Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Aktív ágyak, kemény csaták

"A számokat és a tényeket látva egyértelműnek tűnik: a vásárhelyi kórház ügyében kormányoldalról túllőttek a célon. A hatalmas, országos visszhangot kiváltó tüntetés után a baloldalnak tulajdonképpen könnyű a feladata. Először is fel kell ismerje: Vásárhellyel nem lehet szórakozni."
Tételezzük fel, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter ért a munkájához. Tudom, napjainkban e mondatot az ország túlnyomó többsége eleve kizártnak tartja, a politikus a népszerűségi lista utolsó helyén áll az amúgy sem favorizált kormányzatban.
Mégis játszadozzunk el ezzel a morbid gondolattal!

Ha ért hozzá, akkor valószínűleg hosszas szakmai vizsgálódás után döntött úgy, hogy Hódmezővásárhelynek a jelenlegi 315-tel szemben 161 aktív ágyszámot javasol.
Csakhogy másfél héttel ezelőtt egy lovasberényi (Fejér megyei település, közvetlenül Felcsút szomszédságában. Jó, nem?) koalíciós fejtágító után változtattak a számokon. A berényi találka különben annyiban hasonlítható a nagy sikerű őszödihez, hogy ez is zárt körű volt, így pillanatok alatt kiszivárgott az ágyszámcsere.

Jelesül: miközben a szocialista vezetésű Szeged, Szentes és Makó városában minimálisan, de nő az aktív ágyszám a tervezetthez képest, addig az amúgy is legtöbbet vesztő Vásárhelyet további csaknem 30 százalékkal ismét megkurtították. A 315 helyett mindösszesen 116 aktív ágy maradna.

Amikor mindez két nappal a titkos ülés után Lázár János fülébe jutott, felugrott a vérnyomása. Érthetően. Hiszen, ha – horribile dictu! – Molnár Lajos ért a szakmájához, akkor az újabb igen jelentős csökkentésre csak az erőt fitogtató politikai helyzet adhat magyarázatot.

Lázár az erőre erővel válaszolt. Demonstrációja eredményeként az alig ötvenezer lakosú, jobboldali gyökerű város minden negyedik polgára aláírta a tiltakozó iratot, és alsó hangon is legalább tízezren tüntettek vasárnap Vásárhelyen a kórházért. A megmozdulás mérete minden várakozást felülmúlt, ennyi ember radikális tömegnek akkor sem nevezhető, ha nem hiányoztak a felesleges, visszatetsző és szélsőséges megnyilvánulások.

A számokat és a tényeket látva egyértelműnek tűnik: a vásárhelyi kórház ügyében kormányoldalról túllőttek a célon. A hatalmas, országos visszhangot kiváltó tüntetés után a baloldalnak tulajdonképpen könnyű a feladata. Először is fel kell ismerje: Vásárhellyel nem lehet szórakozni. Beláthatja akár titokban, ez úgyis rendszeresen bejön. Hivatalosan pedig elég saját miniszterének igazat adnia azzal a 161 ággyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vissza az előleget!

"Negyven évvel ezelőtt azonban szinte még minden sarkon volt egy ügyfélszolgálat, mindig volt egy… Tovább olvasom