Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Adok-kapok

"Az ember azt sem tudja, kinek segítsen inkább – aztán kiderül, hogy helyben is van kit támogatni."
Jobb adni, mint kapni – tartja a régi mondás. Van is benne valami, hiszen örülhet, aki megengedheti magának, hogy jótékonykodjon. Ez is biztos jele annak, hogy ő maga nem szorul segítségre. Sikeres jótékonysági akciót szervezni ugyanakkor egyre nehezebb, hiszen egymást érik a felhívások: segítsünk a vörösiszap-áradat károsultjain, a japán földrengés vagy a líbiai konfliktus miatt szenvedőkön. Az ember azt sem tudja, kinek segítsen inkább – aztán kiderül, hogy helyben is van kit támogatni. Talán ez a legemberibb módja az adakozásnak, mert akik adnak és kapnak, talán ismerik is egymást. Nemrég számoltunk be egy jótékonysági futballmeccsről, amelyen a médiaválogatott mérte össze erejét a makói civilek csapatával. Az akció révén befolyt 100 ezer forintot a helyi kórház gyermekosztálya kapta.

Most az egyik óvoda javára rendeznek árverést a világhálón sztársportolók relikviáival a Maros-parti városban. Az akció mellé személyesen is odaállt a világbajnok motorversenyző, Talmácsi Gábor, aki nemcsak felkínált néhány személyes tárgyat az aukcióra, de el is jött az apróságok közé. Ez pedig nagy dolog – ha egy jótékonysági akció mellé ismert ember áll, az nagy lökést tud adni az adakozási kedvhez. Őszintén szólva eddig nem becsültem sokra a Való Világot – sem a műsort, sem a képernyőn magukat mutogató embereket –, azt viszont nemes gesztusnak tartom, hogy ők is jótékonykodásra buzdították a nézőket. Össze is jött 177 millió forint az éhező gyerekek étkeztetésére, ami azért manapság nem csekély összeg. Ha más haszna nem is volt a Való Világnak, ennyi mindenképp, s ha már ennyi embert, ennyi adományt meg tudtak mozgatni a szereplők, ám legyen: tartsák magukat nyugodtan sztárnak.

Talma persze más kategória. Az ő sportteljesítménye vitathatatlan, ezrek példaképe, és bár idén éppen nem indul a vébén, biztos vagyok benne, hogy hallunk róla még. Mégsem viselkedett sztárként: rokonszenves szerénységgel, közvetlenséggel fogott kezet mindenkivel, dedikált, fényképezkedett. Még azt is bevallotta: jó érzéssel tölti el, hogy noha idén nem látjuk majd a világbajnokságon, rajongó szeretettel várták. Úgy látszik tehát, van igazság abban a régi mondásban is, hogy aki ad, gazdagabbá válik általa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-ezd újra!

"Az idén más kérdések fogalmazódnak meg: lesz-e SZIN, ha igen, milyen?" Tovább olvasom