Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A sokk

"Ez az ezermilliárd fölötti elvonás azért kell, hogy az államcsődöt megelőzze a kormány, vagyis elhárítsa, amit részben maga okozott 7 éves ciklusa alatt."
Tovább fogja emelni a Bajnai-kormány a költségvetési egyensúly miatt szükséges megszorítások összegét. Tavaly október óta Gyurcsány Ferenckormánya háromszor növelte, Bajnai Gordon pedig most másodszor módosítja a költségvetési kiigazítást. A csomagban, amely lassan 1100 milliárd forint fölé megy, a már ismert kiadáscsökkentési intézkedések mellett meg fog jelenni az áfaemelés is.

Minderre azért lesz szükség a kormányfő szerint, mert a gazdasági teljesítmény még jobban elmarad a vártnál, vagyis a költségvetésnek még kevesebb adóbevétele lesz. A kevesebb fogyasztás, kisebb gazdasági teljesítmény, kevesebb munkahely, még kevesebb fogyasztás spirálból, vagyis a tulajdonképpeni gazdasági válságból azonban a költségvetési kiigazítás önmagában nem fog kiszabadítani. Ez az ezermilliárd fölötti elvonás azért kell, hogy az államcsődöt megelőzze a kormány, vagyis elhárítsa, amit részben maga okozott 7 éves ciklusa alatt, részben pedig nem volt ereje a rossz folyamatokon változtatni.

Milyen rossz folyamatokról van szó? Valójában Magyarországra most száll vissza a Kádár-kor: a rendszer megszerettetésére felvett hitelek, a meg nem termelt szociális elosztás, az a mélyen meggyökereztetett hit, hogy mindez jár az államtól, mindez egyenlően jár, attól függetlenül, hogy mennyi értéket sikerült előállítani. Az, hogy nem ösztönözte eléggé az embereket az öngondoskodásra, és arra, hogy okosan saját kezükbe vegyék sorsukat. Ezt a háttér nélküli jóléti érzést hagyományozta a szocializmus a rendszerváltozás utáni Magyarországra, amely nem tudott megbirkózni vele. Nem volt meg az a sokk, ami ráébresztette volna az embereket, hogy saját teljesítményüktől függ a jólétük, a szolidaritás pedig nem az államtól járó manna, hanem a társadalom összetartásából következik, és ezért szintén meg kell (és érdemes) dolgozni.

A sokkot sajnos megkaptuk. A nemzetközi gazdasági válság olyan helyzetben érte Magyarországot, amelyben a szociális kiadásokat csökkentenie kell, pusztán azért, hogy elkerülje az államcsődöt. És ezután még valamit kell tennie, hogy a felszabaduló pénzből jelentős adócsökkentést finanszírozhasson, ami végre beindíthatja a gazdasági növekedést. Ez a „valami", vagyis a lényeg azonban nem ismert Bajnai Gordon egyéves programjában.

Olvasóink írták

 • 13. madártej 2009. április 23. 10:26
  „Mi a fene köze van az ellenzéknek ahhoz, hogy a kormány milyen törvényekkel vezeti az országot? Nem értöm.”
 • 12. jq 2009. április 22. 08:09
  „10. logaritmus

  A 2. hozzászóló hibáztatta az ellenzéket. A cikkel nincs bajom, kimond olyan dolgokat, amiket egyesek nem szeretnének meghallani”
 • 11. 620927 2009. április 21. 16:37
  „lehet, hogy sok pénz kimegy csp-re, meg szocpolra,de ha megnézed a mai magyar átlag keresetét, ami jórészt minimálbér (kivéve az állami szektort és pénzintézeteket), igenis szükség van rá.
  persze, nem helyes a fizetők sarcát boldog-boldogtalannak odaadni, de ha megnézed, nagyon sok fiatalnak nem is lenne esélye önálló életre ezek nélkül. Másrészt lehetne egy ésszerű határt szabni, csak mi mindig átesünk a ló túlsó oldalára. pl. amikor keresethez volt kötve a csp. (a´ la Bokros), annyira alacsonyra tették a határt, hogy nagyon sok olyan kihullott a rostán, akinek módfelett nagy segítség volt a gyerekek taníttatásánál, a "megélhetési" nagycsaládosok persze szépen bent maradtak, és éppen ők azok, akik a nagykalapba nem akarnak tenni, csak kivenni belőle.
  Az egészségügyi reformnak pedig annyira rossz volt a kommunikációja, hogy az valami rémísztő. Bocsika, de nekem a béremből még havonta lerántják az (szerencsémre) igénybe sem vett ellátás árát, közben pedig azt hajtogatni, hogy nekem is részt kell vállalnom a terhekből, enyhén nonszensz. Ráadásul, ha egyáltalán valamilyen ellátást akarnék kapni, magánrendelésre kéne mennem, vagy akár meg is dögölhetek.”
 • 10. Logaritmus 2009. április 21. 15:13
  „8. jq: ki és mikor írta/mondta azt, hogy az ellenzék a hibás mindenért? Szerintem senki. A kormányzás az MSZP kezében volt és van, ők felelnek a saját jó és rossz húzásaikért és részben azért is, hogy az egyébként szükséges és jó reformokat hagyták kicsúszni a kezükből és engedték, hogy pl. az egészségügy reformja olcsó demagóg népszavazás célpontja legyen.”
 • 9. Logaritmus 2009. április 21. 15:11
  „5. 620927: szerintem nem meglepő, hogy az állam a szociális kiadásokon akar spórolni akkor, amikor pl. idehaza (emlékeim szerint) 540.000 rokkantnyugdíjas van, míg Szlovákiában alig 70.000. Itthon alanyi jogon jár a GYES, a szocpol azoknak is, akik totálisan nincsenek rászorulva. Egyáltalán nem baj, ha az állam nem fizet 13. havi nyugdíjat akkor, amikor egyrészt erre nincs pénz, másrészt meg senki nem fizetett aktív korában 13. havi járulékot. Nemde? A társasági adó, az ÁFA emelése, stb. meg éppen nem vagy nem csak a szegényeket érinti hanem mindenkit, sőt a gazdagokat leginkább. A havi cégautó adó és a luxus ingatlanadó sem a Cserepes soron vásárlókat szorongatja meg.

  Az "emberek feje felett" lehet dönteni, de annak az a vége, hogy népszavazással, tüntetéssel, összefogással hirdetnek ellene harcot és mivel mindez alkotmányos és jogszerű nyomásgyakorlás, mégiscsak okosabb folyamatosan egyeztetni.

  A hazai cégek többsége leginkább 1-10 főt foglalkoztat, míg egy multi akár sok ezret. Szerintem normális dolog, hogy az ekkora cégek kapjanak bizonyos kedvezményeket, Szegeden is jó lenne ha működne egy AUDI méretű óriás. :) Ja, és ha megnézed a multik közül csak a nagyon munkaigényesek húznak el, a normálisabbja marad sőt ide települ több hasonló is.

  6. kakukktojas: peeeeersze, nehogy szó essen a Fideszről, KDNP-ről mert sérül a becsületük, ugye?! Hahaha... Sajnos abban, hogy 1989 óta olyan dolgokban nem történt változás, mint az alanyi jogon járó szociális támogatások eltörlése, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele, a pazarló egészségügy reformja, a hasztalan diplomákat adó felsőoktatási intézmények finanszírozásának átalakítása, a földgáz függőségtől való szabadulás, a pazarló és lassú (!!!) közigazgatás reformja abban alaposan benne van mindegyik kormány, Antalltól, Horntól, Orbántól, Medgyessyn át egészen Gyurcsány Ferencig. A költségvetés nagyobb része ilyen tételekre megy el. Ezek nem féligazságok, hanem a keserű valóság a népharagtól és a demagógoktól félő politikusainkról.”
 • 8. jq 2009. április 21. 15:10
  „Kedves Logaritmus!

  Az is vulgáris meg provinciális (ezen kívül rendkívül szánalmas is) hogy egy 7 éve hatalmon levő kormány felelősségét a gonosz ellenzékre próbáljuk hárítani.”
 • 7. mugri 2009. április 21. 14:05
  „´Eötvös Pál: Az ekho eltörlésével több száz újságíró veszítené el az állását
  2009. április 21., kedd 13:40 InfoRádió
  Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho esetleges megszüntetése több száz újságíró azonnali elbocsátását vonná maga után - mondta az InfoRádiónak a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke azt követően, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter egyik nyilatkozatában a zömében sajtómunkások és művészek által igénybe vett adózási forma felszámolását helyezte kilátásba.´
  Ebbeja zekkhóbba a firrkásszokk csakk 15%-all adooznnak.kk Mosstan sirr a szállyukk nékkijük, penig ekéne törőnni jaztatat a zekkhott, hoggy télleg együt tuggyanakk sirrni anéppell, hisszen ojjan szípenn própaganndázznak az eevónásokk melettt, he-he:)))”
 • 6. kakukktojas 2009. április 21. 12:35
  „"Ez az ezermilliárd fölötti elvonás azért kell, hogy az államcsődöt megelőzze a kormány, vagyis elhárítsa, amit részben maga okozott 7 éves ciklusa alatt, részben pedig nem volt ereje a rossz folyamatokon változtatni."
  A TELJES FELELŐSSÉG AZ MSZP-SZDSZ KORMÁNYZATÉ !. Az okfejtésben vannak talán féligazságok, csakhogy a helyzetnek " a jóléti rendszerváltásnak " a magyar nép egyes rétegei bizonyos mértékig haszonélvezői voltak talán, de semmiképpen sem okozói. Okozói talán csak annyiban hogy elhitték a sok hazugságot, amit egyes médiumok elébük tártak, és nem a megfelelő gombot nyomták meg a megfelelő helyen. Aztán mára ugye előáll az az abszurd helyzet, hogy aki a felelős, és okozta a bajt, az ad majd gyógyírt is a sebekre. Sohanapján. A világ nem így működik. A betegség csak súlkyosbodni fog minaddig, amíg hazug tolvaj bandától várjuk, vagyis várják egyesek a megoldást.”
 • 5. 620927 2009. április 21. 11:23
  „Hát a cikk tényleg nagyon szép is, meg jó is, csak mindenki arról feledkezik el, hogy amikor az elköltött milliárdokról van szó, mindig a szociális kiadások a hivatkozási alap. Csakhogy a közember ezekből a pénzekből nagyon keveset lát, néhány kivételezett viszont érdekes módon hirtelen, és feltűnő mértékben jól él.
  A másik dolog, ami szemet szúró, hogy ma Mo.-n alig van olyan, hogy valamilyen törvény megszavazásához ne lenne elég 50%. Minek ide széles társadalmi elfogadottság, amikor ez a helyzet bőven lehetőséget ad az emberek feje fölötti döntésekhez. Ráadásul érdekes módon, amikor megszorításokról, takarékosságról esik szó, mindig azoknak kell megértőeknek lenniük, akik egyébként is szolídan élnek.
  Tisztelt vezetőink nagy megtiszteletésnek veszik, hogy ez alatt a húsz év alatt mindent eladthattak, döntő fontosságú cégeket, szolgáltatókat, beállítódtunk idegenek kiszolgálására. Saját termékünk nagyon kevés maradt, hazai vállalkozóinkat az első perctől kezdve adóztatják, a külföldről bejövő cégeket támogatják, aztán, ha a támogatás ideje lejár, úgy elhúznak, mint a szél.
  Az ellenzék pedig kivonul, pedig, akik rájuk szavaztak, azt várnák, hogy kiálljanak értük.
  Egyetlen képviselőnek sem lenne szabad pártlistán bejutnia a parlamentbe, mindegyiknek vállalnia kellene a felelősséget leadott szavazataiért. Láthatóan itt az eredménye a csordaszellemnek.
  Ráadásul szerintem keresni kellene a világban még egy olyan országot, ahol legalább baj esetén ne fognának össze az országot innen-onnan irányítók”
 • 4. Logaritmus 2009. április 21. 10:11
  „3. jq: elég vulgáris és provinciális az az álláspont, hogy az ellenzék azért ellenzék, hogy mindent ellenezzen. :/ Nem az a dolga, hogy direkt keresztbe tegyen minden szándéknak és sportot űzzön a kormányzás technikai ellehetetlenítésében. Persze, nem kell "szeretgetni" sem a kormányt, sőt ha elbaltáz valamit akkor határozottan fel kell szólalni ellene ÉS szerintem a hitelesség miatt ilyenkor illik javasolni valamilyen ésszerű alternatívát. Anélkül az egész csak óvodás tempó, dacoskodás, üres beszéd és fikázás. Értem én, hogy mi magyarok úgy általában egymás közti személyes kapcsolatainkban is sokszor viselkedünk így, de a politika lehetne példamutató, legalább ebben a dologban.

  Kedves Panek Sándor! Ezt az írást örömmel olvastam, szerintem korrekt, a valóságot jól megragadó, nem vagdalkozó és politikai reklámtól átitatott publicisztika. A "még valami" egyébként benne van a kormányprogramban, és a pénzügyminiszter nyilatkozataiban is. :)”
 • 3. jq 2009. április 21. 08:14
  „Az ellenzéknek, mint a nevéből is következik, nem az a dolga, hogy a kormányt kívülről támogassa. A kormányzás a kormány dolga, és az ő felelőssége, hogy jól vagy rosszul mennek a dolgok. Ha csak az ellenzékre tud mutogatni, akkor cseréljenek helyet, hagy mutassa meg a másik, hogy nem csak kritizálni tud :)”
 • 2. Csirén 2009. április 21. 07:49
  „...mint újságírói objektivitás.
  Az valahogy elmaradt, hogy a FIDESZ 7 éven át fáradhatatlanul keresztbe tett minden gazdaságpolitikai és egyéb intézkedésnek.
  Utcára vitte a csőcseléket, ( aztán persze "elhatárolódott") "megnyerte a viztitdíj csatát ( és ki vesztett, hát persze, hogy mi akik bérből és fizetésből élünk, kizárólag legális jövedelemmel) stb.
  Nem is kell folytatnom, minden épeszű ember látja.”
 • 1. marslakó 2009. április 21. 07:17
  „Jó okfejtés. A "társadalom összetartásából" következő szolidaritás fogalma viszont homályos. Megtenné a szerző, hogy két mondatban kifejti, mire gondolt?
  Köszönettel:
  egy marslakó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi az annyi?

"Az utóbbi két évtizedben a romák helyzete rengeteget romlott ebben az országban." Tovább olvasom