Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A harmadik sor

"Meglep az is, hogy ilyenkor ez a mindenben megosztott ország egységes méltósággal emlékezik."
Mindenszentekkor és halottak napján – Szentendrén és Kecskeméten is láttam már – kivilágosodnak a temetők. Gyerekkoromtól fogva szeretek naplemente után kimenni, mert olyankor lélekemelő a fényár.

Pilinszky János négysoros versének harmadik mondata jutott eszembe az idén: „Égve hagytad a folyosón a villanyt". Mert ahogy mécsesek és gyertyák pislákolnak, felrémlik: nemcsak a hátramaradottakat emlékeztetik az elhunytakra, hanem az életünk törvényszerű végállomását jelzik. Minden évben elgondolkodtat, mennyire belénk ivódott a szokás, hogy ilyenkor kimenjünk az eltávozottak sírjához.

Miközben rájuk emlékezünk, egyfolytában magunkra is gondolunk; mennyire nem beszélünk a halálról, mert az valahogy olyan kínosan személyes magánügy. Mintha kimondhatatlan tabu lenne, holott a legbensőbb félelmünket takargatjuk. Ahogy nem beszélünk a legdrágább szerettünk elvesztéséről, mert könnyek nélkül képtelenek vagyunk felidézni a kéztartását, a pillantását. Annak pedig, aki él és a legféltettebb kincsünknek, hogy is említenénk az elmúlást, hisz talán azt hinné, mi már az életet tervezgetjük, nélküle. Nem véletlen, hogy összeszorult gyomorral imádkozunk temetésen azért, aki legközelebb távozik közülünk.

Meglep az is, hogy ilyenkor ez a mindenben megosztott ország egységes méltósággal emlékezik. Van ebben valami reménykeltő, mint amikor valaki égve hagyja a villanyt, vagyis nem botorkálunk a sötétben.

Meghitt szokás azzal együtt, hogy az elmúlt húsz évben olyan világos van éjjelenként a sírkertjeinkben, mint a latin-amerikai országokban. Engem nem zavar, csak beszéljünk az elmúlásról, beszéljük ki magunkból a nyomasztó tehernek legalább egy részét. Azt sem találom bántónak, hogy kezdjük ezt is túlreagálni a töklámpákkal. Nincs kifogásom ellenük abban a reményben, hogy a töklámpák humora oldja a hangulatot odahaza, a temetőinknek pedig megmarad a mécses méltósága.

Olvasóink írták

  • 3. muci 2010. november 03. 14:11
    „Még sok ilyen írást!!!!!!!!Nagyon szép volt, anélkül, hogy teátrális, könnyekre hajazó ömlengéssé vált volna.”
  • 2. mazsolaszolo 2010. november 03. 08:20
    „Ez nagyon szép volt. Milyen jó ilyen lélekemelő sorokat olvasni. Köszönet érte!”
  • 1. jq 2010. november 03. 08:17
    „Sajnos nem egységes méltósággal, elég elolvasni a "Halloween a Hősök terén" c. Délmagyar cikket. Nem sokára a töklámpás lesz a menő, nem az ósdi temetőbe járkálás :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi csodák

"Szegednek kulturális fővárosi cím nélkül sem kell szégyenkeznie programkínálatával." Tovább olvasom