Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

A név ereje

"A hagyományos viselet és a házassággal kötelezővé lett névváltás odavesztét senki se siratja. Ám a hagyomány megtagadásában, a névválasztási szabadságban annyira kilendült az inga, hogy attól az is kiakad, aki igyekszik számba venni a változatokat."
Hiába, hogy nem a ruha teszi az embert, de a viselet minden alapinformációt elárult egy nőről a mai világunkhoz képest sokkal egyszerűbbnek tűnő múlt század elején. A ruha megmutatta, hogy a nő nagyjából hány éves és mennyire tehetős, mi a családi állapota. A névváltás pedig rögzítette, melyik család felel a gyengébbik nemhez tartozóért: hajadonként a szülői ház, feleségként viszont inkább a férj pereputtya. Magától értetődő volt, hogy így is nevesítették a nő jogfosztottságát.

Mindez nagyanyáink, anyáink ifjú korában inkább a kiszolgáltatottság jelzésévé szelídült. Hiszen formailag a nők is „jogképessé" lettek, még szavazhattak is. De az asszonynév maradt. Nagymamámnak így volt természetes, mert hitte is, hogy az asszonynév kötelez – például arra, hogy egyben tartsa a széthullóban lévő családot. A férj nevének „-né"-vel toldott változata viszont védelmet nyújtott az anyáink korosztályában elszaporodó elhagyott asszonyoknak, a gyerekeit egyedül nevelőknek.

A hagyományos viselet és a házassággal kötelezővé lett névváltás odavesztét senki se siratja. Ám a hagyomány megtagadásában, a névválasztási szabadságban annyira kilendült az inga, hogy attól az is kiakad, aki igyekszik számba venni a változatokat. A skála kiszélesítésével tán az a jogalkotó célja, hogy a néven ne múljon. Mintha állam bácsi azt mondaná: mindegy, hogy ilyen vagy olyan néven, magyarok, csak házasodjatok – és sokasodjatok!

Pedig az utód világra jötte még egyet csavarint e neves helyzeten. A gyermek ugyanis – szüleinek megállapodása szerint – apjának vagy anyjának családi nevét viselheti. De: a házasság fennállása alatt született közös porontyoknak csak azonos családi neve lehet. A közös házassági nevet viselő házastársak csemetéje pedig csak e közös vezetéknevet viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján viszont kicsinyük az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti... A korlát mindössze annyi, hogy a gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.

És akkor még szót sem ejtettünk az utód keresztnévéről... Ha a névváltozatok közül sikerül kiválasztania a párnak az egyedül üdvözítőt, mert az összetartozásukat kifejezőt, akkor kimondhatjuk: a házasság alapja szilárd.

Mert a névválasztás kötelez – a névadás a család jövendő sorsát is befolyásolja. Főleg ha hisszük: a név varázsos erejű.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palota

"Szégyellem, de nincs beállítva az autórádiómon a szegedi körzeti stúdió sávja.… Tovább olvasom