Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

A válság divatja

"Aki most – a magyar demokrácia legmélyebb válsága idején – az indulatos szavak helyett arra kezd figyelni, hogyan öltözik a tévéképernyőre tévedő politikus, érdekes jelenségek tanúja lehet, és gondolatban átértékelheti az elmúlt tizenhat év több fontos momentumát."
Tizenhat év alatt eljutottunk a Vörös Október Ruhagyár öltönyeitől az izzadó arc fölött pompázó prémes szélű vezéri süvegig. Hosszú, rögös út volt.

Aki most – a magyar demokrácia legmélyebb válsága idején – az indulatos szavak helyett arra kezd figyelni, hogyan öltözik a tévéképernyőre tévedő politikus, érdekes jelenségek tanúja lehet, és gondolatban átértékelheti az elmúlt tizenhat év több fontos momentumát. „A férfiak öltönyeinél a sötét színek domináltak: a fekete, a szürke és a kék. Kivéve a szocialista párt kétfős 'frakcióját', amely világos zakóban érkezett." Így írt a Délmagyarország 1990. október 24-én az új szegedi közgyűlés megalakulásáról. Vagyis a helyi MSZP-sek tisztában voltak azzal, a politikusnak nem csak a szavára figyelnek nagyon az emberek. A világos és a sötét egyszerű ellentétére építő üzenet később is előbukkant: a legenda szerint 1998-ban a tévévitára Orbán Viktor szándékosan választott lazább, világosabb öltönyt, Horn Gyulához képest öltözött.

Ami Csongrád megyét illeti, a kilencvenes évek végére sokan megtanulták, hogy a csokornyakkendős vásárhelyi urat Rapcsák Andrásnak hívják, a szentesi Szirbik Imréről pedig nem csak a városában tudják, hogy van macis nadrágtartója és macis nyakkendője is. Ez az ő védjegye, mint a városi karnevál idején felöltött egészalakos macijelmez. Akik megszilárdultak a posztjukon, kitapasztalták, mi áll jól nekik, és azt is, milyen körülmények között hat páncélnak az öltöny. Az elegáns, de nem feltűnő ruhának is lett üzenete: „ne a ruhámat figyeljék, hanem azt, amit mondok".

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor öltözete nem sokban különbözött tavasszal, így a nézők oda tudtak figyelni például arra, kinek mennyire remeg a hangja az elején. Akik viszont most látták Kövér László dúsra növesztett bajuszát, kurucosan hosszú fürtjeit, miközben bejelentette, elmarad a Fidesz-nagygyűlés, úgy érezhették magukat, mint a rendszerváltozás idején.

Ez most egy fontos pillanat. A Kossuth téren összegyűlt alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait, valamint a tévé ostromlóit többször mutatják a híradók, mint a megszokott arcokat. Látni sötét öltönyt, világosat, nyakkendőt – kockás, lobogó inget, zászlót a nyakban, nomád nemezsüveget. Ez itt nyilván egy elfogult vélemény, de szerintem nem lenne jó, ha most ilyen radikálisan változna a divat a magyar politikában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magánítélet

"A Névtelen Gimnazista – ő maga választotta ezt a fedőnevet – idős, komoly férfi, néhány… Tovább olvasom