hogy le kell húzni magatok után a wc-t?
  Nekem majd 2 óra mire reggelente előkészülök, és akkor még egy fillért nem kerestem. Nem értem, hogy az ilyen hangulatsörözős gyökerek, miért nem tudnak kipusztulni.”
 • 11. KilgoreTrout 2009. január 19. 19:06
  „Vöröske, nincs itt senkinek semmi baja az alkalmazottakkal. Én sajnálom, ha valóban ez a gyakorlat, de: igenis meg kell fogni a feketézést valahogy, ha így van ahogy írod, akkor a tulajdonoson keresztül.
  Egyébként meg gondolom azt a minimális jattot te meg ugye bevallod, mert olyan becsületes vagy:) Simlis itt az egész ország, ezért húzzuk mindenért a szánkat.”
 • 10. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 19. 13:39
  „GYURÓMURÓ! Nagyon is jól tudtam hogy miregondóltál a cikkedben. Azért nem vagyok ám annyira bunkó még ha annak is tartassz. Akkor te nem vagy gyáva és bátor vagy! Pedig hidd el hogy lehetne ezen a helyzeten változtatni ha akarnánk.Nem fontos tüntetni. Eléglenne egyenlőre az engedetlenség is. Látod ha rendőrök is mellénk állnának és megtagadnák a parancsot akkor már ők is belátnák hogy milyen kevéspénzt is kapnak a folyamatos munkáért és hogy szinte állandóan külön vannak a családlyuktól. Mert vannak olyan órszágok ahol bizony tüntetnek és sztrájkólnak is a rendőrök. Talán majd valamikor mi is felnövünk a fejlett Európai órszágokhoz. Ahol tüntettek sztrájkóltak és meg is lett az eredménye.Egyépként örülök hogy nem vagy rendőr mert egy szakáccsal sokkal jobb elbeszélgetni. A standolással kapcsolatban meg a VÖRÖSKE hozzászólóval értek egyet.”
 • 9. Gyurómuró 2009. január 19. 10:14
  „Irástudatlan.. Az hogy nem fog változni a helyzet azzal nem azt próbáltam kifejezni, hogy lebírkázom a saját népem...Szó sincs erről...Mindenkinek van saját véleménye és próbálna valamit tenni az ellen ami neki nem tetszik...Csupán azt próbáltam kifejezni, hogy mint sokan te sem és senki nem tud az ellen tenni ami van...akár egy személyben akár tömegesen...talán céloztál a tüntetésekre és arra hogy a rendőrök levernek mindenkit...Az én véleményem az, hogy ha nekik is adhat arra utasítás valaki nem? Nem egyszemélyben verik le a garázda tüntetőket... Persze voltak olyanok is akikkel elszaladt a ló, na azokat kellen ekiszürni..Próbálj meg más szemszögböl is belegondolni a dolgokba. Amugy meg ha én egy cikkhez hozzászólva igazat adok a hatóságnak az nem azt jelenti hogy zsaru vagyok... Írsátudatlanságod ellenére legalább olvass a sorok közt....Visszatérve a standolásra is az biztos ugy van, hogy aki nem dolgozik a kiszolgálásban az nem lát bele.. Igy van ez más munkánál is... Véleményem szerint a standolás bár többlet munkát ad amit talán itt ott nem is fizetnek meg.. de ha valami rendezett akkor az nem jelenthet nagyobb gondot... Itt az ellenőrzés és bizonyos szabályok betartása okoz fejtörést a tulajdonosoknak...meg némely egyedül dolgozó pultosnak...”
 • 8. Vöröske 2009. január 18. 14:31
  „Annyira tudjátok a vendéglátást.Tán benne dolgoztok?Nem olyan fenékig tejfel ám az az élet.De sok sikert,ki lehet próbálni.Napi standolás sehol nincsen,ha nagyon tudni akarjátok,kétnaponta van a kisebb kocsmákban,hetente,vagy kéthetente az éttermekben.Ez elvesz duván 3-4 óra hosszat,amit tényleg NEM fizetnek ki a dolgozóknak.Aki csak síma dolgozó az napi 12-16 órát dolgozik minimálbérért,és az a minimális jattért,ha van.A nagy hasznot a tulajdonos teszi el,akinek nem kell a műszak végén ott lenni a standolásnál.Rá parancsol az alkalmazottra,hogy csak óvatosan a blokkokkal,ha véletlenül meg az Apeh elkapja akkor meg a dolgozóval fizetteti ki,mert ő ugye bár ilyet nem mondott.Ha meg azt mondjátok,hogy miért dolgozik ott, erre meg csak annyit,hogy valakinek ezt is kell csinálni,és sok tényleg nem tudna már máshol elhelyezkedni.Számlát meg nem ad a fodrász,a szerelő,a piacos és még sokan mások.”
 • 7. kibic 2009. január 18. 11:07
  „A vendéglátósok csak a kibúvokat keresik. Standolni eddig is kellett ( van ahol kétszer is ), hisz a napi bevételt le kell adni a főnöknek, a készleteket át kell adni a váltó társnak. De ha ezt az APEH felé is dokumentálni kell, vége a sumákolásnak.
  Vége a "számla nélkül megveszem és számla nélkül elmérem három-négyszeres áron" világnak. Ennek nem örül sem a tulaj, sem a tulaj által túl lazán ellenőrzött pultos. Ezért ez a fene nagy tiltakozás.”
 • 6. KilgoreTrout 2009. január 17. 23:58
  „Azt a mindenit, már a standolást is összehozzátok a nagymagyarsággal. Nem semmi.
  Mindenki sír, hogy micsoda kizsákmányolás van ebben az országban, de az senkinek nem bassza a csőrét, hogy nyugta nélkül megy a legtöbb helyen a piálás.
  Jól írta efje, ahol rend van, nem nagy meló az egész.”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 17. 17:07
  „GYURÓMURÓ! Hát igazán megdöbbentem hogy rendőr létedre ilyeneket írsz hiszen nektek az lenne a dólgotok hogy mihamarább bőrtönbe juttassátok az olyan lázítókat mint én. Hogy én nagy Magyar lennék? Hát nem! Eléggé kicsinövésű vagyok! Én álljak az élre? Hát nektek is van szakszervetetek nem? Többekközött az ő dólguk lenne meg a többié is hogy az élre állítsanak bennőtöket! Cssak hát ott is az a baj hogy ők jól megvannak fizetve és megalkuvók is! Tisztelet a kivételnek mert akadnak olyanok is! Többek között ezért is tartunk ott ahol tartunk.A másik te lennél az első aki levernél mint a botot ha tüntetni mernénk! Látod hogy csak okosodsz már te is egyetértessz hogy gyáva és bírka nép a Mgyar mert te is azt mondod hogy nem fog itt változni soha a helyzet.Remélem érthetően írtam le a dólgokat mert ha rendőr vagy lehet hogyí kicsit nehéz a felfogásod. De ha többször elólvasod a cikkemet akkor már biztosan megfogod érteni és értelmezni is tudod.”
 • 4. Gyurómuró 2009. január 17. 14:53
  „Látom oszlanak a vélemények a standolásról, amihez külön nem fűzök commentet. Irástudatlan-Tdi? Te hogyan kezdenéd a harcot a kizsákmányolás ellen... Állj az élre és vezess minket... alig várom hogy változzon ami sosem fog.... /Te is nagy magyar lehetsz ha saját néped lebírkázod, legyávázod...mutasd meg mit s hogyan kell csinálnunk....Nosza.”
 • 3. Én2 2009. január 17. 14:09
  „írástudatlan- de jól látod a helyzetet, már én is unom a mocskosságukat nagyon.Egy sem kivétel.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 17. 10:34
  „Ez a standolás egy hatalmas nagy baromság. Csak egy ilyen pihentagyú miniszterelnöknek nevezett barom képzeli azt hogy majd ettől meg szűnik a csalás és fehéredni fog a gazdaság. Hát tudlyátok mikor amikor majd piros hó fog hullani! Ezek a gyílkos állatok csak és kizárólagosan a néppel akarják megfizettetni mid azt amit ők elbaszarintottak! Illetve amit nagy eőszeretettel szétrabóltak! És arról egyáltalán nem akarnak hallani hogy csökkentsék a saját illetve az órszággyűlés fizetését! De ugye egyik sem külömb a SZocialisták és a Fidesz sem! Hiszen együttesen szavazták meg hogy ne keljen számlát adniuk semmiről sem! Így hát maradlyunk annyiban hogy az órszág úgynevezett előkellőségeinek kellene alaposan meghúzniuk a gatyamadzagot. Mert ha marad minden a régiben hogy a bérből és fizetséből élőket nyúzzák tovább akkor majd előbb vagy utóbb rájönnek hogy bizony nem érdemes dólgozni. Mert a fizetésüknek lassan a felét elviszi az adó! És hová kerűl? Természetesen az úralkodó elithez! Hogy ők tovább dőzsőlhessenek szabadon és büntetlenül tovább rabólhassanak! Majd legfeljebb ütünk még egyet vagy kettőt ezen a bírka népen jelszóval. De hát tehetik is mert a Magyarnál talán az egészvilágon nincsen bírkább és gyávább nép!!!! Nem elég ám sírni ríni ha nem tenni kellene ezellen a leigázás,kizsákmányolás ellen!!!! Hát hajrá Magyarok!”
 • 1. efje 2009. január 16. 19:45
  „Nem kell megvárni amíg az utolsó vendég elmegy. El lehet kezdeni hamarabb is azokkal az üvegekkel ami nem fogy annyira. Mivel mindegyikből csak 1 üveg lehet nyitva, nincs a hordóban sem 20-nal több. Ha rend van a pultban egyszerűbb a standolas is. Jóval nagyobb és forgalmasabb hely kell ahhoz hogy másfél órába teljen standolni. 100-150 üvegnél mar elképzelhető. En se ma kezdtem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek egy ablakot Vásárhely belvárosában

Hódmezővásárhely - Csütörtök hajnalban ismeretlen tettes megrongálta Hódmezővásárhely egyik… Tovább olvasom