Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Az érték: csoda

"Értelmes játék a csodakeresés, mert értéket kutat és mutat. Így gratulált az első olvasó, aki gyöngybetűkkel írt köszönő levelet a főszerkesztőnek."
Értelmes játék a csodakeresés, mert értéket kutat és mutat. Így gratulált az első olvasó, aki gyöngybetűkkel írt köszönő levelet a főszerkesztőnek. Kaptunk bélyeg nélküli postai levelezőlapot, de virágos képeslap hátuljára rótt véleménycsokrot is. Záporoztak az e-mailek, s föl-fölpörgött az internetes számláló, úgy sorjáztak a voksok. Persze a szokásos fórumozós fanyalgás most sem maradt el, de a kétkedőket legyőzte csodakereső játékunk népszerűsége.

A csodák között a szegedi Dóm tér elsősége vitathatatlan: a fogadalmi templom és környéke, a legszebb közép-európai zárt tér egy korábbi országos csodakereső játékban második helyezett lett. A hét Csongrád megyei csoda zöme szegedi. De csodahelyek minden kistérségben találhatók – derült ki olvasóink javaslataiból. Hiszen például a csongrádiak „bedobták a köztudatba" ősi Belvárosuk és a Kossuth tér egészét, de a Batsányi gimnázium épületét is. A hódmezővásárhelyiek gyapjúhímzésükre, de kerámiájukra és zsinagógájukra is büszkék. A makói térségből a listára tették volna a várostól húsz kilométerre található bogárzói templomot ugyanúgy, mint a négy magyarcsanádi templomot és a makói sportcsarnokot. A Szeged környéki kistelepülések közül az algyőiek a Borbála fürdőt, a szőregiek rózsafesztiváljukat, a tápaiak a gyékényszövést, a kiskundorozsmaiak szélmalmukat ajánlották figyelmünkbe. A vásárhelyiek a csomorkányi templomromot ugyanúgy csodának láttatták, mint a szentesiek református templomukat vagy a nagymágocsi kastélyt. Az egész megye jellemzéséül rangosak mondták a hévizeket, szépnek a napsugaras díszeket, értéknek az itteni pusztaságot.

Mozgalmat szült játékunk – például Makó környékén célul tűzték ki, s el is érték egyik hétről a másikra, hogy a Makovecz Imre tervezte Hagymaház bekerüljön a hét Csongrád megyei csoda közé.

Közel száz megyebeli épületet, nagyjából húsz természeti helyet látnak csodának olvasóink. A kiváló személyiségek listájára húsz nevet ajánlottak – az első magyar regényt író Dugonics Andrástól és a nótaszerző Dankó Pistától kezdve a költő Juhász Gyulán és a muzsikus Vaszy Viktoron át a lézerfizikus-akadémikus Bor Zsoltig és a gyermeksebész Füzesi Kristófig. De csodának jelölték a Démász Szeged Vízisport Egyesületet ugyanúgy, mint a Pick kézilabdacsapatát.

Így tett igazságot lapunk olvasótábora. Csodának nem csak egy-egy építményt lát, mint az ókori hét csodát epigrammájában felsoroló Antipatrosz, vagy a világhálón a világ hét új csodájára voksolók csapata. Mert Csongrád megyében érték, így csoda a természet, csoda az ember és az alkotás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki útja

"Lakását készül áruba bocsátani költő barátom, valahol a szegedi nagykörúton, a robogó kamionok… Tovább olvasom