Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Álmok, harmadosztályon

"Ne áltassuk magunkat: Szeged labdarúgása már vagy negyven éve nem olyan kiváló, hogy a várost a magyar labdarúgás fellegvárai közé sorolják."
Ne áltassuk magunkat: Szeged labdarúgása már vagy negyven éve nem olyan kiváló, hogy a várost a magyar labdarúgás fellegvárai közé sorolják. Bár értünk el sikereket, leginkább csak sajnálkozó mosoly kísérte Szeged mindenkori legjobb csapatának liftezését az első és a másodosztály között, már ha egyáltalán sikerül beugrani a liftbe, amikor felfelé haladt. Mondhatnák, éppen ezért ne is vesztegessek sok szót a szegedi foci jelenlegi sanyarú állapotára.

Ám nem könnyű megkerülni a siránkozást egy olyan nap után, amikor megszemléltem a stadionnak szólított Tisza-parti pályát, ami a most épülő Tisza-palota tövében egyre inkább egy elhanyagolt romnak, mintsem sportolásra alkalmas területnek tűnik. És persze a szegedi futballcsőd még inkább elszomorító, ha az elmúlt héten befejeződött bajnokságok táblázatait böngészve azt látjuk: Csongrád megye székhelyéhez képest már egy párezres falu csapata (mondjuk Bőcs) is szinte elérhetetlen magasságokig jutott.

Ahhoz meg már a bátorságot sem merem venni, hogy Kecskemétet említsem, ahol soha korábban nem volt NB I-es gárda, és első szezonjukban máris az ötödik helyen végeztek, míg a Szeged városával egy kategóriában emlegetett regionális központ, Debrecen már a negyedik bajnokságát nyerte meg.

Valamit nagyon elrontottunk, és ezzel a megállapítással aligha vetettem újdonságot a papírra. Mert ha nem is volt túl fényes a szegedi foci elmúlt fél évszázada, azért az idősebbek emlékeiben él még jó néhány kiváló szegedi labdarúgó neve, olyanoké, akik csapatukkal a Felső Tisza-parton (a SZVSE pályán) egy-egy gyomrost be tudtak vinni még az akkoriban európai szinten is jegyzett sztárcsapatoknak (emlékezz: FTC, Újpest) is.

Most viszont hálát rebegünk a sorsnak, mert Szeged első számú együttese nem esett ki a túl izmosnak aztán nem nevezhető NB III-ból, hálát a Makónak, aki viszont egyetlen legényként menti meg immár évek óta a Csongrád megyei foci becsületét. És az álmaikat harmadosztályúra méretező szegedi focihívek örülhetnek, mert legalább a Maros partján értékelhető csapatban játszanak a Tisza mellett felnőtt focisták is. Csupán azok, persze, akiket nem „raboltak el" fővárosi, az ország más tájain működő klubok.

Szeged ugyanis nem szűkölködik tehetségekben. Már ami a labdát kergetőket illeti. Hogy az alkalmatlanok és a tehetségesek aránya milyen a szegedi sportot, ezen belül a labdarúgást irányító és szervezők között, ki, miben és miért vétkezett? Nos, erről – tekintettel az oly nagyon óvott személyiségi jogokra – inkább ne beszéljünk.

Olvasóink írták

 • 7. ultra 2009. június 23. 12:33
  „Emlékeztek még?

  Egypár éve volt, SZEGED-Honvéd, nb3-as szegedi csapat, kupameccs, SZERDA, 15 ÓRA, ESŐS IDŐ...
  2500-3000 néző az ETELKA SORI STADIONBAN!

  Hogy igény van a focira azt jelzi a fenti adat!

  Még itt szegeden nem fogták fel a városvezetők, hogy mennyi szavaatot lehet NYERNI/BUKNI ezzel a témával, elég szar helyzetben vannak a "tisztelt" városvezetők, ezzel még egypár lapátot rádobálnak, de sebaj, lesz még itt NB1-ES FOCI!”
 • 6. csakaszeged 2009. június 23. 10:31
  „Igen is van igény Szegeden is focira! Amikor még volt szegeden 2. osztályú foci kb annyi ember járt ki mint amennyien kijárnak ma egy pick-veszprém meccsre. A többi pick meccset nem írom mert azon általában annyi néző van mint egy jobb nb3 meccsen. Igaz a 2. osztályú szegedben amikor még MAGYAR kézben volt az egyesület, nem játszottak akkor nevek mint az ősmagyar puljasevics vagy gjonea stb még sorolhanám, a nagyobbnál nagyobb "sztárokat" a balkánválogatott pickből. Elég vicces! Az FC Szeged anno szinte csak saját nevelésű, szegedért a szívüket kitevő játékosokból állt. Akik tényleg a városért és egymásért küzdöttek. A nagyszerű puki úr és társai pedig az euróezrekért küzdenek. És a mai napig a labdarugás az a sport Magyarországon és a világon is, ami a legtöbb gyereket megmozgatja. Ha pedig nincs pálya és nincs egy minimum 2. osztályú csapat akkor a gyereknek ki legyen a példaképe, hogy kapjon plusz lökést. Mert persze rajonghat Steven Gerrardért vagy C. Ronaldoért, de nincs neki ott egy Puskás Öcsi, vagy Bene Feri, vagy Sándor Tamás, hogy őt hétről hétre lássa, esetleg egy ankéton beszéljen vele kérdeést tegyen fel neki. Mert Tisztelt Városvezető urak, egy gyereknek óriási élmény az, hogy az ő CSAPATának egyik játékosától megkérdezhette, hogy mi a kedvenc étele, itala stb. ÉS igen tisztelt Városvezetők a belefektetett pénz megtérül ám elöbb utobb, lásd Debrecen. Csak hát ott a polgár jenő úr az nem egy ciklusban gondolkodott, gondolkodik, hanem abban, hogy egy CSAPAT vigye hírét a városnak Európába. És amikor a Zalaegerszeg megveri a Manchestert akkor ne az legyen a legnagyobb problémája európának, hogy hol van Zeg és hogy is kell kimondani, hanem tudják, igen Magyarországon van ahol rengeteg tehetséges labdarugó nő fela mai napig és velük igen is számolni kell! Érdemes lenne a foci történelem könyvébe visszalapozni 10 esztendőt a Városvezetőknek és megnézni goy a fél NB1 szezonban szegeden átlagosan hány néző volt kint! Hát szerintem ez a tömegsport és erre igen is van igény egy 160.000 városban!”
 • 5. upasese 2009. június 23. 07:50
  „Ha a szegedi felnőtt focit ´csak´ 30 millával támogatná a város évente, abból ki lehetne állítani egy Makó szintű csapatot. Biztos vagyok benne, hogy még ennek a gyenge magyar focinak a másodosztálya is 2-3 ezer nézőt legalább kivonzana a stadionba ha csak egy picit is jobban szerepelne a csapat (pl. mint a Makó).
  Ez kb. kétszer annyi lenne, mint a kézilabda meccsek látogatottsága és hangsúlyozom még csak másodosztályról beszélünk. Mi lenne itt első osztályban? Tudnak lelkesedni az emberek a fociért is!!
  A kézilabdára és női kosárlabdára (utóbbi nem sok embert érdekel) iszonyatos pénzeket költ a város és vállalkozókat ösztönöz arra, hogy támogassák ezeket a sportágakat. Ez érthető is (főleg a kézilabda, mert a női kosárlabda nem igazán érdkel senkit máshol sem), hiszen hírnevet hoznak Szeged városának. Viszont emellett adhatnának csak egy picit többet a szegedi focinak, hogy azok az ex-szegediek, akik ma a Makóban játszanak, hazajöjjenek. Néhény év után a Tisza Volán fiataljainak fokozatos beépítése magától hozná az első osztályt és talán a helyi vállalkozók szerepvállalását is a fociban!

  Szebb jövőt a szegedi focinak és egy kicsit több támogatást Tisztelt Képviselők, Városvezetők!”
 • 4. k.elvis 2009. június 22. 19:41
  „Ezeknek a városvezetőknek nem kell a foci,csak a Pikics Szeged.”
 • 3. ultra 2009. június 22. 19:32
  „VÁROSVEZETŐK KELL A FOCI!!!”
 • 2. focibarát 2009. június 22. 15:47
  „A cikk nagyon pontos talán csak egy megállapításával vitatkoznánk.
  A szegedi álmok nem harmad osztályúak aki valaha szurkolt már a kék-fekete színekért soha nem adja fel az NBI lehetőségét és vágyát Szegeden.
  Egy picit harcosabb cikket is lehetett volna írni megnevezve a felelősöket akik ere a szintre juttatták ill. tartják
  a város egyik legnépszerűbb sportágát.
  MINDÖRÖKKÉ SZEGED!”
 • 1. zehn 2009. június 22. 10:40
  „Nincsenek futbalpályáink, nincsenek játékosaink / bocs a lelkes amatőröktől/ A város képtelen még ebbe a harmatgyenge magyar bajnokságba is csapatot kiállítani. Olyan bajnokságba, ahol a felkerült másodosztályu csapatok harmadik és ötödik helyet tudtak szerezni. A legendás, 70-es évek Kaszás Gábor féle tizenegye símán bajnoki címet ünnepelne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iwiw-kémek

"Nagyon örülök, hogy a magyar adóhivatal ilyen leleményes." Tovább olvasom