Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Citromsárga riasztást adtak ki Csongrád megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak igaza volt, pár órás pihenő után hétfőn újra megindult a zivatarok képződése. Eközben egész nap dolgozott Szegeden a katasztrófavédelem.
Hétfő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt Vas, Zala, Veszprém, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Nógrád Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye bizonyos járásaira. Az érintett területeken intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A sok eső miatt mára a Zápor-tó is
A sok eső miatt a Zápor-tó is kiöntött. Olvasó-tudósítónk délutáni képe, aki szerint reggel még magasabb volt a víz.

A szegedi tűzoltókat hétfőn a Mérey utcai tüdőgondozóba riasztották. A pince teljesen beázott, a vizet ki kellett szivattyúzni. Közel 60 centiméteres víz állt, a liftaknában pedig közel két méteres magasságban esővíz gyülemlett fel. A tűzoltók három szivattyú segítségével távolították el a vizet az egészségügyi intézmény alagsorából.

A tüdőgondozó elárasztott pincéjét szivattyúzták a szegedi tűzoltók. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Nem túl biztató kép. Van esély az újabb viharra:11:45-kor újra megindult az özönvíz. Önnél is nagyon esik? Mutassa meg!

Nálunk ennyire esik:

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu


A Magyar Közút diszpécserszolgálatától megtudtuk, a MÁV már értesült a Sándorfalvi úti lámpa hibájáról és már dolgoznak rajta. A Retek utca-Rózsa utca sarkán lévő lámpák a Közút rendszerében nem jeleztek hibát, mégsem működtek. Azóta a szerelők rendbehozták a beázott lámpákat.

Karnok Csaba fotóriportja a vihar nyomairól:

Nyomott hagyott a vihar Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)"Hétfő délelőtt átmenetileg kissé csendesebbre fordul az idő, majd újra megindul a zivatarok képződése. Összességében sokfelé valószínű holnap is zivatar, többfelé felhőszakadással, néhol jégesővel és viharos széllel. Az Alföldön van nagyobb esélye a hevesebb, tehát jéggel és 70-80 km/h-t meghaladó széllökésekkel kísért zivataroknak" - írja előrejelzésében Országos Meteorológiai Szolgálat.

Olvasóink jelezték, hogy a Sándorfalvi úti vasúti átjáróban az eső miatt nem üzemelnek a jelzőlámpák. Ugyancsak az eső tette tönkre a a Rózsa uta-Retek utca kereszteződésében a közlekedési lámpákat.

Az éjszakai vihar még ma délelőtt is folyamatos munkát adott a tűzoltóknak. A műveletirányításra a délelőtt folyamán szüntelenül érkeztek a bejelentések. Szeged területén összesen nyolc helyen kellett a felgyülemlett esővizet szivattyú segítségével eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A Fővám köz egyik épületének pincéjében másfél méteres víz állt. A Mars téren közel fél méteres vizet szivattyúztak ki a szegedi egységek. A Szentháromság utcában, egy alagsori lakást öntött el a víz, itt a lakók közel fél méteres vizet jelentettek be, amit a tűzoltók rövid időn belül eltávolítottak.

A Kárász utcai épületeket sem kímélte a rendkívüli időjárás, az egyik épület pincéjében körülbelül 60 centiméter magasságban állt az esővíz. A Dobó utcában mintegy száz négyzetméteres területen, 50-60 centiméteres magasságban lepte el a víz a pincéket.

Az esővíz nem csak a felszín alatt, hanem a felszínen is problémát okozott. A felázott talajban könnyen megdőltek a fellazult gyökerű, nagyobb fák. A Gógány utcában egy nagyméretű akác dőlt a kerítésre, a Kereszttöltés utcában pedig egy vendéglátóegység épületére szakadt rá egy nyárfa. Egy pusztamérgesi tanyaépülethez is riasztották a szegedi tűzoltókat, szintén kidőlt fához, amely lakóépületet veszélyeztetett.

A tegnap éjjeli és a ma délelőtti viharkárokkal kapcsolatban több mint ötvenszer (eddig 52)  riasztották az egységeket.

Korábban írtuk:

"Vasárnap a viharos, esős időjárás következtében összesen 37 esetben riasztották a tűzoltóság egységeit. A makói raj 7 helyszínen avatkozott be, kidőlt fáknál, leszakadt faágaknál végezték el a műszaki mentési munkálatokat. A hódmezővásárhelyi tűzoltó egységeket a város 5 pontjára riasztották. A forgalmi akadályt képező kidőlt fák, úttestre szakadt faágak mellett a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék is számos helyen problémát okozott. Házakat, pincéket öntött el az esővíz, melyet a csatornák nem mindenhol tudtak elvezetni. A szegedi egységet húsz esetben riasztották. Legtöbb munkát Szeged területén is a leszakadt, kidőlt fák adták a tűzoltóknak. A lehasadt faágak több esetben villanyvezetékekre dőltek, melyek fennakadást okoztak az áramellátásban is. Szeged területén több mint tíz helyről jelezték a lakosok, hogy a pincéjüket, lakásukat elöntötte a víz. A veszélyhelyzet elhárításában a ruzsai egység és az Ásotthalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vettek. A katasztrófavédelemhez a vihar megérkezésétől, körülbelül este fél 7-től reggel 6 óráig folyamatosan érkeztek a bejelentések. Az egységek a megye több pontján, egész éjjel dolgoztak a veszélyhelyzet elhárításán. A lakosoktól jelenleg is érkeznek a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések" - értesítette a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a delmagyar.hu-t.
Vasárnap

Megjavult az Országos Meteorológiai Szolgálat radarja. Ezen úgy látszik, még jön egy hullám.
Megjavult az Országos Meteorológiai Szolgálat villámcsapta radarja. Az éjfél körül érkezett harmadik zivatarhullámot már jelezte.
Vasárnap este 9 óra tájban, majd éjjel fél 1 körül ismét hatalmas felhőszakadás zúdult le Szegedre. A városban több helyen éjszaka bokáig ért a víz az úton. A Rókusi körút, a Csillag tér, az Etelka sor és a Vásárhelyi Pál út környékén különösen felgyűlt az esővíz. Olvasóink beszámolói szerint a víz sok pincét elöntött, és volt ház, ahol a mennyezetről jött az eső.

Vidó István Zoltán olvasónk írja, hogy Rókuson az út közepén maradt a Puskás utcában, a kocsi már nem ment tovább.

Huszka Zoltánné Andrea írja: "A Plázából a Szatymazi utcán jöttünk ki nemrég autóval a Rókusi körútra, végig a kocsi aljáig ért a víz. Még sosem láttam itt ilyet, durva!"

A Csaplár Benedek utca Szél Dániel fotóján.
A Csaplár Benedek folyó (egykor utca)  Szél Dániel fotóján.

A Makkoserdő soron a kerékpárúton a bringa kereke félig eltűnik a vízben, a csatornából pedig felfelé bugyog a víz - írja Kiss Marianna olvasónk.

A Szilléri sugárúti kerékpárút Csillag tér felőli szakaszára szintén csak triatlonosok vállalkozzanak!

A szegedi Szent Márk (azelőtt: Szent István) tér. Fotó: miss.hoogy
A szegedi Szent Márk (azelőtt: Szent István) tér. Fotó: miss.hoogy

A Petőfi sugárút és a Rákóczi utca sarkán éjfél körül tűzoltók dolgoztak egy kettéhasadt fa eltávolításán. A fa a járdára zuhant.

Kidőlt facsemete a Radnóti gimnázium mellett a szegedi Stefánián. Fotó: Panek Sándor
Kidőlt fiatal fa a Radnóti gimnázium mellett a szegedi Stefánián. Fotó: P. Sándor

Batiz Barbara olvasónk írja, hogy a Vásárhelyi Pál úton a körforgalomnál akkora víz van, hogy a fekvőrendőrt is belepte. Kiss Roland jelzi, hogy a Vásárhelyi Pál utcán a benzinkútnál az autó aljáig ér a víz. Nagy Anikó írja: "A Vasarhelyi Pálon mentünk este kb. fel 11-körül. A Bakai körforgalomtól a Merci kereskedésig sík víz volt az út."

A Pláza mögött... Fotó: Fehér Norbert
A Pláza mögött... Fotó: Fehér Norbert

Kiss Betti olvasónk Ásotthalomról írja: "Ásotthalom is kapott rendesen. A bajai utat pedig a szél miatt faágak borították, de az önkéntes tűzoltók már kimentek eltakarítani... ilyenkor, az éjszaka közepén!"

Az Alföldi utcából írja olvasónk, hogy a társasház udvarán öten lapátolták ki a vizet, és másfél órán át tartott...

Kalandpark egy felsővárosi játszótéren. Fotó: Üllei-Kovács László
Everglades egy felsővárosi játszótéren. Fotó: Üllei-Kovács László

Ferencz Attila szerint túl azon, hogy a pincében áll a víz, nagy az uszoda a Boldogasszony sugárúton végig, a Szent Antal körforgalomig.

Egy ideig nem jártak a 4-es villamosok, értesülésünk szerint azért, mert egy faág esett a sínekre. Az SZKT pótlóbuszokkal szállítja az utasokat a Kecskés-telepi végállomás és az Anna kút között.

Bozsó Melinda olvasónknál a vihar kidöntötte a parabola antennát, így nem látta a vízilabda meccset.

Margit Edit olvasónk írja, hogy Szabadka is megkapta a magáét, és Kárpáti Ádám szerint Kiskunhalason brutális eső volt, olyan széllel, hogy a fák is lefeküdtek, és folyamatosan elmegy az áram.

Baranyi Edit olvasónkkal együtt reméljük, hogy senkinek nem esett baja!

Az Idokep.hu információja szerint Hódmezővásárhelyen és Szentesen még 23.30-kor is esett.

Várjuk üzeneteiket, fotóikat, hol van nagy víz! online[kukac]delmagyar.hu

Szeged-Rókuson nagy víz áll az úton, csak lépésben lehet haladni. Fotó: Csáki Attila
Szeged-Rókuson nagy víz áll az úton, csak lépésben lehet haladni. Fotók: Csáki AttilaAz Alföldi utcában öten lapátoltuk másfél órán át a vizet... Fotók: Herédi Edit
Az Alföldi utcában öten lapátoltuk másfél órán át a vizet... Fotók: Herédi Edit

Gábor Gábor olvasónknál is leszu mit szivattyúzni.
Gábor Gábor olvasónknál is lesz mit szivattyúzni.

És így néz ki ugyanez egy IKV lakásban. Fotó: Illés Réka
És így néz ki ugyanez egy IKV lakásban. Fotók: Illés Réka


Korábban írtuk
Magyarország déli határa felé közelít egy kiterjedt kelet-nyugati zivatarfront. A horvát meteorológiai intézet radarképén jól látszik, hogy rövidesen a teljes horvát és szerb határ mentén eső lesz.

Zivatar közelít a Dél-Alföld felé. Forrás: meteo.hr
Zivatar közelít a Dél-Alföld felé. Forrás: meteo.hr


Korábban írtuk
Az Országos Meteorológiai Szolgálat radartérképén vasárnap délelőtt látszott, hogy Dél felől jókora zivatarzóna érkezik Csongrád megye fölé.

Dél-alföldi zivatarkép vasárnap 12 órakor az OMSZ radartérképén
Dél-alföldi zivatarkép vasárnap 12 órakor ...

Dél-alföldi zivatarkép vasárnap 9:48-kor az OMSZ radartérképén
és 9:48-kor az OMSZ radartérképén

Az előrejelzés szerint az ország déli felén már a délelőtti órákban is előfordul helyenként gyenge, mérsékelt intenzitású zivatar, a déli óráktól pedig egyre intenzívebb és kiterjedtebb zivatartevékenységre lehet számítani.

Kerékpárút a szegedi Szilléri sugárúton. Fotó: Üllei-Kovács László
Kerékpárút a szegedi Szilléri sugárúton, vasárnap délelőtt. Fotó: Üllei-Kovács László

Szegeden a vasárnapi eső vetett véget a hőségnek. Vidó: Üllei-Kovács László


A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás, mely során 20-40 mm eső eshet helyileg, de délután, este főként a déli tájakon és az Északi-középhegység térségében ennél több is hullhat.

Elsősorban az Alföldön van esély egy-egy hevesebb zivatar kialakulására is, amely nagyobb méretű jéggel és 70-80 km/h-t meghaladó széllökésekkel járhat.

Zivatarzónák az OMSZ radartérképén
Zivatarzónák az OMSZ radartérképén

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap országszerte bárhol lehet felhőszakadás

Négy megyére másod-, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a meteorológiai szolgálat felhőszakadás veszélye miatt. Tovább olvasom