Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Boldogságszérumok

"Kosztolányi csacska rímei jutnak eszembe, ha a kábítószerezés miatt csak úgy, általánosságban szörnyülködni hallok valakit. „Csodálkozol a kokainistán, / s nem érted? / Gondolkozzál az okain is tán – / s megérted!" – kiabálnám a költő sorait."
Kosztolányi csacska rímei jutnak eszembe, ha a kábítószerezés miatt csak úgy, általánosságban szörnyülködni hallok valakit. „Csodálkozol a kokainistán, / s nem érted? / Gondolkozzál az okain is tán – / s megérted!" – kiabálnám a költő sorait.

A 14-15 évesek kétharmada azt mondja, már túljutott az első részegségén, s legalább egyszer már kipróbálta a kábítószert is. Ezekhez a boldogságpótlékokhoz azonban gyerekek csak felnőttek közreműködésével juthattak. Olyan nagykorúak segítségével, akik a jóérzést és a törvényeket sem tisztelve gyerekeknek továbbítják a szokásformáló szereket.

Veszélyes, mert átformálja a szokásokat a drog. A fiatalok – örök lázadóként – nem szednek nyugtató és kedélyjavító gyógyszereket, nem alkoholizálnak, mint szüleik és nagyszüleik. Inkább marihuánás cigit szívnak és diszkódrogokat nyelnek, mint idősebb testvéreik, mint a saját korosztályukhoz tartozó barátaik. Az alkalmi drogosok, a buliban pörgők élvezik a drogot, nem tapasztalják veszélyeit. A szakemberek szerint nyolcvan százalékuk időben abba is hagyja a boldogságszérum fogyasztását. A maradék húsz százalék fele számára azonban életformává válik a gyors ellazulás e fajtája. Az utolsó tíz százalék pedig – biológiai és pszichológiai okok miatt – állandó hangulatjavító szerként a kábítószer betege lesz. E két csoporthoz tartozók elindulnak a lejtőn, egyre keményebb drogot használnak, s mikor túljutnak az ötvenedik adag heroinon, addigra már függnek a szertől. Innen viszont elképzelhetetlenül nehéz visszajutni a „tisztaságig".

Ezekkel az utakkal és arányokkal gimnazistává lett lányom iskolájában az első szülői értekezleten sokkoltak. Aztán a szakember hosszan ismertette az ijesztő listát, mi minden (általam addig ártatlannak ismert mag és gyógyszer is) tekinthető drognak. Meg sorolta az ilyen-olyan apróbb-nagyobb jeleket, melyekre fölfigyelve anya-apa észreveheti, ha lányát-fiát megérintette a szer.

Egyetlen ilyen sokkoló adatsor csak az általános szörnyülködéshez elég. A változáshoz több kell. Talán az, hogy minden felnőtt elgondolkodjon az okokon. De az is, hogy képes legyen fölfedezni az ellazulás, alkalmazni a szabadidő pihentető eltöltésének bevált módszereit. Így a maga példájával hitelesíteni: az alkoholnál, de a drognál is jobbak a természetes boldogságszérumok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulykasonka és távbetonchip

"Elmaradott időkben, mikor a cégeknek még csak üzleti filozófiájuk sem volt, minden egyes… Tovább olvasom