Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Az újévi lencse

"Szóval főztem egy kis lencsét, mint öt éve, mint tavaly. És bizony jövő ilyenkor is megteszem, ha lehet."
Tényleg a szokásos ügymenet.

És persze teljesen nyilvánvaló, hogy semmit sem kezdünk el, és semmit sem hagytunk abba. Ez az egész, mármint hogy január elsején valami új történne velünk, a másik esztendőt jelölő évszámok átfordulásán túl, boldog félreértés. Sötét marad. Ködös hideg marad. Előttünk nyúlik a hosszú és borús januári járda, nyilván megint alig lesz hó. Vagy ha lesz, túl sok lesz. Benne van a lélek bugyellárisában az összes indulat, jóakarat türelem és türelmetlenség, ami idáig éltetett bennünket.

Hanem én a múlt esztendő utolsó napján is föltettem a lencselevest. S miközben ezt a jegyzetet kopácsolom, táncol a bugyogó vízben a fölkockázott hús. Tavaly füstölt combból főztem, idén tarját vettem, nem is tudom, miért, most ez volt a szimpatikusabb. De még délelőtt megnéztem a neten a recepteket. Van a világhálón vagy száz lencselevesrecept, mindegyik más és más, mindegyik ízletesebbet ígér. Végül úgy döntöttem, újra a benyomásaimra, az ösztönömre, az emlékeimre, az igazságérzetemre és az ízlésemre hallgatok.

A Bezzeg fiúktól vettem a füstölt tarját, régóta megbízom bennük. Kapási nénitől vettem a paprikát, paradicsomot, benne is megbízok. A lencsés, neki a nevét nem tudom, új választás volt, ott engedtem a reszkír lehetőségének. Kínai hölgytől vettem a zöldséget, az övé volt a legszebb, ráadásul rám szólt, ne feledjem a zellergyökeret pedig nyilván nem is tudta pontosan, mire készülök. Vagy tudta. Sejtette. Mindenesetre idén is túl sok lencsét áztattam be, úgy fölszívta magát, hogy abból főzelék is kitelik majd, mint tavaly. Nem, nem Krúdy Gyula szája ízéhez nem mérem magam, túl erős lenne a mérce.

Szóval főztem egy kis lencsét, mint öt éve, mint tavaly. És bizony jövő ilyenkor is megteszem, ha lehet. Lehet? Tulajdonképpen nem gondolok másra, ígérjen bárki bármit erre az újabb évre, mint hogy lehessen.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. január 03. 00:13
    „Üde színfolt hogy valaki irodalmi szinten ír :) Köszi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosatlan edény, piros alsónemű

"Drukkolunk a világgazdaságnak, hogy lendüljön már el a holtpontról." Tovább olvasom