Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Zsuzsanna az amerikai fekete fiúkat is lenyűgözte

Hódmezővásárhely - Felvették volna az artistaképzőbe, de szülei nem engedték – dacból testnevelő tanár lett, és a kosárlabdázással forrt egybe a neve a vásárhelyi Nagy Zsuzsannának. Az Egyesült Államokban a tereken pattogtató, színes bőrű labdavirtuózok is befogadták.
Harminchét évvel ezelőtt a Tarjáni Általános Iskolában (akkor Zalka Máténak hívták) kezdett tanítani, és 2007-ben onnan ment nyugdíjba a 60. születésnapját a közelmúltban ünneplő Nagy Zsuzsanna. Nem tanár akart lenni, artista.

– Akkor Sümegen éltünk, és a szüleim a vasútállomás restijét vezették – emlékezett a tiniévekre. – Rengeteg vándorcirkusz megfordult a településen, majdnem minden előadáson ott lebzseltünk, és öcsémmel, Karcsival próbáltuk utánozni az artisták mutatványait. Egyszer hosszan figyelt minket valaki, majd arra kért, mutassak különböző spárgákat. Boros Imre, az artistaképző igazgatója volt. Hazakísért, egy jelentkezési lapot tett az asztalra, és azt mondta: a látottak alapján minden előzetes vizsga nélkül felvesz az intézetbe.

Vizsga nélkül felvették volna az artistaképzőbe, Nagy Zsuzsanna végül mégis kosaras lett. Fotó: Tésik Attila
Vizsga nélkül felvették volna az artistaképzőbe, Nagy Zsuzsanna végül mégis kosaras lett.
Fotó: Tésik Attila

Édesanyja széttépte a papírt, és kijelentette, nem akar állandóan azért izgulni, mikor esik le a trapézról, és töri össze magát. A 12 éves Zsuzsa akkor megfogadta: nem lehet eltántorítani a sporttól, testnevelő tanár lesz. 1972-ben végzett a szegedi tanárképzőn. Fő sportágával, a kosárlabdával a Bethlen-gimnáziumban, 16 évesen ismerkedett meg, Balogh Imsi pallérozta.

Vendéglátástól eltiltva

Nagy Zsuzsanna édesapja, Nagy Károly a Fekete Sas Szálló (akkor Béke) vezetője is volt, az viszont hamar kiderült: lánya nem a vendéglátásból él majd meg. Mikor jó erős kávét akart főzni, annyi alapanyagot tömött a gépbe, hogy az felrobbant. Máskor pedig az összes szendvicset ingyen odaadta a nincstelen, nélkülöző gyerekeknek, így kitiltották a pult mögül.

– Mivel alacsony voltam, kitaláltam egy speciális, csuklóból csavart horogdobást, ez ellen nem tudtak szabályosan védekezni. Sokan úgy hívták, Nagy Zsuzsa-féle dobás.

Vásárhelyen a H. Medoszban, a HVSE-ben, majd Szegeden a Tanárképzőben pattogtatott, öt élvonalbeli csapat hívta – két-két fehérvári és szolnoki, illetve egy fővárosi –, de nem tudott elszakadni Vásárhelytől. Amint elvégezte a tanárképzőt, visszatért tanítani.

– Harminc évvel ezelőtt, 1978/79-ben a nagymamánál kint éltem Los Angelesben – mesélte amerikai kalandját.

– Több Lakers-meccset is végigizgultam. Láttam, hogy a tereken kosaraznak a főként színes bőrű fiúk, és minimális angol tudásommal próbáltam „eladni" magam: szeretnék beállni közéjük játszani. Először nem lelkesedtek, de amikor látták, nem vagyok analfabéta, azon veszekedtek, Suzy melyik csapatba álljon

Olvasóink írták

  • 1. gumikacsa 2009. augusztus 11. 14:36
    „Isten éltesse a Tanárnőt! Engem is tanított a Zalkában, ott szerettem meg a kosárlabdát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 40-es táblánál is előznek a 47-esen

Hódmezővásárhely - A 47-es út szélesítése miatti sebességkorlátozás bevezetése után sokszor 90-nel hajtókat fotózott a rendőrség. Tovább olvasom