Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

30:2

"Az iskolapadból generációk kerültek ki úgy eddig, hogy nem tanulták meg, mi az a 30:2."
„Jó utat kívánok, és remélem, nem lesz rá szükség" – mondja rendszerint az a kedves hölgy, akitől utasbiztosítást vásárolok, amikor külföldre utazom. Tudom, hogy rutinszerűen ismétli a mondatot, mégis megköszönöm, mert a közhely mögött nagy igazság lakozik. Az, hogy ha úgy hozza az élet, egy másodperc alatt felbecsülhetetlen kinccsé válik a máskülönben többnyire a szemetesben landoló, az út végére elértéktelenedő kötvény.

Így vagyunk a defibrillátorokkal is: többnyire csak egyszer van rájuk szükség, de akkor nagyon, mert emberélet múlik rajtuk. Szerencsére kevés olyan patika van ma már az országban, ahol ne lenne újraélesztő készülék, felkészülve a leváratlanabb helyzetekre, és szerencsére még kevesebb az olyan gyógyszertár, ahol már használták is őket. A patika tulajdonosa úgy van vele, inkább áldoz a defibrillátorra – akárcsak az egyszerű turista az utasbiztosítására –, mintsem azt megérje, hogy meghaljon valaki a gyógyszerre várók között.

A nyáron írtuk meg, hogy egy szegedi termelő vállalat defibrillátorokat vásárolt: jelentős összeget áldozott a vezetés arra, hogy a több telephellyel rendelkező, megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztató cégnél készenlétben álljanak az életmentő készülékek. A dolgozók egy csoportja pedig tanfolyamon sajátította el, mit kell tenni, amikor éles helyzetbe kerülnek. Volt oka a szervezésnek: az iskolapadból generációk kerültek ki úgy eddig, hogy nem tanulták meg, mi az a 30:2, vagyis az, hogy a 30 ütemes mellkasnyomás után 2 befújás következik. Ezt akkor is tudni kell, ha készenlétben áll az újraélesztő készülék.

Szombaton a 30:2 alapszabályát tanulhatták meg a szegedi Dóm téren azok, akik még sosem próbálták. Ha közülük csak egy ment életet, már nem volt hiábavaló.

Olvasóink írták

  • 2. szegedil 2010. szeptember 27. 21:35
    „Igaza van. Én megtanultam ott, és ennek nagyon örülök, mert elengedhetetlen tudás.”
  • 1. emo_katinka666 2010. szeptember 27. 18:57
    „aha, biztos... Én macskát élesztettem újra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másét nevelni

" Két hétig szinte egyetlen percet sem aludt, de aztán lassan helyükre kerültek a dolgok." Tovább olvasom