Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bolhaköhögés

JEGYZET - ˝Vérszemet kaphat a szemforgató szemtelen.˝
Félelem vagy közöny? Netán mindkettő? Vajon mi az oka annak, hogy bármilyen intézkedést hozhat egy kormányzat, és a kegyeltjeiről bármi kiderülhet anélkül, hogy azonnal tömegek fejeznék ki miattuk a nemtetszésüket? Rendszerint pár tucatnyi elégedetlenkedő jelenik meg egy-egy tiltakozáson, akikre aztán könnyedén rálegyinthetnek az érintettek: nincs jelentőségük.

És valóban, többnyire bolhaköhögés és egércincogás, aminek oroszlánbömbölésnek kellene lennie. Elvileg a többség egyetért abban, hogy felháborító egyesek mértéktelen gazdagodása, és a közpénzek mintha számolatlanul tűnnének el a magánzsebekben. Gyakorlatilag azonban szinte minden elégedetlenkedő rögtön elnémul, amint vállalnia kellene a nemtetszését. Félelem ez vagy közöny? Netán mindkettő? Gyávaság? Vállrándító érdektelenség? Ha így lenne, akkor ezek a hazai polgárosodás reménytelenségét, kudarcát jelentenék. Ha igaz, hogy a polgár nem fél, és minden következményével együtt vállalja közösségteremtő szerepét, nos, ha valóban ez a polgár, akkor az elmúlt években leszerepeltünk. Alattvalók lettünk, akikkel jutalomfalatkákért bármit megcsinálhat az, aki ahelyett, hogy szolgálna bennünket, a kezéből etet.

Vagy mindez csupán látszat lenne? Hiszen lényegében órák alatt – tehát azonnal – jelentős számú anyát toboroztak össze a szervezők, hogy az egyik sorstársukat ért méltánytalanság ellen tiltakozzanak. Mi is beszámoltunk arról, hogy nyilvánosan szoptattak, vállalva annak mindenféle következményét. Az oktatási, az egészségügyi és szociális dolgozókat ért sérelem vajon miért nem veri ki ennyire a biztosítékot? Miért lehet mindent máshogyan nevezni, csakhogy minden másként legyen, mint eddig, miközben semmi sem változik meg? A múltat tényleg végképp el lehet (el kell) törölni? Törvényszerű, hogy vérszemet kaphat a szemforgató szemtelen? Mi kell ahhoz, hogy a hangzavarból közbeszéd legyen, és hogy aztán messzebbre hangozzon, mint a bolhaköhögés meg az egércincogás?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látszat

˝A számok nem csalnak.˝ Tovább olvasom