Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Vízszennyezést videóztak Vásárhelyen

Több mint három hétig őrizgette a vásárhelyi Hézső Bálint azt a felvételt, melyet a helyi szennyvíztelep mellett, a hódtó-kistiszai csatornán úszó szennyeződésről készített. Azóta az ismeretlen anyag eltűnt, de a csatorna vize egy helyen továbbra is fekete. A szennyvíztisztítóból a környezetvédelmi felügyelőség szerint sem került ki szennyeződés, ám a felvétel alapján helyszíni szemlét tart a környezetvédelmi bizottság.
Havránek Ferenc és a szennyezésről készült videofelvétel. A környezetvédelmi bizottságnak is bemutatta. Fotó: Tésik Attila
Több mint három hétig senkinek sem mutatta be a vásárhelyi Hézső Bálint azt a videofelvételt, melyet augusztus 9-én készített a hódtó-kistiszai csatornának a vásárhelyi szennyvíztisztító utáni szakaszán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja már a július végi nagy forróság idején felfedezte, hogy valamilyen szenny áll a csatornában, de csak több mint egy hét után vette fel videóra.

A felvételt bő három héttel később adta át a szomszédos utcában lakó Havránek Ferenc települési képviselőnek, anélkül, hogy az általa tapasztaltakat bárhová is bejelentette volna. A települési képviselő a körülbelül tízperces videót levetítette a környezetvédelmi bizottság legutóbbi ülésén.

– Miután működni kezdett az új tisztítómű – mondta Hézső Bálint – egy ideig akár félkilós pontyokat is lehetett fogni a csatornában, majd a vízminőség folyamatosan leromlott. Hozzátette ugyanakkor, azt nem tudja, hogy a szennyvíztisztítónak van-e köze a halfogyáshoz, ugyanis azt tapasztalta, hogy a csatornából eltűntek a pontyok, s ma már csak kis kárászok foghatók ki belőle.

A környezetvédelmi bizottság ülésén résztvevők a videofelvétel alapján sem tudták eldönteni, mi is úszhatott a vízen. Márky-Zay János szerint az akár elpusztult növényi maradvány is lehetett, mely azt jelezte, hogy a víz oxigéntartalma a meleg és a belé került, bomló szerves anyag miatt lecsökkent. A bizottság tagjai végül arról határoztak, javasolják, hogy a polgármesteri hivatal, illetve a tisztítót működtető Zsigmondy Béla Rt. képviselői közösen vizsgálják meg az érintett csatornaszakaszt.

Havránek Ferenc települési képviselő lapunknak elmondta, miután megnézte a felvételt, személyesen járt a helyszínen, s bár a vízen úszó szennyeződést – majd egy hónap után – már nem látta, a fekete víz erősen pezsgett. Ugyanezt tapasztaltuk mi is. Azzal, hogy a szennyvíztisztító fölötti szakaszának egy darabján is sötét és pezsgő volt a víz, egészen addig a részig, ahol a Tesco felől érkező nyílt és a hódtói lakótelep alatt húzódó, fedett csatornarészek össze nem folynak.

A Zsigmondy Béla rt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a szennyvíztisztítóban nem volt üzemzavar, az rendesen működött és működik jelenleg is. Csáki Imre vezérigazgató hozzátette: a kibocsátott víz minőségét a szakhatóságok és önmaguk is szigorúan ellenőrzik. A tisztítás során keletkezett szennyvíziszapot pedig centrifugált állapotban helyezik le az A. S. A. Hódmezővásárhely Kft. lelei úti kommunális lerakójában. Csáki Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúlt csapadékos időjárása során a városból bármilyen szennyeződés a csatornába kerülhetett, hiszen ez fogadja be a csapadékvizet a város nagy részéből.

Nem talált rendellenes működésre, szennyvíz kibocsátásra utaló jeleket az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Amint azt Kardos Attila igazgató elmondta: a szennyvíztisztító által kibocsátott, tisztított víz minőségét folyamatosan, naponta ellenőrzik, s nincs információjuk arról, hogy a telep bármilyen szennyező anyagot kibocsátott volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új képzési rendszer Vásárhelyen

Kétszázhuszonhét elsőéves hallgatóval kezdte meg az idei tanévet a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom